V Noci múzeí môžu návštevníci Solivaru vystúpiť na klopačku

Šachtu Leopold, četerne (rezervoáre soľanky), hutu, varňu, sklad soli, kováčske dielne, to všetko si môžu pozrieť návštevníci prešovskej expozície na Solivare.

16.05.2014 06:00
Solivar Prešov Foto:
Kultúrno historická pamiatka Solivar Prešov.
debata

Mimoriadne, v sobotu 17. mája, v rámci podujatia Noc múzeí, bude do prehliadky zahrnutý aj výstup na klopačku, kde sa bežne návštevníci múzea nedostanú. Podujatie sa začína o 16:00 programom pre deti. O 17:00 bude prvá prehliadka expozícií a potom každé dve hodiny si tento unikátny komplex technických objektov na čerpanie a varenie soli môže pozrieť ďalšia skupina návštevníkov. Posledný, už nočný vstup, je naplánovaný na 21:00. Brány múzea sa zatvoria hodinu pred polnocou. Agentúru SITA o tom informoval správca solivarského múzea Marek Duchoň.

Návštevníci v tento deň zaplatia jednotné vstupné do múzea jedno euro pre každú osobu. V rámci vstupenky si budú môcť pozrieť aj výstavu Legenda Merkúr, ktorá je inštalovaná vo výstavných priestoroch varne František.

Duchoň uviedol, že program sa začína od 16:00 aktivitami pre najmenších návštevníkov pred budovou múzea. Deti budú súťažiť v skákaní vo vreci, hode loptičkou na cieľ, môžu sa zapojiť do maľovania na chodník. Organizátori pripravili aj premietanie filmov o soľných baniach, napríklad o Vieličke v Poľsku. Tiež o solivarskom múzeu a ďalších technických pamiatkach a múzeách na Slovensku.

Solivarské múzeum je národnou kultúrnou pamiatkou zo 17. storočia. Vlani mali okolo 12-tisíc návštevníkov. Správca múzea konštatoval, že záujem verejnosti o ich expozície stále rastie. Pred 13. rokmi, keď tu nastúpil, mali ročnú návštevnosť okolo päťtisíc hostí. Aktuálne majú iba na máj objednaných 850 návštevníkov. Ďalší sa ešte nahlásia a prídu aj náhodní turisti. Múzeum je bežne otvorené od utorka do soboty. Prvá nedeľa v mesiaci je tiež prístupná pre verejnosť, a to zdarma.

debata chyba
Viac na túto tému: #Prešov #solivar #návštevníci