Tip: Deň detí v spoločnosti rytierov

Rytierske súboje, šermovanie, strieľanie z luku, šarvátky o srdcia krásnych žien - stredovekí rytieri obsadia aj toto leto hrady v Žilinskom kraji. Stretnete ich aj v kaštieli v Radoli, kde rytierska výprava zavíta už zajtra, vo sviatok detí.

31.05.2014 06:00
rytier hlavny Foto: ,
Organizátori sa snažia každú rytiersku výpravu urobiť čo najviac autentickou.
debata

Tempári, johaniti aj nemeckí rytieri

Tohtoročné rytierske výpravy nadviažu na úspešný projekt templárskych ciest z minulého roku. Nepôjdu však iba po stopách tohto tajomného rádu, okrem templárov predstavia aj rád johanitov a rád nemeckých rytierov.

„Diváci sa môžu tešiť na názorné ukážky zo života rytierov, bojov a rôznych zvykov, ako bolo prijímanie nových členov do rádu a podobne. Edukačná línia je prepojená s pútavým príbehom, ktorý na seba priamo nadväzuje, a neprerušene sprevádza diváka dejinami spomínaných rytierskych rádov,“ približuje riaditeľ odboru informácií a zahraničných vzťahov Žilinského samosprávneho kraja Peter Kubica.

Organizátori sa snažia každú výpravu urobiť čo najviac autentickou, stredovekú atmosféru okrem scénok zo života rytierov umocní aj koncert skupiny renesančného folku. I trhy dýchajú poctivým remeslom a tradičnou atmosférou. Môžete na nich raziť mince, ochutnať medovinu či pečené placky, započúvať sa do hry na zvonoch, kochať sa drevenými či textilnými výrobkami.

V Radoli sa bude mučiť aj bojovať

„Výprava v Radoli bude špecifická tým, že sme do programu zaradili scénku stredovekého mučenia, jeho verzia bude vhodná aj pre detského diváka, ostatné výpravy budú doplnené o situačnú scénku, ktorá zachytáva súboj dvoch rytierov o srdce jednej ženy,“ približuje Kubica. Do rytierskych výprav sa aktívne zapoja najmenší i väčší rytieri, ktorí budú zdolávať rôzne úlohy. Ukážu zdatnosť a šikovnosť, obratnosť s mečom, presnosť pri lukostreľbe i silu pri pretínaní lana.

Program v Radoli sa začne o 14. hodine... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
rytieri suboj Program v Radoli sa začne o 14. hodine predstavením troch rytierskych rádov v podaní skupiny historického šermu Espada.

„Novinkou tohtoročných výprav je rytiersky pas, do ktorého účastníci zbierajú pečiatky, teda každá výprava rovná sa jedna pečiatka,“ pripomína Kubica s tým, že za tri pečiatky môžete získať knihu Kostol v Ludrovej a za štyri až päť pečiatok knihu Templári: legendy cti a slávy.

Deň detí teda prídu sláviť rytieri do kaštieľa v Radoli, kde sa program začne o 14. hodine predstavením troch rytierskych rádov v podaní skupiny historického šermu Espada. Ďalších rytierov stretnete na overených miestach, teda tam, kde boli aj predošlé templárske výpravy, s výnimkou hradu Blatnica. Namiesto neho rytieri otvorili svoje ťaženie v Ludrovej v Kostole Všechsvätých už 8. mája. Po Radoli budú nasledovať ďalšie rytierske výpravy: 20. júla – Oravský hrad, 23. august – hrad Likava a 15. septembra – hrad Strečno.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Deň detí #Radoľa #Žilianský kraj #rytierske výpravy