Francúzski šéfkuchári protestujú proti "food-porno" fotkám

Keď si nabudúce skúsite vyfotiť večeru v luxusnej francúzskej reštaurácii, nečudujte sa, ak na vás vybehne z kuchyne rozzúrený šéfkuchár. Už niekoľko francúzskych reštaurácií ovenčených michelinskými hviezdičkami začalo mať dosť hostí fotiacich si inteligentnými telefónmi jedlo, aby ho vystavili na sociálnych sieťach. A sú odhodlané zakročiť proti tomu, pre čo sa vžilo označenie "food-porno", napísala agentúra AFP.

24.02.2014 06:00
Šéfkuchár, sefkuchar, hnev Foto:
,,Naše jedlá sa fotiť nebudú!" kričia francúzski šéfkuchári.
debata

Sloboda publikovania či prekročené hranice?

Gastronomickí blogeri a dokonca i niektorí šéfkuchári obrázky jedla obhajujú ako slobodu publikovania, ale podľa mnohých tento druh zdieľania už zašiel príliš ďaleko.

„Všetko má svoj správny čas a miesto,“ povedal Alexandre Gauthier, šéfkuchár reštaurácie La Grenouillere v severofrancúzskom meste La Madelaine-sous-Montreuil. „Snažíme sa zákazníkom poskytnúť pauzu, krátky oddych v živote. Ale na to treba, aby vypli mobilné telefóny,“ dodal. Formálne síce používanie fotoaparátov vo svojej reštaurácii nezakázal, ale obrázok preškrtnutého fotoaparátu umiestnil do jedálneho lístku. „Ľudia už sa nevedia odpojiť,“ povedal AFP.

„Predtým si fotili rodinu alebo babičku, ale teraz si fotia jedlo,“ dodal. „To by nám mohlo lichotiť, ale v našej reštaurácii nie je príliš veľa svetla, takže treba používať blesk. A nad každým jedlem zaznie ‚Nehýbať‘, inak sa musí fotiť trikrát. Potom sa fotka pošle na Twitter a čaká sa na palce hore a odpovedá sa na komentáre… a medzitým je jedlo studené,“ posťažoval sa.

Krádež intelektuálneho vlastníctva

Gilles Goujon, šéfkuchár trojhviezdičkovej reštaurácie L'Auberge du Vieux Puits v juhofrancúzskom meste Fontjoncouse, je podľa svojich slov čím ďalej tým viac znechutený zlou etiketou amatérskych fotografov jedla. Snímky navyš „odoberajú prvok prekvapenia“ pri niektorých z jeho pokrmov a „kradnú kúsok intelektuálneho vlastníctva“ ich autora.

„Nehovoriac o tom, že fotka z nie príliš kvalitného smartfónu je len zriedka dobrá,“ dodal Goujon. „Neposkytuje to najlepší obrázok našej práce. A je to otravné.“

Jeden bloger pred niekoľkými mesiacmi z jeho reštaurácie poslal na internet sťažnosť kvôli údajne nedopečenému holúbäťu doplnenú fotografiou, na ktorej ani nemá holúbä rozkrojené. „Ako mohol vedieť, či je alebo nie je upečené!“ soptí ešte dnes šéfkuchár. „Zakázať to je ale zložité,“ povedal Goujon. „Snažím sa nájsť správný spôsob, ako to napísať, ale zatiaľ som ešte neprišiel na tú pravú formuláciu, ktorá ľudí nenaštve.“

Gastroblogeri môžu aj pomôcť

Francúzski šéfkuchári nie sú sami. Aj vo Spojených štátoch silnie odpor voči príliš dotieravému foteniu a niektoré z lepších reštaurácií už fotografovanie v podniku zakazujú. Francúzsky gastro-bloger Stephane Riss ale tvrdí, že tí, ktorí kritizujú fotografovanie jedla, reagujú zbytočne prehnane. „Čím viac sa o šéfkuchároch hovorí, tým je to pre nich lepšie,“ povedal.

„Fotky ich zviditeľňujú a zvyšujú ich zisky. A spadajú pod slobodu tlače,“ dodal Riss a naznačil, že sa niektorí šéfkuchári boja kontroly fotografov, vďaka ktorým nemožno zle naservírované jedlo poprieť. "Šéfkuchári teraz musia denne podávať špičkový výkon, pretože okamžite, ako urobia jedinú chybu, skončia na internete, " vyhlásil Riss.

A aj niektorí šéfkuchári šialenstvo menom food-porno vítajú. David Toutain, ktorého rovnomenná parížska reštaurácia je miláčikom gastronomických kritikov, tvrdí, že mu v kariére dosť pomohli osobné referencie hostí šírené prostredníctvom internetu. „Človek musí ísť s dobou,“ povedal. „Sociálne siete mi pomohli naštartovať kariéru a ďalej mi pomáhajú. Je to reklama,“ dodal.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #smartfóny #reštaurácie #šéfkuchári #fotenie jedál #food-porno #gastronomickí blogeri