Pri výbere letnej dovolenky si ujasnite priority

Dôležitým momentom pri plánovaní letnej dovolenky je tiež ujasnenie si priorít. Iné očakávania majú mladomanželia, iné rodiny s deťmi či partia päťdesiatnikov.

25.02.2014 06:00
Kostol sv. Justine  Korcula Foto:
Kúpanie sa možno spojiť s prehliadkou pamiatok.
debata

Dovolenka s programom

Rodina s deťmi bude logicky vyhľadávať hotely, ktoré ponúkajú zábavné a animačné programy pre najmenších, seniori môžu uprednostniť tematicky zamerané ponuky, ktoré splnia ich očakávania. „Ponuka rodinnej dovolenky môže zahŕňať raňajky a ubytovanie zdarma pre deti do 16 rokov v prípade, že sú v izbe s rodičmi, alebo polovičnú cenu, ak chcú mať samostatnú izbu,“ hovorí Ladislav Olcsváry, riaditeľ hotela Mercure Bratislava Centrum. Podľa neho môžu tiež hotely ponúknuť návštevníkom vstupenky do zábavných parkov, aquaparkov či bezplatný lístok na verejnú dopravu.

Každému podľa chuti

Špeciálne balíčky pre hotelových hostí bývajú ušité presne na mieru ich predstavám. „Hotely pripravujú napr. golfové dovolenky, kde v rámci ubytovania máte k dispozícii raňajky, prenájom ihriska a golfového vozíka. Zvyčajne ešte dostanete bonus v podobe oddychovej aktivity, napríklad spa procedúru,“ dodáva hotelier.

Iným typom bývajú gastronomické ponuky, v rámci ktorých hotelové reštaurácie pripravujú výber typických domácich lahôdok, populárna je najmä talianska, španielska či francúzska kuchyňa. Narastá aj atraktivita tzv. nákupných dovoleniek, napríklad v Paríži ušetríte na ubytovaní až 40 percent, a tak si môžete vychutnať návštevu známych butikov a obchodných centier, prípadne vám hotel môže ponúknuť prehliadku toho najlepšieho zo sveta módy prostredníctvom súkromnej prehliadky domáceho módneho experta.

Uvádzacie ceny potešia

Dobrým tipom ako ušetriť na ubytovaní je aj sledovať otváranie nových hotelov. „Býva spojené s uvádzacími cenami, ktoré sú zväčša nižšie v porovnaní so štandardným cenníkom danej hotelovej kategórie,“ uvádza L. Olcsváry. Skúste využiť tohtoročnú expanziu hotelových sietí na rastúcich trhoch v Rusku a na Blízkom východe. Líder na trhu Aparthotel Adagio napríklad rekonštruuje desať hotelov a otvorí dva nové v Dubaji a Abú Zabí. Nové hotely vyrastajú aj v Brazílii, ktorá sa pripravuje na tohtoročné majstrovstvá sveta vo futbale a na olympijské hry v roku 2016. V Európe sa plánuje napríklad otvorenie hotela Sofitel v centre Berlína.

Zistite si o hoteli čo najviac

Dovolenka na vlastnú päsť, bez cestovnej kancelárie, prináša na jednej strane voľnosť v organizovaní času, na druhej strane môže byť spojená s vyšším rizikom, že ubytovanie nesplní vaše predstavy. Spoľahnite sa na vlastné skúsenosti s hotelovými značkami či na odporúčania priateľov, rodiny, známych. Vezmite do úvahy aj postoj iných hotelových hostí na internete.

„Určite si pozrite rating, ocenenie hotela je dobrým ukazovateľom spokojnosti klientov,“ dodáva L. Olcsváry. Platí to aj v prípade, že vyznávate najnovší trend – cestovať úplne samostatne. „Aj v exotických krajinách, kam cestujete sám alebo sama, odporúčam ubytovať sa v hoteloch rovnakej siete, pretože tie garantujú rovnaké štandardy kvality na celom svete. Po celodenných výletoch po okolí nie je nič lepšie ako oddýchnuť si v hoteli, kde presne viete, aký servis a akú kategóriu izby dostanete,“ uzatvára hotelier.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #priority #letná dovolenka