Egyptské múzeum v Káhire draho platí za nepokoj krajiny

Egyptské múzeum v Káhire má k dispozícii toľko artefaktov, že veľkú časť ich nie je schopné dostať do výstavných sál a skladuje ich mimo dosahu návštevníkov. Má však veľký problém vôbec nejakých návštevníkov prilákať, pretože stojí na námestí Tahrír, ktoré je od roku 2011 dejiskom veľkých politických protestov. Okrem toho bojuje s vážnymi finančnými problémami, takže nemá peniaze ani na obyčajné kancelárske potreby. A napriek tomu v jeho sálach spočívajú také poklady, ako sú predmety nájdené v hrobke faraóna Tutanchamóna.

08.01.2014 06:00
22-spol 2x Foto:
Egyptské múzeum v Káhire bojuje s vážnymi finančnými problémami, hoci v jeho sálach spočívajú také poklady, ako sú predmety nájdené v hrobke faraóna Tutanchamóna.
debata

Návštevníkov odrádza trvalo nebezpečná situácia na námestí Tahrír. Po veľkých demonštráciách v lete bol v júli zvrhnutý prezident Muhammad Mursí. Demonštranti sa tam stále vracajú a protestujú proti vláde, za ktorou stojí armáda. "Múzeum je ako teplomer, odráža sa na ňom politická atmosféra panujúca na námestí,“ cituje agentúra AP riaditeľa tejto inštitúcie Saída Amira. Minister pre pamiatky Muhammad Ibráhím ocenil aspoň to, že múzeum zostáva otvorené, hoci polícia niekedy celé námestie uzavrie.

Prázdne sály

Kto sa teraz vydá dovnútra, uvidí hŕstku zahraničných návštevníkov. Sály s najcennejšími artefaktmi – s múmiami a pokladmi z Tutanchamónovej hrobky našli reportéri AP úplne prázdne. Napriek tomu sa správa múzea chystá robiť rozsiahle opravy, chce zlepšiť osvetlenie a bezpečnostný systém. Má sa na tom podieľať Nemecko a cena má dosiahnuť 4,3 milióna dolárov. V pláne je tiež strhnutie susednej výškovej budovy, v ktorej sídlila Národná demokratická strana niekdajšieho prezidenta Husního Mubaraka. Namiesto nej má vzniknúť záhrada, v ktorej bude mať múzeum vonkajšie expozície.

Keď bude v roku 2015 dokončená výstavba ďalšieho múzea pri pyramídach v Gize, bude doň premiestnená tá časť zbierok, ktorá sa týka Tutanchamóna. Múzeu na Tahríre sa tak uvoľnia priestory pre artefakty, ktoré sú teraz v skladoch. Zamestnanci múzea z dokumentačného oddelenia Jazmíny Šazlíovej sa snažia získať darcov, ktorí by pomohli s financovaním.

Nemajú na počítače ani na ceruzky

"Nemáme peniaze ani na také veci ako svorky na papier a ceruzky. Nemôžeme zaplatiť ani za údržbu počítačov. Bolo to vždy zložité, pretože peniaze určené múzeu boli najskôr poukazované vláde a odtiaľ sa k nám dostali len zriedka. Keď teraz nemáme príjmy ani z turizmu, je to ešte ťažšie,“ povedala Šazlíová.

Podľa Ibráhíma peniaze určené múzeu v minulosti pochádzali zo vstupného do turistických objektov Ďalšou ranou sú chýbajúce príjmy z požičiavania exponátov do cudziny. Nedávne rokovania s Britmi, ktorí majú o spoluprácu záujem, sa skončili bez podpisu zmluvy, o výstavu predmetov týkajúcich sa Tutanchamóna majú záujem Japonci, ale aj oni odišli bez dohody. Peniaze z týchto putovných výstav boli až do roku 2011 ďalším zdrojom veľkých príjmov. To sa skončilo práve v roku 2011, keď bol odvolaný niekdajší hlavný archeológ z Mubarakovej éry Zahi Havas. Bol obvinený z korupcie. Odmietol to, nebol súdený, ale jeho nástupcovia sa boja, že s podobným obvineniami môžu skončiť aj oni.

Mursího vláda napríklad vlani predčasne ukončila výstavu v USA s témou kráľovnej Kleopatry. Tvrdila, že niektoré z vystavovaných predmetov sú natoľko cenné, že ich nemožno z Egypta vyviezť, a nariadila preto okamžitý návrat celej výstavy. V USA stačili cennosti vystaviť v štyroch mestách. Šéf múzejného oddelenia pre starobylé pamiatky Lutfi Gazi povedal, že predčasným ukončením tejto výstavy múzeum prišlo o milióny dolárov.

debata chyba
Viac na túto tému: #problémy #Egypt #nepokoje #financie #Káhira #Egyptské múzeum #Tahrír