V chalupárčení sme Čechov predbehli, patríme k európskej špičke

Ktoré dovolenkové destinácie Slovákov lákajú najviac? A môže si väčšina z nás vôbec dovolenku dopriať? Výsledky Eurobarometru hovoria, že áno - aj keď často zostane pri prázdninovaní na Slovensku. Čím ďalej tým viac ľudí totiž obľubuje chalupárčenie.

11.02.2014 06:00
chalupa, Orava Foto:
Medzi chalupármi obľúbenými časťami Slovenska je aj Orava.
debata

Celkovo dovolenku plánuje v tomto roku 70% Slovákov. Plány polovice z nich kríza vôbec neovplyvnila. Ostatní dovolenkári síce tiež pôjdu, no podľa upraveného plánu. Najčastejšie sa chystajú minúť menej peňazí (24%), skrátiť dovolenku, alebo zmeniť termínu či destináciu. Na dovolenku vôbec nepôjde 15% Slovákov. Pre porovnanie, v Únii celkovo plánuje na dovolenku ísť 77% občanov, pričom 44% nebude meniť svoje plány.

Láka nás more a veríme kamarátom

Tak ako ostatní Európania, aj my Slováci najčastejšie vyhľadávame oddych pri mori. Lákajú nás však aj hory, kultúrne pamiatky a návšteva príbuzných či známych. Pri plánovaní dovoleniek nás najviac ovplyvnia odporúčania známych (50%), informácie z internetu a vlastné skúsenosti. Pomerne málo (len 8%) sa ide poradiť do cestovnej kancelárie.

Vlaňajšiu dovolenku si najviac Slovákov (44%) vybavilo cez internet, 18% tak urobilo prostredníctvom cestovnej kancelárie a 21% cez známeho. To celkovo korešponduje s európskymi trendmi, no tam je podiel internetu ešte vyšší.

Kam chodíme najčastejšie?

Slováci chodia najradšej na dovolenku na Slovensko (tento rok ju plánuje až 40% oproti 33% v roku 2013), ďalej do Chorvátska, Grécka, Talianska a pravdepodobne na kratšie pobyty do susedných štátov – Čiech, Maďarska, Poľska a Rakúska. Z cudzincov na Slovensku dovolenkujú najmä Česi a Maďari.

Chaty máme radi

České chalupárenie odchádza asi do minulosti, pretože podiel Čechov tráviacich dovolenku na chalupe klesol vlani na 29% zo 44% v roku 2012. Práve my, Slováci, sme totiž popri Nóroch šampiónmi Európy v chatárení. Vlani až 45% trávilo dovolenku alebo jej časť na chate, čo je druhý najvyšší podiel v Európe.

Minulý rok sme boli spokojní, čo tento?

Pri hodnotení spokojnosti s vlaňajšou dovolenkou boli pritom vo všeobecnosti Slováci výrazne spokojnejší než v roku 2012, v priemere o 7 percentuálnych bodov. Vyššia spokojnosť bola aj s cenami dovolenky. Nezostáva než dúfať, že spokojnosť klientov bude stúpať aj v roku 2014.

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #slováci #Eurobarometer #chalupy