Návštevníci zaplavili španielsky kostol pre svätý grál

V jednom zo španielskych kostolov už návštevníci neuvidia historický pohár, ktorý tu donedávna vystavovali. Kurátori boli nútení ho uschovať po tom, čo kostol zaplavila neúnosná vlna ľudí priťahovaných tým, že dvaja historici tento pohár v novej knihe označili za "svätý grál", napísala agentúra AFP.

11.04.2014 06:00
san isidoro wikipedia foto luidger Foto:
Údajný svätý grál už v bazilike San Isidoro v Leone návštevníci neuvidia.
debata

Baziliku San Isidoro v meste León na severozápade Španielska postihol taký príval návštevníkov, že nebolo možné ďalej zabezpečiť bezpečnosť pohára ani ich vlastnú. Kurátori teraz hľadajú priestor dostatočne veľký, kde by bolo možné pohár znovu vystaviť.

Pohár je vyrobený z achátu, zlata a ónyxu a je vykladaný drahými kameňmi. Až doteraz bol známy ako pohár, ktorého majiteľkou bývala doňa Urraca, dcéra Fernanda I., kráľa Leónu v rokoch 1037 až 1065. Teraz však dvaja historici, odborníčka na stredovekú históriu Margarita Torresová a historik umenia José Manuel Ortega, pohár vo svojej knihe Kráľovia grálu vydanej minulý týždeň označili za svätý grál. K pátraniu po jeho skutočnom pôvode ich vraj prinútili dva egyptské papyrusy, ktoré našli v roku 2011 na káhirskej univerzite Al-Azhar.

Sami vedci vo svojej knihe pripúšťajú, že v Európe je viac ako dvesto údajne zaručene pravých svätých grálov a vo svojej knihe sa pokúsili spochybniť autenticitu niekoľkých najznámejších kandidátov. Svätý grál je pohár alebo nádoba, z ktorej mal piť Ježiš Kristus pri poslednej večeri.

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #pohár #Leon #bazilika #svätý grál