Dovolenkárom sa svet čoraz viac otvára

Chystáte sa na letnú dovolenku do zahraničia? Zaujíma vás, či sú ceny potravín a pobytov drahšie alebo lacnejšie?

20.06.2014 06:00
Budva Foto: ,
Budva, stredisko v Čiernej Hore.
debata

Ceny v Chorvátsku, ostali pre nás približne na úrovni minulého roku, v Bulharsku len veľmi mierne vzrástli. Tento rok sa chystá podľa zistení cestovných kancelárií do Chorvátska o polovicu viac dovolenkárov ako vlani.

A kam ešte pôjdu dovolenkári? Keď sa pozrieme naspäť niekoľko rokov, väčšina z nás chodila v lete na dovolenku do Chorvátska, finančne nenáročného Bulharska či Talianska. Postupne pribudli exotickejšie krajiny ako Egypt, Tunis, Maroko. Ako hovorí Juraj Uvíra z CK Victory Travel, možnosti cestovania sú v súčasnosti skoro neobmedzené a cenovo dostupnejšie aj vo vzdialenejších destináciách ako kedykoľvek predtým. V Ásii, Afrike, Austrálii…

Nemusíme však chodiť až tak ďaleko, bližšie je napríklad stále dovolenkármi neobjavená Čierna Hora. Možností vidieť, zažiť a ochutnať je v Čiernej Hore neúrekom. Tomáš Gašparík z CK Globrour odporúča ako číslo jeden stredisko Budva. „Je to centrum čiernohorskej riviéry s najkrajšími plážami v Čiernej Hore. Budva je najrozvinutejšie stredisko, možno trochu rušné, ale plné historických pamiatok. Žiadny turista nevynechá opevnenie pochádzajúce z čias benátskeho panstva, teda zo štrnásteho až pätnásteho storočia, a nádhernú Katedrálu sv. Jána Krstiteľa.“ Obľúbeným strediskom je aj Tivat, kde sa začal cestovný ruch rozvíjať najmä vďaka letisku. Za návštevu stojí unikátny prímorský park plný rôznorodých cudzokrajných rastlín, ktoré privážali námorníci z trópov. „Do prvej päťky dobrých stredísk by som ja osobne zaradil aj Bečiči, Sveti Stefan a Bar,“ dopĺňa cestovateľ. My už len dodávame, že Čierna Hora je dobrou destináciou pre dobrodružné typy, rovnako ako pre rodiny s deťmi či romantických zaľúbencov, ktorí dokážu oceniť krásu hôr aj stopy histórie.

Kde môžete zažiť dobrodružstvo?

Dovolenka dnes už pre ľudí neznamená len oddych na plážach, ale aj spoznávanie nových krajín, kultúr a vychutnávanie si nevšedného dobrodružstva. Práve účasť na zaujímavých poznávacích zájazdoch sa stáva životným štýlom čoraz väčšieho počtu ľudí. Dokážu cestovné kancelárie odpovedať na dopyt klientov? „Stále viac ľudí, ktorí v minulosti chodievali na pobytové zájazdy, uprednostňujú v súčasnosti spoznávanie destinácií s väčším pohodlím a komfortom. Počas nich majú možnosť spoznávať svet, zažiť nové dobrodružstvá a stretnúť skvelých ľudí, s ktorými už po skončení zájazdu plánujú ďalší,“ dodáva Uvíra.

Pre skutočných dobrodruhov

Niektorí ľudia si dovolenku užívajú najviac cez objektív fotoaparátu a potrebujú nazbierať všetky informácie o mieste, kde sa nachádzajú.

Ak sa rozhodnete opustiť európsky kontinent a pred vami je dlhý let, na konci ktorého na vás čaká Austrália! V Sydney, najznámejšom mieste najmenšieho kontinentu, vás čakajú tie najväčšie zaujímavosti ako budova slávnej Opery alebo nezabudnuteľný most Harbour Bridge. Najkrajšie výhľady na Sydney si vychutnáte na najvyššej veži Sydney Tower, ktorá vám ponúkne výhľad na široké okolie. „Sydney to nie sú len pamiatky a krásne miesta, ale aj pohodový životný štýl ľudí, ktorý nasajete na svetoznámej pláži Bondi Beach. Práve tu stretnete tých najlepších surferov sveta,“ spresňuje Tibor Pekarčík z CK Victory Travel.

V Austrálii určite nevynechajte oblasť, v ktorej sa nachádza ikona kontinentu Ayers Rocks alebo „červený stred Austrálie“, ktorý vás očarí neobyčajnou atmosférou. Ak máte radi dobrodružstvo, vydajte sa na výlet do tropického vnútrozemia. Uvidíte nielen čajové, ale aj banánové plantáže, navštívite starodávne sídlo Paronela v dažďovom pralese a objavíte najväčší figovník v celej oblasti.

Slováci a dovolenky

  • Slováci nakupujú letné dovolenky najmä v júli. Najžiadanejšie sú najmä last minute dovolenky, ktoré majú výhodnejšiu cenu ako v cestovných kanceláriách o niekoľko percent.
  • TOP destináciou v zahraničí je Chorvátsko (severná a stredná Dalmácia), na Slovensku sú to najmä Vysoké Tatry, Orava, Liptov, Malá a Veľká Fatra, Slovenský raj, Biele Karpaty a Štiavnické vrchy.
  • Zaujímavosťou je, že až 75 % z nakupujúcich dovolenkárov tvoria ženy.
  • Vlani bol pomer dovoleniek Slovensko vz. zahraničie 70:30, tento rok očakávame nárast záujmu o zahraničné dovolenky v pomere 65:35, najmä nárast záujmu o Chorvátsko o polovicu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #slováci #leto 2014