Postavia zámok legendárnej Márie Antoinetty nanovo?

Hŕstka nadšencov chce obnoviť zámok Saint-Cloud nedaleko Paríža, ktorý patril Márii Antoinette a pred 144 rokmi vyhorel. Sú presvedčení o jeho turistickom potenciáli, chcú ho znovu postaviť kameň po kameni a urobiť z neho múzeum či dokonca luxusný hotel.

27.04.2014 06:00
Marie-Antoinette Foto:
Dočká sa Mária Antoinetta obnovenia svojho zámku?
debata

„Kto by nesníval o tom, že bude spať v izbách, v ktorých bývalo toľko korunovaných hláv ?“ prehlasuje Laurent Bouvet, predseda združenia Postavme znova Saint-Cloud. Tento estét už osem rokov bojuje za postavenie bývalého paláca a za tú dobu nestratil nič zo svojho nadšenia. „Keby táto pamiatka ešte stála, nepochybne by patrila k najnavštevo­vanejším vo Francúzsku,“ uisťuje.

Ďalšia atrakcia na Seine?

Príťažlivosť lokality je nepochybná. Na širokom pahorku nad Seinou päť kilometrov od Paríža hostil zámok postavený koncom 16. storočia v srdci parku veľkom 460 hektárov, ktorý navrhol záhradný architekt Ľudovíta XIV. André Le Nôtre, popredné osobnosti kráľovského rodu. Slúžil ako rezidencia brata Ľudovíta XIV., ďalej kráľovnej Márie Antoinetty, ktorá bola presvedčená, že tu dýcha lepší vzduch ako vo Versailles, a cisára Napoleona. Privítal aj trochu zvláštnych hostí – napríklad žirafu Karola X., prvú svojho druhu vo Francúzsku.

Zámok sa za vojny Francúzska s Pruskom stal generálnym štábom nemeckej armády a v roku 1870 ho ostreľovali francúzska delá. Dnes je na jeho mieste len rad bujných tisov. Združenie hovorí o znovupostavení zámku ako o nutnosti, pretože lokalita leží na osi Paríž – Versailles, ktorá je jednou z najnavštevo­vanejších vo svete a je sem dobré spojenie verejnou dopravou.

Ruiny zámku po vojne v roku 1870. Foto: Wikipedia.com/Adolphe Braun
St. Cloud Ruiny zámku po vojne v roku 1870.

Pomohli by dobové materiály

„Archívy sú plné dokumentov, takže zámok bude ľahké obnoviť,“ dodáva Laurent Bouvet. Náklady na stavbu odhaduje na 100 miliónov eur. „Môžeme sa obrátiť na súkromných investorov,“ hovorí Didier Beautemps, ktorý si predstavuje, že tu vznikne hotelový komplex s 90 izbami a kúpeľmi. Architekt, ktorý teraz riadi rekonštrukcii hotela Ritz v Paríži, chce tiež vyhradiť časť stavby múzeu.

„Musíme prísne dodržiavať podobu budovy, ale môžeme využívať lacnejšie a ekologickejšie moderné materiály, ako boli tie, ktoré tu boli použité pôvodne,“ zdôrazňuje. Stavenisko by mohlo byť tiež čiastočne financované z vlastných zdrojov po vzore Guédelonu v Burgundsku, kde päťdesiatka robotníkov od roku 1997 stavia hrad podľa techník používaných v stredoveku. Miesto je sprístupnené verejnosti z peňazí vybraných za vstupenky sú práce financované.

Odporcovia majú pádne argumenty

Myšlienka znovu postaviť kráľovské a cisárske sídlo Saint-Cloud však nevyvoláva iba nadšenie. „Neprichádza do úvahy, že by sa zo Saint-Cloud stal nejaký Disneyland,“ vyhlasuje starosta mesta Éric Berdoati. „Pozrite sa, v akom stave sú naše zámky či chrámy. Je toľko lokalít, ktoré naliehavo potrebujú rekonštrukciu. Neplytvajme energiou a peniazmi na takéto dobrodružné podniky,“ zdôrazňuje aj prezident Centra pre národné pamiatky Philippe Bélaval. V Paríži vyvoláva tiež diskusiu otázka rekonštrukcie Tuilerijského paláca, ktorý vyhorel v roku 1871, pol roka po zámku Saint-Cloud.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #požiar #zámok #obnova #Saint-Cloud #Mária Antoinetta