Bez poistenia môžete v zahraničí prísť aj o 22-tisíc eur

Aby sa letná dovolenka nečakane nepredražila, je dôležité predvídať rôzne situácie, pretože okrem slnka, oddychu a zábavy sa vám nemusia vyhnúť ani menej príjemné zážitky.

22.06.2014 06:00
opaľovanie, slnko, slnenie, leto, pláž,... Foto:
Užívajte si dovolenku s pocitom istoty.
debata (2)

Praktickým riešením týchto problémov je cestovné poistenie, ktoré by nemalo chýbať vo vašej batožine.

Kým týždenné cestovné poistenie pri dovolenke v zahraničí vychádza na približne 10 eur, bez poistenia sa vaše výdavky v zahraničí môžu v dôsledku choroby či úrazu vyšplhať aj na 22-tisíc eur.

Toľko zaplatila Union poisťovňa, ktorá patrí medzi najväčších predajcov cestovného poistenia, za nemocničné liečenie ochorenia brušnej dutiny v Turecku minulé leto. Pri najkomplikova­nejších prípadoch (najmä škody na zdraví, ktoré ste spôsobili iným ľuďom) môže ísť dokonca až o desiatky tisíc eur. Pri týchto sumách nestojí otázka „poistiť alebo nepoistiť“, ale aký rozsah cestovného poistenia si vybrať.

Ideálnu ochranu poskytuje individuálne komplexné cestovné poistenie vtedy, keď pokrýva päť oblastí: poistenie liečebných nákladov vrátane asistenčnej služby, úrazové poistenie (trvalé následky úrazu, smrť úrazom), poistenie batožiny vrátane straty dokladov a oneskoreného dodania batožiny leteckou spoločnosťou, poistenie všeobecnej zodpovednosti za škody (na zdraví, na majetku, náklady na advokáta a náklady kaucie) a poistenie storna objednanej služby.

Ako uzatvoriť cestovné poistenie?

Krok 1: Čo si poistiť?

  • Poistenie liečebných nákladov v zahraničí je základ (využívame ho štatisticky najčastejšie): pokrýva ambulantné ošetrenie úrazov či ochorení, lieky, prípadne prepravu do a zo zdravotníckeho zariadenia a pobyt v nemocnici, vo vážnych prípadoch aj prepravu na Slovensko. Osobitnou časťou je ošetrenie zubov. Nekryje „skrášlenie chrupu“, vzťahuje sa výlučne na odstránenie bolestivých stavov.
  • Čo sa rozhodne odporúča je tiež poistenie všeobecnej zodpovednosti za škodu. Chráni vás pred najvyššími nákladmi: ak pri športovaní niekomu spôsobíte škody na zdraví alebo živote, môže sa odškodné v zahraničí vyšplhať do astronomických súm.

Krok 2: Aké aktivity si poisťujem?

  • Je rozdiel, či sa idete slniť na pláž a obdivovať pamiatky, alebo sa chystáte na splav divokej rieky v Slovinsku či potápanie. Poistenie športov má logicky vyššiu sadzbu, neoplatí sa však podvádzať. Ak poisťovňa zistí, že ste k úrazu prišli pri náročnom športe a nemali ste uzatvorené poistenie pre športové aktivity, nepreplatí vám z nákladov ani cent. Samozrejmosťou je tiež výber správnej územnej platnosti (Česká republika, Európa alebo Svet).

Krok 3: Kde sa dá poistiť? *

  • Cestovné poistenie sa dá uzavrieť veľmi pohodlne a za pár sekúnd tromi spôsobmi: cez SMS, webstránku alebo mobilnú aplikáciu. No a samozrejme aj osobne v pobočke, na čo však vo väčšine prípadov nie je čas. Podľa štatistík Union poisťovne, cez ktorú sa poisťuje najviac Slovákov, si totiž väčšina z nás uzavrie poistenie na dovolenku len deň pred odchodom.
  • Na webe má väčšina poisťovní pripravené balíčky so základným a rôznymi doplnkovými druhmi poistenia. V niekoľkých krokoch sa dostanete k spísaniu zmluvy a po zaplatení vám príde potvrdenie na mail alebo telefón. Pri SMS je to ešte jednoduchšie: poisťovňa vám esemeskou pošle návod, vy si vyberiete druh poistenia a účet vám príde vo faktúre za telefón.
  • „Výhodou mobilnej aplikácie pre smartfóny je zase prehľadnosť. Vedľa seba vidíte cenník aj rôzne možnosti poistenia a pohodlne si vyberiete tú najvhodnejšiu. Platba funguje rovnako ako pri sms cez faktúru. V čom líšime od iných poisťovní je možnosť uzatvoriť poistenie aj cestou na dovolenku, čiže aj v deň odchodu,“ vysvetľuje Marcela Kukučková, vedúca oddelenia vývoja produktov cestovného poistenia Union poisťovne.
  • Online poistenie začína platiť okamihom zaplatenia poistného (ale pozor, je to deň pripísania zaplatenej sumy na účet poisťovne, čo môže byť až 1 deň neskôr po tom, čo zadáte prevod). Výnimka platí, ak ste poistenie uzatvorili cez víkend alebo sviatok: vtedy sa za deň zaplatenia poistného považuje deň zadania požiadavky na platbu. SMS poistenie do zahraničia platí už do 2 hodín od uzatvorenia, pri poistení na Slovensko okamžite po jeho uzatvorení.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #poistenie #rady #leto 2014