Zažite stredoveký deň detí na Modrom Kameni

Netradičný Stredoveký deň detí pripravilo na štvrtok 29. a piatok 30. mája múzeum hračiek v Modrom Kameni. Bude plný dobových hier, tajomstiev a nezvyčajných zážitkov.

29.05.2014 06:00
SONY DSC Foto:
Úspešní mladí muži budú pasovaní za rytierov a mladé dámy za šľachtičné.
debata

Kde inde by mali deti stráviť svoj blížiaci sa sviatok ako medzi hračkami? Hrad Modrý Kameň je na to ako stvorený, lebo v ňom sídli Múzeum bábkarských kultúr a hračiek. Je to múzeum a pôjdu tam s učiteľmi, ale ticho a prísna disciplína určite vládnuť nebudú.

Deti pasujú za rytierov a šľachtičné

„Pripravili sme deťom tajomnú cestu, ktorá vedie až do podzemia, a počas výpravy budú plniť rôzne úlohy. Naučia sa šermovať a budú bojovať s dreveným drakom aj s dreveným panákom, vyskúšajú si lukostreľbu, musia prekonať strach aj zniesť trocha nepohody. Ale keďže sme v rozprávke, všetko sa skončí šťastne,“ sľubuje múzejný pedagóg Jaroslav Hanko. Úspešní mladí muži budú pasovaní za rytierov a mladé dámy za šľachtičné.

Stredoveký deň bude plný zážitkov. Foto: IVAN VREDÍK
SONY DSC Stredoveký deň bude plný zážitkov.

Celá výprava trvá asi hodinu a pol a kto ju už absolvuje alebo kto na ňu ešte len čaká, môže sa zabaviť pri stredovekých hrách na nádvorí. Okrem hlinených guľôčok či rozbíjania orechov kladivom sa deti zahrajú s replikami, ktoré im vyrobili pracovníci múzea podľa skutočných stredovekých hračiek. Tak si môžu vyskúšať napríklad „jazdu“ na drevených koníkoch, ktoré boli pred stáročiami veľmi obľúbené – majú iba hlavu a sedí sa na paličke. Môžu sa odfotiť v drevenej klade, do ktorej kedysi zatvárali zločincov, zahrať sa s drevenými kockami aj strieľať z kuše. Pripravené sú tiež chodúle, opičia dráha, bitky s palicami a ďalšie atrakcie a kto stihne, o deviatej a o jedenástej uvidí aj divadelné predstavenie.

Vyrobte si vlastné bábky

Pri dobýjaní hradnej brány treba najprv zneškodniť obrancov a potom bránu preraziť baranidlom – panie učiteľky sa však báť nemusia, je to len maketa. A keďže sme nielen v múzeu hračiek, ale aj bábok, v tvorivej dielni si deti môžu po celý čas vyrobiť vlastné bábky alebo nacvičiť vlastné predstavenie.

Ku stredoveku okrem rytierov a princezien patrili aj remeselníci, a tak si deti vyskúšajú prácu kováča aj obuvníka, zoznámia sa s výrobou mečov a krúžkovej zbroje, spoznajú písanie husím brkom, pečatenie listín a dozvedia sa o bežnom živote na stredovekom hrade.

„Asi najpopulárnejšie sú fyzické aktivity, pri ktorých môžu chlapci prejaviť svoju silu a šikovnosť – šermovanie, lukostreľba a, samozrejme, búranie hradnej brány. Nič z toho sa nezaobíde bez emócií,“ dodáva s úsmevom Jaroslav Hanko.

Podujatie je určené pre školy a pracovníci múzea ho vedia prispôsobiť veku detí aj ich zdraviu. Počas predchádzajúcich piatich ročníkov výpravu absolvovali aj škôlkari, ale aj slabozraké alebo mentálne postihnuté deti. Program je však časovaný, návštevu v múzeu preto treba ohlásiť vopred.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Modrý kameň #stredovek #hračky #Deň detí #múzeum hračiek