Tip na víkend: Furmani si zmerajú sily v Hriňovej

Pod Poľanu do Hriňovej už tiahnu furmani, aby si tu zmerali sily v súťaži konských záprahov. V sobotu 25. januára môžete obdivovať krásu ťažných koní aj výnimočné výkony zvierat a ich majiteľov a potešiť sa na jarmoku.

24.01.2014 06:00
kone Foto: ,
Súťaž konských záprahov bude v Hriňovej už túto sobotu, 25. januára.
debata

Zimná furmanská súťaž sa v Hriňovej koná už dvanásť rokov a vždy priláka stovky divákov. Táto teplá zima furmanom nepraje, kone by mali ťahať náklad po snehu. Ale domáci vravia, že stačí, ak aspoň trocha primrzne. A keď to nepôjde po snehu, pôjde to aj po blate!

„Ťažné kone a práca s nimi v lese majú v Hriňovej tradíciu už od jej osídľovania,“ hovorí prednosta mestského úradu Marián Ďurica. Ani v časoch socializmu tu nemali roľnícke družstvo, terasovité políčka ľudia obhospodarovali prevažne ručne, za pomoci hospodárskych zvierat. Kone sa využívali na prácu na poli pri pestovaní obilia a zemiakov a pri zvážaní úrody. Tie najsilnejšie ťahali drevo v hore.

„Kone dokážu približovať drevo v takých terénnych podmienkach, kde sa nedostanú lesné traktory. V Hriňovej je aj dnes niekoľko partií, ktoré sa ťažbou dreva za pomoci koní živia,“ vysvetľuje prednosta. Pri tejto ťažkej a nebezpečnej práci je okrem sily zvieraťa dôležitá jeho zohranosť s furmanom. Preto sa hriňovskí furmani rozhodli mať jeden deň v roku svoj sviatok a osláviť ho súťažou ťažných koní.

Podobné súťaže sa organizujú na viacerých miestach na Slovensku v rôznom čase. Tá hriňovská je zimná, väčšinou na snehu. „Pre divákov je lákavá vďaka skladbe súťažných disciplín. Prichádzajú aj návštevníci z obcí a miest, kde nie je bežné vidieť koňa pri práci tak ako u nás,“ hovorí prednosta. Sám za koňom plúžil naposledy minulú jeseň pri vyorávaní zemiakov. Na posledné ročníky sa vraj prišlo pozrieť dve- až tritisíc ľudí a do súťaže sa zvyčajne zapojí asi pätnásť konských párov.

Podujatie sa začína o desiatej predpoludním sprievodom konských záprahov ulicami mesta ako živou pozvánkou. Okrem domácich furmanov súťažia ich kolegovia z rôznych kútov Slovenska – z neďalekej Detvy, z Krupiny, Kováčovej, Golianova, Kamienky aj z Vranova nad Topľou. Prichádzajú so skutočne výnimočnými koňmi, predvlani, keď boli klimatické podmienky výnimočne dobré, potiahol záprah v páre viac ako sedem kubíkov dreva.

Súťaží sa v troch disciplínach. Prvá je rýchlostná – je to slalom na čas, pri ktorom záprah ťahá žrďovinu na konských saniach po vyznačenej trati pomedzi prekážky. Potom nasleduje silová súťaž v páre koní a silová súťaž v jednotke, pri ktorých furmani na 70 metrov dlhej trati v časovom limite dve minúty postupne pripínajú jednokubíkové smrekové výrezy. Oceňujú sa traja najlepší furmani v každej disciplíne a celkový víťaz – najlepší furman – získa ako hlavnú cenu fujarku. Mesto ju má aj vo svojom erbe. Na divákov okrem zážitku zo súťaže krásnych a silných koní čaká aj jarmok prevažne slovenských výrobcov a občerstvenie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jarmok #Hriňová #furmani #konské záprahy