Nastúpte do rakety a objavte mestá aj mestečká na Dunaji

Plavebná sezóna je v plnom prúde, bola by škoda odolať Dunaju.

26.05.2014 06:00
rýchloloď Foto:
Cesta do Viedne trvá hodinu a 45 minút.
debata

Okolo bratislavského prístavu veľa domácich prejde bez povšimnutia a na nástupných pontónoch skôr počuť nemčinu či angličtinu. Pritom Dunaj má čo ponúknuť aj domácim, stačí si vybrať ten správny výlet.

Rýchloloď „raketa“ vyplávala na svoju vôbec prvú plavbu na trase Bratislava – Viedeň presne pred päťdesiatimi rokmi. A obľube medzi „výletníkmi“ sa plavba teší dodnes. „Cesta je príjemná, smerom do Viedne trvá hodinu a 45 minút, späť je o 30 minút kratšia,“ hovorí Marek Považan, riaditeľ spoločnosti Slovenská plavba a prístavy a pokračuje: „Lode sú komfortnejšie, majú nové klimatizácie či info-obrazovky, na ktorých si môžu pasažieri prečítať, kde sa práve nachádzajú a akou rýchlosťou loď pláva.“

Raketa v bratislavskom prístave. Foto: Pravda.sk
rýchloloď Raketa v bratislavskom prístave.

Ak máte dieťa, ktoré sa dožaduje výletu loďou, môžete mu túto prosbu bez strachu splniť. „Rodičia sa nemusia báť o bezpečnosť, na loď sa dá nastúpiť aj s kočíkom. Dokonca vieme malým zvedavcom splniť aj niektoré typické žiadosti, ako napríklad túžbu pozrieť si kajutu kapitána. Dá sa to, keď loď stojí v prístave,“ hovorí Považan. Loď môžu na svoju prepravu využiť aj cyklisti. „Bicykle sa dajú prepravovať na všetkých našich trasách, len ho treba vopred nahlásiť. Cykloturistami je najviac vyhľadávaná trasa Bratislava – Viedeň a Bratislava – Čuňovo,“ uvádza Považan.

Pre nadšencov výletov po Dunaji sú tento rok okrem tradičných pripravené aj mimoriadne plavby. Rýchloloďou sa dostanete do Štúrova či rakúskeho Kremsu. „Do Kremsu pripravujeme plavbu na Marhuľové slávnosti, ktoré sa konajú každý rok v júli. Mesto zaplavia obyvatelia v krojoch, ktorí turistov lákajú na špeciality z marhúľ, od koláčov cez lekvár až po likéry či pálenku.“ Cesta „raketou“ do tohto rakúskeho mestečka trvá z Bratislavy štyri hodiny. Atraktívne je aj Štúrovo, kam sa po Dunaji dostanete za tri hodiny a 15 minút.

Loďóu po Dunaji, stačí si vybrať ten správny... Foto: Pravda.sk
rýchloloď Loďóu po Dunaji, stačí si vybrať ten správny výlet.

Kratšie výlety: Devín aj Čuňovo

Plavba k zrúcaninám hradu Devín a sútoku riek Dunaja a Moravy s prestávkou na Devíne. Plavba do Čuňova zasa ponúka jedinečnú symbiózu výtvarných diel, modernej architektúry a okolitej prírody počas návštevy galérie moderného umenia Danubiana Muelensteen Art v Čunove. Ak vás láka Gabčíkovo, môžete ho zažiť s preplavením plavebných komôr. Umožňujú prekonanie výškového rozdielu hladín medzi prívodným a odpadovým kanálom v rozmedzí 16 – 23,3 metra.

Popod mosty

Panoramatická plavba popod Bratislavské mosty sa začína pohľadom na historickú časť Bratislavy a jej nábrežie, Bratislavský hrad, pokračuje popod most SNP (most bez podpier zavesený na asymetrickom pylóne) až po most Lafranconi, kde sa loď otáča. Na pravom brehu Dunaja upúta pohľady Sad Janka Kráľa. Plavba pokračuje „popod“ aktuálne demontovaný Starý most smerom k mostu Apollo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #raketa #Dunaj #plavba