Beckov je opäť pre turistov, láka aj na Stibora

Na hrad, kde sídlil veľmož Stibor so svojím verným šašom Beckom, sa opäť vrátil život. Po rozsiahlej oprave sa stal cieľom tisícok turistov. Tento víkend ožije deťmi, pretože najmä pre ne je prichystaný veľkonočný program.

19.04.2014 07:00
Beckov Foto: ,
Takto hrad Beckov víta návštevníka prichádzajúceho od Trenčína.
debata

„Tri dni tu budú mať možnosť hľadať skryté vajíčka na hrade, pripravené tu budú mať rôzne maľovanky, vystrihovačky, všetko na tému Veľká noc. Všetko sa točí okolo vajíčka, symbolu týchto sviatkov. Každý detský návštevník dostane vajíčko pri vstupe na hrad a potom sa bude môcť zúčastniť na rôznych súťažiach na hrade,“ vraví Juraj Hlatký, programový manažér Beckovského hradu.

Hrad bude otvorený každý deň vrátane Veľkonočného pondelka od 9. do 17. hodiny. Po sviatkoch už bude fungovať v „muzeálnom režime“, to znamená, že v pondelok bude zatvorený. Momentálne je na zrekonštruovanom hradnom nádvorí sprístupnená výstava nazvaná Papierové kráľovstvo na Beckovskom hrade. Návštevníkov ohromí, čo všetko sa dá vyrobiť z papiera a ako dokonale to vyzerá. Väčšina exemplárov je zo súkromnej zbierky modelára Miroslava Lisinoviča z Trnavy, časť poskytol Park miniatúr v Podolí. Spolu je tu vystavených 150 modelov hradov, zámkov, katedrál, ale napríklad aj modely formuly 1, lodí, bagrov, lokomotív, obrnených transportérov, tankov a ďalšej vojenskej techniky.

„Medzi návštevníkmi, čo už výstavu videli, mala veľmi dobrý ohlas. Je to tiež náhradný program v prípade nepriaznivého počasia,“ povedal kastelán Beckovského hradu Rudolf Reif. Beckovský hrad je dominantou regiónu, jeho múry na vysokej skale vidno aj z diaľnice. Z hradu je výhľad na celé stredné Považie, na jednej strane panoráma od Javoriny až po Trenčín, druhá strana ponúka pohľad až po Piešťany a Jaslovské Bohunice.

 Na zrekonštruovanom hradnom nádvorí Beckova sa...
Hrad Beckov
+7 Na zrekonštruovanom hradnom nádvorí Beckova sa...

Národná kultúrna pamiatka v Beckove bola dlhé roky v ruinách. Obci, ktorá je vlastníkom hradu, sa podarilo získať takmer 2,5 milióna eur na jeho opravu. Tak sa mohli múry zakonzervovať, vzniklo rozľahlé nádvorie s amfiteátrom, kde pribudli muzeálne domčeky s expozíciami aj sociálne zariadenia pre návštevníkov. K hradu vedie zrekonštruovaná prístupová cesta, prístup je bez bariér, takže je s určitou námahou prístupný aj pre vozičkárov. Vlani hrad navštívilo okolo 40-tisíc ľudí.

Obec vytvorila spolu s ďalšími subjektmi Združenie hrad Beckov, ktoré sa stará o prevádzku hradu a program počas víkendov.

„Na opravu sme čerpali peniaze z eurofondov a to nás zaväzuje, aby sme prevádzkovali hrad minimálne 5 rokov. V rámci združenia vytvárame podmienky, aby sme sem prilákali toľko turistov, aby si hrad zarobil na svoje fungovanie a ďalšiu rekonštrukciu,“ zdôraznil Karol Pavlovič, starosta Beckova.

Po celý tento rok bude hlavnou postavou hradných vystúpení legendárny Stibor zo Stiboríc (tiež Ctibor zo Ctiboríc). Tento rok totiž uplynie 600 rokov od jeho smrti. Podľa legendy mal v roku 1414 spadnúť do priepasti, keď ho v spánku oslepila vretenica. Bol to trest za to, že dal zvrhnúť zo skaly svojho sluhu, ktorý mu zranil psa.

Na zrekonštruovanom hradnom nádvorí Beckova sa... Foto: Milan Kráľ, Pravda
Beckov Na zrekonštruovanom hradnom nádvorí Beckova sa sústreďuje hlavný program pre návštevníkov

„Naším zámerom je vytvoriť zázemie pre cestovný ruch. Je to spojenie troch turistických atrakcií, Beckovského hradu, Čachtického hradu a Parku miniatúr v Podolí. Všetky sú vyhľadávané turistami a sú blízko seba. Prejavom tejto spolupráce je aj to, že v súčasnosti v Parku miniatúr pracujú na dobovej rekonštrukcii hradu Beckov, ktorá by mala byť hotová a sprístupnená v júli,“ dodal Juraj Hlatký.

Čachtický hrad tiež prešiel rekonštrukciou, zatiaľ je zatvorený. Podľa starostky Čachtíc Anny Ištokovej otvoriť by ho mali o dva mesiace. Park miniatúr v neďalekom Podolí otvoril tohtoročnú sezónu jubilejným 50. exemplárom. Je to model kostolíka sv. Juraja, ktorý sa nachádza v pohorí Považský Inovec nad obcou Nitrianska Blatnica. Modely hradov, zámkov či kostolov v tomto parku sú vypracované veľmi detailne, podľa dobových nákresov či obrazov, a zobrazujú ich v stave, v akom ich už dnes naživo vidieť nemôžeme. Počas sviatočných dní aj tu pripravili program pre deti spojený s hľadaním veľkonočných vajíčok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba