Naj cestovateľské miesta 2014 podľa pomeru cena:kvalita

Vydavateľ známych sprievodcov Lonely Planet pre svojich fanúšikov pripravil zoznam destinácií, do ktorých sa oplatí v roku 2014 vybrať. Nezruinujú vás, ale ich návšteva bude stáť za to. Ktoré miesta to teda sú?

16.01.2014 06:00
Zakynthos Foto:
Grécke ostrovy budú vraj túto sezónu v trende.
debata

Grécke ostrovy

Táto destinácia lákala milovníkov pamiatok či pláží, v posledných rokoch však doplatila na nepokoje a štrajky. Lonely Planet predpovedá, že vďaka tomu by ceny ubytovania a služieb pre turistov mohli o niečo klesnúť v snahe prilákať ich späť. Z Grécka tak bude tento rok skvelé miesto pre dovolenku.

Zakynthos je tretím najväčším ostrovom v... Foto: flog.pravda.sk/evushka
Zakynthos Zakynthos je tretím najväčším ostrovom v Iónskom mori.

„Opätok“ Talianska

Taliansko nepatrí k najlacnejším krajinám, ak sa však vyberiete na juh, neoľutujete. Krásne pláže, historické pamiatky a prijateľnejšie ceny ako v iných častiach krajiny si vás určite získajú. Lonely Planet zdôrazňuje aj výbornú domácu „kuchyňu chudobných“, ktorá veľkou mierou prispieva k príjemnému zážitku.

Kalábria je cenovo prijateľnejšia ako sever... Foto: flog.pravda.sk/doomoviny
Kalábria Kalábria je cenovo prijateľnejšia ako sever Talianska.

Nikaragua

Túžite navštíviť Karibik, ale ceny napríklad v Kostarike sa vám zdajú privysoké? Lonely Planet odporúča Nikaraguu. Tá by mala byť dosiaľ nie celkom objaveným skvostom a turisti s extra napnutým rozpočtom si údajne dokážu vystačiť aj s dvadsaťdolárovkou denne. Ak však cestujete zo Slovenska, nemalú sumu vás bude stáť letenka.

Pevnosť Castillo de la Concepción v Río San Juan. Foto: Wikipedia/Mbhskid520
Castillo de la Concepción Nikaragua Pevnosť Castillo de la Concepción v Río San Juan.

Bulharsko

Riviéra pri Čiernom mori je síce drahšia ako pred desiatimi rokmi, ak však patríte medzi fanúšikov historických miest, Bulharsko stojí za návštevu. Sofia, Varna či Plovdiv sú stále omnoho lacnejšie ako väčšina historických európskych miest – počnúc ubytovaním cez dopravu až po múzeá.

Rotunda svätého Juraja vo Varne. Foto: Wikipedia/Ann Wuyts
Varna Rotunda svätého Juraja vo Varne.

Portugalsko

Pre mnohých ľudí menej tradičná voľba ako napríklad Španielsko či Taliansko, Albufeira v Algarve však ponúka údajne najlacnejšiu prímorskú rodinnú dovolenku. Ceny v reštauráciách či potravinách nie sú vysoké a ubytovať sa možno aj v súkromných apartmánoch za výhodné ceny. Ak uprednostňujete prázdne pláže (a ešte nižšie ceny), vyberte sa tam mimo hlavnej sezóny.

Algarve je vyhľadávanou destináciou nielen... Foto: el, Pravda
Algarve Algarve je vyhľadávanou destináciou nielen milovníkmi ležania na pláži, ale aj surfermi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Taliansko #Portugalsko #cena #Bulharsko #kvalita #Nikaragua #top destinácie