Tip na víkend: Zabavte sa so zbojníkmi v Terchovej

Bohatým bral, chudobným dával. Platí to aj dnes? Zbojníci zamierili do rodiska legendy Juraja Jánošíka. V Terchovej sú celý víkend, príďte sa s nimi zabaviť.

13.06.2014 06:00
terchova Foto:
Zbojníci zamierili do rodiska legendy Juraja Jánošíka.
debata

Vítaný v Terchovej je každý, starší, mladší, aj tí najmladší. A nebudú z vás len pasívni diváci, zbojníci ľudí zapoja do diania. Pripravené sú atrakcie pre deti a množstvo zbojníckych súťaží, v ktorých budú musieť družiny ukázať nielen silu, zručnosť, ale i kulinárske umenie.

„Budeme súťažiť vo varení najlepšieho zbojníckeho guláša i v tom, kto pripraví najlepšie zbojnícke grilované špeciality,“ menuje z výberu súťažných disciplín Jozef Mičo zo Združenia turizmu Terchová. Súťažiť sa bude v jedení bryndzových halušiek a pití žinčice, hľadať sa bude zbojnícky poklad.

Zbojníci sa potrápia na prekážkovej dráhe cez rebrinák, zahádžu si valaškou, budú dvíhať ťažké bremeno. „Tento rok bude medzi disciplínami aj novinka – chytanie rýb holými rukami,“ prezrádza Mičo.

Podujatie sa v rodisku zbojníckej legendy udomácnilo, osvedčilo a v piatok 13.6. sa začína už jeho tretí ročník. Opäť má i medzinárodný punc, do Terchovej okrem slovenských družín zavítali aj zbojníci z Poľska, Česka i Rakúska. Bude sa nielen variť, ale i zbíjať.

„Medzinárodné stretnutie zbojníkov je, samozrejme, založené na jánošíkovskej tradícií,“ pripomína Mičo. Program sa koná v areáli relaxačno-informačného centra Terchovec. Okrem súťažných disciplín zostane čas aj na kultúru, v sobotu v programe vystúpi napríklad Nebeská muzika, Zbojnícka tanečná škola, Martinské komorné divadlo s komédiou www.narodnycintorin.sk i Tomáš Bezdeda. V nedeľu potrvá program do popoludnia, zakončí ho koncert skupiny Arzén.

Terchová nie je len rodnou dedinkou zbojníckej legendy, kde by už ďalšie generácie naňho dávno zabudli. Naopak, obec si Juraja Jánošíka pripomína takmer na každom kroku. Jeho meno nesie koliba i hotel, má tam najvyššiu, päť metrov vysokú, sochu, aj ďalšie drevené podobizne či múzeum. V reštauráciách sa dá pochutnať na Jánošíkovej valaške, Uhorčíkovej špecialite, Jánošíkových dukátoch.

Už vyše 50 rokov je Terchová dejiskom najväčšieho folklórneho festivalu, ktorý nesie Jánošíkovo meno. V Terchovej stále žijú nositelia tohto mena, je tam Zbojnícky chodník i náučný chodník Jánošíkovým chotárom, ktorý skutočne prechádza osadou u Jánošov, kde sa Juraj Jánošík 25. januára 1688 narodil i vyrastal. Jánošík je aj súčasťou Terchovskej siene slávy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jánošík #Terchová #leto 2014 #zbojníci