Dovolenka v kúpeľoch a na lyžiach oslovuje čoraz viac Slovákov

Slovensko ponúka veľa miest na strávenie príjemnej dovolenky. Čoraz častejšie začínajú ľudia kombinovať pobyt v horách s rôznymi wellness pobytmi buď priamo v kúpeľoch, alebo v akvaparkoch. Napriek tomu, že je všeobecne známe, že kúpeľná liečba by mala trvať minimálne tri týždne, obľúbenými sa stali najmä kratšie pobyty. Kúpele sa čoraz viac snažia priblížiť aj zdravým ľudom, ktorým záleží na svojom zdraví. Aj u nás už nastúpil trend takzvaných programov zdravia.

21.02.2014 06:00
Mineral bowl Foto:
Pobyt v horách možno spojiť s pobytom v kúpeľoch či rôznymi druhmi wellness.
debata

Kto má nárok zo zákona

Na kúpele majú pacienti nárok zo zákona. O tom, či vznikol, rozhodne na základe zdravotného stavu lekár. Ten môže pacienta zaradiť medzi vážnejšie prípady, a teda do takzvanej kategórie A alebo medzi menej závažné, do kategórie B. Liečbu možno opakovať jedenkrát za rok, ak to v indikačnom zozname nie je uvedené inak.

„Návrh na kúpeľnú liečbu schvaľujeme spravidla do 30 dní, pokiaľ nie je potrebné doložiť ďalšie podklady,“ povedala Petra Balážová, hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Konkrétne procedúry predpisuje pacientovi lekár priamo v kúpeľoch tak, aby liečba splnila očakávaný medicínsky efekt.

Výšku úhrady poistenca za stravovanie a pobyt upravuje zákon rozdielne pri indikáciách zaradených v skupine A a B. Poistencovi, ktorý má nárok na kúpele na základe indikácie, hradí zdravotná poisťovňa liečbu v plnom rozsahu v prípade indikácie A. Pri indikáciách skupiny B je zdravotná starostlivosť plne hradená poisťovňou, ale nie služby. Pacient si hradí ubytovanie a stravu, poisťovňa hradí vstupnú prehliadku v kúpeľoch a procedúry.

Zdravotná poisťovňa však môže liečbu aj zamietnuť. "Urobí tak v prípade, že návrh nespĺňa všetky zákonom stanovené podmienky a liečba nie je indikovaná opodstatnene, alebo ak existujú pre konkrétnu indikáciu kontraindikácie.

„Rozsah a indikácia na kúpeľnú liečbu je stanovená zákonom o rozsahu zdravotnej starostlivosti, kde je presne stanovené, za akých podmienok má pacient nárok na liečenie v skupine A alebo B. Medzi kontraindikácie patrí napr. gravidita, u onkologických pacientov je to neukončená liečba, pri epilepsii je to posledný záchvat menej ako 3 roky, neliečený alkoholizmus a iné toxikománie, vysoký krvný tlak neúplne kontrolovaný liečbou, inkontinencia moču. Pri inkontinencii má vedúci lekár kúpeľov možnosť vydať schválenie liečby pre inkontinentného pacienta,“ približuje Slávka Medveďová, ekonomicko-ochodná námestníčka Kúpeľov Lúčky.

„Toto sa týka kúpeľnej liečby schválenej zdravotnou poisťovňou. Ale kúpeľnými hosťami sú i samoplatcovia. Tu záleží na tom, či si zakúpili pobyt taký, kde majú zaplatenú i vstupnú prehliadku u kúpeľného lekára, alebo nie. V prvom prípade lekár odporučí procedúry, ktoré sú vhodné vzhľadom na zdravotný stav pacienta a plne berie zodpovednosť za procedúry, resp. za zdravotný stav klienta počas pobytu v kúpeľoch. V druhom prípade, ak si klient zvolí pobyt bez prehliadky a sám si vyberá procedúry, je sám zodpovedný za ich prípadné vedľajšie účinky na jeho zdravie,“ dodala.

Samoplatcovia hľadajú relax

„Kúpele čoraz viac vyhľadávajú klienti samoplatcovia, ktorí hľadajú relax a oddych,“ vraví Ivana Marušková z kúpeľov v Sklených Tepliciach. Jej slová potvrdzuje aj Andrej Puček z Trenčianskych Teplíc. „V minulom roku nám pribudli klienti v indikačnej skupine A, čo je pozitívne. Mierna stagnácia pretrváva u klientov v indikačnej skupine B. Teší nás, že pribúda samoplatcov a zaznamenali sme nárast v segmente zahraničných klientov,“ konštatoval. Podľa Evy Gajdošovej z Bojníc ľudia sa naučili využívať kúpele nielen na liečbu, ale aj ako prevenciu a wellness.

Akcie, víkendové a zľavnené pobyty

Klienti často využívajú rôzne víkendové, ale aj zľavnené pobyty. „Stúpa nárast klientov na liečebné pobyty, víkendové, počas prázdnin rodinné pobyty, mimo sezóny seniorské a tematicky zamerané pobyty ako Silvester, novoročný pobyt, valentínsky, veľkonočný,“ konštatovala vedúca obchodu a marketingu Martina Konrádyová z Vyšných Ružbách.

Napríklad Bardejovské Kúpele poskytujú v mesiacoch január – marec zľavu od 15 do 25 percent pre liečebné pobyty samoplatcov Štandard, Senior a Extra. V ponuke majú aj výhodné pobyty Wellness Vitality a Senior Špeciál.

„Do konca marca poskytujeme akcie aj pre pacientov skupiny B, kde si klienti doplácajú za stravu a ubytovanie. Denné doplatky sú akciovo znížené na 8 až 22 eur, podľa úrovne ubytovania. Vzhľadom na celodennú stravu, pri doplatku 8 eur na deň v skupine B je ubytovanie takmer zadarmo. Pre samoplatcov je aj v tomto roku škála pobytov a úroveň služieb bohatá. Ponúkame variabilné pobyty – Wellness Relax, Vital a Vitality, Ozdravný pobyt, Beauty pobyt Elisabeth, Pobyt pre deti Mini spa,“ informovala ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských Kúpeľov Tamara Šatanková.

Pitie minerálky kúpele nenahradí

Slovensko je bohaté na minerálne pramene. Môže však pitie vhodne zvolených minerálnych vôd pomôcť rovnako ako liečba v kúpeľoch? „Iba pitie minerálnej vody nie je adekvátnou náhradou kúpeľnej liečby, ale pitná kúra, teda vnútorné užívanie minerálnych vôd, je jednou zo súčastí kúpeľnej liečby,“ hovorí balneologička Janka Lényiová z kúpeľov Nimnica.

„Pri celkovej aplikácii minerálnej vody formou celotelového kúpeľa alebo pobytu v bazéne s minerálnou vodou sa využíva celkové pôsobenie vody na organizmus, keď sa minerály vstrebávajú cez kožu a sliznice. Ovplyvňujú látkovú premenu v koži a podkoží, prenikajú do svalov aj kĺbov. Na rozdiel od pitia sa pri kúpeľnej liečbe môžu blahodarné látky dostávať do tela aj v plynnej forme, napríklad CO2 rozpustený vo vode spôsobuje rozšírenie ciev, zlepšuje výživu tkanív, ovplyvňuje termoreceptory kože a zvyšuje tvorbu moču,“ dodáva doktorka.

Ponuky pre rodiny aj seniorov

Pre rodiny s deťmi, ale aj seniorov ponúka viacero možností Sorea. Len pár metrov od lyžiarskych zjazdoviek vo Vysokých a Nízkych Tatrách, Demänovskej doline a iných lokalitách majú k dispozícii zmodernizované zariadenia a hotely. „Lyžiarska sezóna sa končí až v apríli, takže celé rodiny môžu v priaznivom počasí lyžovať či snoubordovať," konštatovala Beáta Töröková, obchodno-marketingová riaditeľka spoločnosti Sorea Bratislava.

Len pár krokov od zjazdovky Biela púť v Jasnej sa môžete ubytovať v Hoteli SNP. "Hotel Šverma je zasa v blízkosti kabínkovej lanovky v Jasnej. Pre ubytovaných zabezpečuje požičovňu lyží a odvoz k vlekom, je vhodný aj pre lyžiarske školy,“ povedala Töröková. Ako dodala, hotel Máj, vzdialený len 800 m od lyžiarskeho strediska SKI Javorovica v Liptovskom Jáne, ponúka minerálnu liečivú vodu z termálneho prameňa Rudolf vo vnútornom bazéne, relaxačné pobyty s antistresovými masážami, s bahennými, medovými, bylinnými zábalmi alebo detoxikačnými procedúrami.

„Podobne hotel Urán v Tatranskej Lomnici má hydromasážnu vaňu, sauny, masáže, vírivý kúpeľ. Vodný a saunový svet Aquarelax v hoteli Titris zas ponúka relax v bazéne s perličkovou masážou, vodnými dýzami či v saunách. Tatranská Lomnica očarí výhľadom na Lomnický štít aj s najvyššie položenou a najstrmšou zjazdovkou,“ dodala Töröková.

Sorea pripravila aj pobytové balíky, ktorých súčasťou sú regionálne zľavy pre majiteľov Tatry Card a Liptov Card, a to na skipasy či na vstup do hradov, zámkov, jaskýň, múzeí, skanzenov. Liptov Card každý ubytovaný hosť dostane zadarmo. Karta slúži aj ako bezplatná vstupenka na skibus.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #hory #prevencia #liečba #kúpele #wellness #lyžovačka #zľavy