Tip na víkend: Príďte sa pozrieť, ako sa kosia kysucké lúky

Vôňa čerstvo pokosenej trávy sa bude šíriť ovzduším, do toho speváčky zanôtia ľudové piesne a koscom pôjde robota od ruky. Kysucké lúky nad Novou Bystricou obsadia kosci, aby v nedeľu 29. júna predviedli svoju zručnosť v skanzene Vychylovka.

29.06.2014 06:00
skanzen vo vychylovke, kosenie trávy, kosci Foto:
Kosenie kysuckých lúk.
debata

Uľahčovať kosenie kysuckých lúk určite nebudú elektrické či benzínové kosačky, používať sa smú len tradičné kosy. Keďže ide o súťaž v kosení, ktorá má svoje pravidlá, tak každý kosec, ktorý sa do súťaže prihlásil, musí mať podľa štatútu svoju kosu, kosisko, osličku a ostrák. Náhradná kosa sa môže použiť pri zjavnom poškodení, napríklad sa zlomí, rozštiepi alebo vyhne.

Súťažné polia budú označené číslami a pokosenými pásmi. Kosci predvedú pri kosení svoju rýchlosť, ale aj zručnosť. Súťažiť v tradičnom kosení trávy môžu muži i ženy. Nežnejšiemu pohlaviu vyznačia súťažnú plochu 0,25 ára (5 × 5 metrov), muži pokosia o čosi viac, ich súťažná plocha bude 0,50 ára (10 × 5 metrov). Kto si svoju plochu pokosí, položí kosu a zdvihne ruku.

Súťažné kategórie budú štyri: muži od 18 do 60 rokov, muži nad 60 rokov, ženy a súťažiť môžu vo vlastnej kategórii aj šikovné deti. „Odborná porota zhodnotí rýchlosť pokosenia vyčlenenej plochy a kvalitu pokosu. Pri rovnakom výsledku sa o víťazovi rozhodne po pokosení vyhradenej plochy s rozmermi 2 × 5 metrov,“ približuje súťažné podmienky Darina Hnidková z Kysuckého múzea v Čadci.

Trávový tanec, ľubozvučné trávnice, hudba, skoky cez oheň, dobré jedlo, a všade vôňa čerstvo pokosenej trávy – aj takéto boli letné obrady kosenia na lúkach v celej krajine v minulosti. A hoci tradičné kosy v 20. storočí vytlačili mechanické nástroje, ktoré ľuďom zjednodušili a zrýchlili prácu, na jednoduché ručné kosenie, kde trávu žne dlhá kovová čepeľ pripevnená na drevenej rukoväti, sa nezabudlo.

„Jednoduché kosenie s drevenou kosou, za rána, k večeru má svoje obrovské čaro. Je to jeden z najsilnejších obradov našich predkov, ale i tých, ktorí kosu a trávový tanec s ňou znovuobjavili. Kosenie, to bývala nádherná spoločenská udalosť. Bola to práca spojená s oslavou a tak sa dalo na ňu tešiť,“ dodáva Hnidková.

Skanzen vo Vychylovke (obec Nová Bystrica), ktorého súčasťou je aj unikátna úvraťová lesná železnička je otvorený od 1. mája do 31. októbra, cez víkendy od 9. do 18. hodiny, cez pracovné dni od 9. do 17. hodiny. Súťaž v kosení sa zajtra začne o 10.30 hodine.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #skanzen Vychylovka #leto 2014 #súťaž v kosení trávy