Chrty sú štvornohí cestovatelia. Tipy na výlety s nimi

Majitelia chrtov patria k cestovateľom, pretože mať doma chrta a nechodiť s ním na bežecké preteky - to je takmer hriech. Kto veľa necestoval, bude možno štvornohým chlpáčom aj závidieť! Kam vyraziť na víkend na dostihy chrtov?

25.05.2014 06:00
chrt hlavny Foto:
Chrty majú z behania naozaj radosť.
debata (1)

Či už máte greyhounda, whippeta alebo talianskeho chrtíka, ak pes bude chodiť na bežecké preteky, treba sa k nemu správať ako ku športovcovi. Potrebuje správnu stravu, výživové doplnky, majiteľ s ním musí trénovať, robiť s ním strečing a dopriať mu aj dostatok oddychu.

Na Slovensku či u susedov

Na Slovensku možno trénovať a súťažiť iba v jednej lokalite – v Ivánke pri Nitre. Pieskovú dráhu si tam na pozemku vlastnej záhrady zriadil nadšenec, ktorý tam umožnuje chrtárom prichádzať na tréningy, prípadne na súťaže.

K Bratislave najbližšia trávnatá dráha sa nachádza v rakúskom Marcheggu. Chrti si v Rakúsku môžu na kvalitne pripravenej tráve pobehať aj v mestách Untersiebenbrunn a Krenglbach. Zo susedných krajín to zďaleka nie je všetko. Nasledujú české trávnaté Lednice, Kolín a Mladá Boleslav.

U nášho južného suseda sú to pieskové Rábapatona, Isaszeg a novopostavená dráha pri Budapešti. Ak by sa vám predsa len chcelo vycestovať o kus ďalej, určite nebudete ľutovať. Takmer bez výnimky majú dráhy na západ od našej krajiny vyššiu úroveň.

Nie je tráva ako tráva

Autor tohto článku má doma dvoch whippetov – Dannyho a Luisa, s ktorými precestoval desať krajín a takmer 200 000 km. Okrem susedných štátov cestovali za dráhami viacerými smermi. Veľmi odporúča napríklad chrtie preteky vo Francúzsku, Belgicku, Švajčiarsku, Holandsku alebo Nemecku. V Nemecku nájdete zväčša pieskové, v ostatných krajinách najmä trávnaté dráhy.

Nechodiť s chrtmi na bežecké preteky - to je... Foto: Ľuboš Žinčík
chrti skupina Nechodiť s chrtmi na bežecké preteky - to je takmer hriech.

Ak si myslíte, že je tráva ako tráva, ste na omyle. V nižšie menovaných krajinách sú trávnaté dráhy na takej vysokej úrovni, že niektoré golfové plochy by sa mohli hanbiť. Tráva na dráhach určených pre chrtárske preteky je v týchto krajinách nesmierne kvalitná, v mnohých prípadoch sa pod trávou dokonca nachádza piesok, aby plocha pri náraze labiek príjemne pružila.

To je jednoznačne to najlepšie, čo môžete svojim miláčikom dopriať. Hoci u nás a u našich susedov platí pravidlo, že piesok je na kĺby lepší – v týchto krajinách sa trávnatých dráh nemusíte vôbec obávať. A to ani v prípade, že váš pes má už vyšší vek a pomaly plánujete bežeckú dráhu ukončiť. Jej ukončením na takejto tráve urobíte vášmu psovi obrovskú radosť a sebe na zážitky a emócie bohatý výlet.

Destinácie pre milovníkov chrtov

A kam konkrétne za dráhami cestovať? V Nemecku sú to napríklad mestá Sachsenheim, Greppin, Münster, Hildesheim či Landstuhl. Vo Francúzsku si môžete za cieľ destinácie vybrať napríklad Mont de Marsan, Soisson či Oraison. Z belgických miest sú zaujímavé Beringen, Awans alebo Westerlo. V rámci Holandska odporúčame cestovať do miest ako Oude Pekela, Jubbega a Rotterdam. Vo Švajčiarsku za návštevu stoja napríklad Versoix či Lostallo.

Autor článku odporúča spojiť príjemné s ešte príjemnejším a obohatiť návrat z pretekov o poznávací výlet v okolí dráhy. Keďže ide zväčša o dlhšie cesty, je dôležité sa na ne náležite pripraviť. Prvoradá je voda – nielen pre vás, ale aj pre vášho štvornohého športovca. Nasledujú, samozrejme, granule, vitamíny a iné doplnky či veľmi dôležitá lekárnička.

Keďže naozaj nikdy neviete, čo sa môže prihodiť, je vhodné mať niektoré základné mastičky, obväz a nejaký dezinfekčný prípravok so sebou. Vhodné sú napríklad aj chladivé maste v prípade, že si pes napríklad natiahne sval alebo čosi podobné. Za predpokladu, že sa chystáte spať pod stanom, nezabudnite na všetko potrebné od samotného stanu, cez karimatku až po spacák a hygienické potreby.

Mať chrta znamená viesť špecifický životný štýl. K jeho veľmi príjemnej častí patrí práve cestovanie, ktoré sa spája nielen so psíkmi, ale aj s ich majiteľmi. Keďže vás spájajú rovnaké záujmy a aktivity, často sa tu vytvárajú veľmi úzke vzťahy a priateľstvá na celý život. Keď za pretekmi cestujete do zahraničia, často trávite čas v skupine ostatných chrtárov v stanoch, pri spoločnom posedení pri ohni, opekaní, grilovaní, diskutujete a vymieňate si skúsenosti. Ak ste sa zatiaľ neodhodlali, vedzte, že mať doma chrta a chodiť s ním na preteky je jednou z najkrajších a pre samotného majiteľa najoddychovejších momentov všedných dní.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Nemecko #Francúzsko #Rakúsko #dostihy #preteky #chrty #chrtári #výlety