Kvalitný wellness si možno užiť aj v slovenských hoteloch

Starí Rimania chodievali do mestských kúpeľov a aristokracia novoveku tam, kde sa liečilo termálnymi prameňmi. Nám by stačilo poobzerať sa po niektorom slovenskom hoteli. Takmer v každom nájdeme aspoň kúsok „cítenia pohody a radosti“, ako sa wellness zvykne definovať.

16.02.2014 06:00
shutterstock 114182782 Foto:
Už aj slovenské hotely bežne ponúkajú kvalitnú masáž, perličkový kúpeľ a ďalšie wellness procedúry.
debata

Ako pri víne – cení sa prívlastok

Kto túži po veľkorysej ponuke tohto typu služieb, nech sa poobzerá po hoteloch s označením wellness. Podľa klasifikačných predpisov si tento prívlastok môžu priradiť k názvu len tam, kde spĺňajú špecializované kritériá. Napríklad, v štvorhviezdič­kovom wellness hoteli Patince v Patinciach, hoteloch Chopok, Grand a Družba v Demänovskej doline, Diplomat v Rajeckých Tepliciach, Borovica na Štrbskom Plese, alebo vo wellness hoteli Orchidea vo Veľkom Mederi, Bystrá na Táľoch či Šport na Donovaloch. Na ich priečeliach svieti síce o hviezdičku menej, to však v žiadnom prípade neznamená nižšiu kvalitu wellness služieb. Hosťovi ponúkajú menej iného vybavenia alebo priestoru než v štvorhviezdič­kových hoteloch.

Wellness alebo kúpele?

Zvláštne postavenie medzi slovenskými wellness hotelmi patrí spa & wellness hotelu Kaskády na Sliači-Sielnici. Ako napovedá názov, wellness služby v ňom prerastajú do kúpeľnej liečby. „Hosťom je každý deň k dispozícii doktorka zo Srí Lanky, ktorá robí vstupné vyšetrenia pre ajurvédske procedúry a stravovanie. Niekoľkokrát do týždňa k nám prichádza aj lekárka z oblasti balneológie, fyziatrie a akupunktúry,“ hovorí marketingová manažérka Ing. Petra Šeligová. Podobne ako v Patinciach, aj tu si hostia užívajú liečivé účinky minerálnych prameňov.

Hľadajte (aspoň) tri hviezdičky

Technické zázemie služieb slovenských ubytovacích zariadení v ničom nezaostáva za vyspelejšími ekonomikami, a to dobre cítiť práve v kategórii wellness. Takmer neexistuje hotel, kde by neponúkali aspoň jednoduché relaxačné služby – vírivky, sauny, masáže na objednávku. Hotel Regia v Bojniciach sa pýši len troma hviezdičkami, ale hosť si tam na 5. poschodí môže užiť levanduľový kúpeľ vo vírivke (a nádherný výhľad na Strážovské vrchy). Aj návštevník Trenčianskych Teplíc nemusí zamieriť len medzi kúpeľníkov. V hoteli Most slávy mu vďaka medovej masáži pomôžu s akné alebo celulitídou.

Ani niekoľkometrový bazén nebýva výnimkou. Hostí ním lákajú aj tzv. biznis či mestské hotely, určené najmä pre klientelu na služobných cestách. Tá po celodennej práci spravidla netúži po pohybe vo fitness ale skôr po oddychu a „zresetovaní“ mysle. A práve slovenské zariadenia dokážu v tomto smere prekvapiť nejedného scestovaného turistu. Hoci aj Kaštieľ v Mojmírovciach svojim 25-metrovým bazénom alebo Amade Chateau Vrakúň, kde aj návštevníkov z Turecka prekvapia aspoň tak dobré hammam kúpele ako v ich domovine. Mimochodom, sú jediné na tunajšej hotelovej scéne.

Novinky sa nedozviete v sanatóriu

Kvantové liečenie, terapia farieb a svetla, naberanie energie v pyramíde, mušľová masáž či masáž kaviárom … ani sa veriť nechce, že nie sme v špecializovanom sanatóriu, ale v hoteli. V snahe ponúknuť hosťovi čo najvyššiu „pridanú hodnotu“ zaraďujú manažéri do programu nielen najpopulárnejšie wellness služby (hoci aj masáž lávovými kameňmi), ale aj horúce novinky z oblasti alternatívnej medicíny. Niektoré hotely sa spoliehajú na špecializované firmy, ktoré im ich prídu vždy predstaviť, v iných sa manažéri do vyhľadávania osobne angažujú. Napríklad, riaditeľka košického Privilege Ing. Ingrid Remiášová, ktorá k vychyteným rímskym kúpeľom hotela najnovšie pridružila terapiu ušnej sviečky. Pomocou medu, včelieho vosku a parafínu sa ňou liečia problémy dýchacích ciest. Alebo riaditeľka skalického Patriot Iva Stöhrová; k indickej ájurvéde postupne pridáva rôzne druhy menej známych terapií. Skrátka, ak chcete byť na poli wellness „v obraze“ viac sa dozviete z hotelových webov než zdravotníckych.

Zjedli by ste z podlahy? Tak vstúpte!

Odborníci radia, aby sa hostia poobzerali po celkovej čistote hotela. Vo vlhkom prostredí by sa totiž šarapatiacim mikroorganizmom mohlo mimoriadne dariť. Mgr. Katarína Baracková, odborníčka na analýzy vody v akreditovanej spoločnosti Eurofins Bel/Novamann v Nových Zámkoch však situáciu v kontrolovaných slovenských hoteloch zatiaľ hodnotí ako bezproblémovú. „Wellness boom nastal u nás len v posledných rokoch. Takže nakupované zariadenia na úpravu vody v bazénoch sú relatívne nové. Vyrobili ich už v duchu moderných technológií, spĺňajúcich prísne kritéria na vyhovujúcu kvalitu vody – s dobrou recirkulácou.“

Jej kolegovia prichádzajú do hotela na kontrolu bazénovej vody raz za mesiac – tak to vyžaduje slovenská legislatíva. A niektoré zariadenia si pre „pokoj duše“ objednávajú analýzy ešte častejšie. Dobrej hygienickej situácii napomáha aj fakt, že hotelové wellness predsa len nenavštevuje toľko ľudí ako verejné kúpaliská a, samozrejme, ani toľko detí. Hosť sa teda môže na hygienu wellness spoľahnúť, pritom by ale nemal zabudnúť na starý dobrý sedliacky rozum – akékoľvek oslabenie organizmu môže byť vstupnou bránou pre harašenie inak nevinných baktérií.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kúpele #wellness #gastronómia