Tunel lásky na Ukrajine je zážitkom nielen pre milencov

Toto miesto je svojím názvom a pokojom v prudkom protiklade k dianiu na Ukrajine v posledných týždňoch. Hoci jeho návštevu je možno lepšie ponechať si na jar, kedy už bude azda situácia pokojnejšia, pokochať sa jeho krásou môžete už dnes.

09.02.2014 06:00
Tunel lásky, Ukrajina Foto:
Tunel lásky priťahuje nadšencov nezvyčajných pohľadov.
debata

Tunel lásky je dôkazom, že aj z obyčajných a neveľmi romantických vecí môže vzniknúť niečo očarujúce. Ukrajina zaň totiž vďačí fabrike neďaleko mesta Klevan – koľajnice jej slúžia na vozenie materiálu. Keďže vlak tadiaľ prejde pomerne nízkou rýchlosťou len niekoľko krát za deň, konáre stromov tvaruje do oblúkov pripomínajúcich tu­nel.

V zime bohatej na sneh pripomína vstup do... Foto: blog.beatthebrochure.com/Ricky Durrance
Tunel lásky, Ukrajina V zime bohatej na sneh pripomína vstup do rozprávkovej krajiny.

Hoci sa toto miesto nachádza priamo u nášho východného suseda, rozhodne nie je na dohodenie kameňom. Cesta zo Svidníka trvá autom vyše šesť hodín, takže ak by ste v budúcnosti plánovali tento osobitý tunel navštíviť, treba si rezervovať aspoň dva dni (podľa možností ešte viac) a spojiť jeho návštevu s prehliadkou iných zaujímavých miest na Ukrajine.

Na jeseň dostáva tunel nostalgický nádych. Foto: Wikimedia/Serhej
Tunel lásky, Ukrajina Na jeseň dostáva tunel nostalgický nádych.

V blízkom meste Klevan, ktoré má niečo vyše 7 000 obyvateľov, možno navštíviť ruiny hradu, ktoré sú však v dosť zlom stave. Pred druhou svetovou vojnou bolo mesto do veľkej miery židovské, fašisti však obyvateľstvo tejto rasy zlikvidovali a synagógu spálili. Dodnes sa tam však zachovali dva kostoly, jeden zo 17. a druhý z 18. storočia.

Vlak týmto prírodným tunelom prejde len... Foto: Wikimedia/MSha
Tunel lásky, Ukrajina Vlak týmto prírodným tunelom prejde len niekoľko krát za deň.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Tunel lásky #Klevan