Neznáme Slovensko - otestujte sa, ako ho poznáte

Orloj, ropný prameň, prales, repliku slávnej brazílskej sochy Krista, krajinu ako z Hobbita aj našu verziu Grand Canyonu – to všetko máme na Slovensku. Uhádnete, odkiaľ sú tieto obrázky?

06.07.2014 06:00
1 krupinské bralce Foto:
debata (14)

Slovensko turistom ponúka viac než len Tatry, Bratislavský či Spišský hrad. Komu by však napadlo hľadať tu ropný prameň? A predsa sa u nás nájde. Kde? Na okraji kysuckej obce Korňa.

Je chránený ako prírodná pamiatka a hoci ropa z prameňa je veľmi kvalitná, nie je jej toľko, aby sa oplatila ťažba. Prameň možno nájsť podľa smerových tabuliek v Korni alebo aj podľa čuchu, pretože ho prezradí charakteristický zápach. Pozorovanie prameňa môže byť zaujímavým zážitkom, lebo výver ropy z času na čas sprevádzajú výrony samozapaľujúceho sa metánu a ozýva sa i tajomné bublanie…

Od vnútrozemskej krajiny by to možno málokto čakal, no Slovensko má aj svoje more. A nie hocaké, ale kamenné. A k nemu hneď aj Kamenný vodopád – pod hradom Šomoška v katastri obce Šiatorská Bukovinka. Vodopád z päť- až šesťbokých čadičových stĺpov vznikol stuhnutím lávy niekdajšej sopky pred štyrmi miliónmi rokov a svojou formou je celoeurópskym unikátom. Kamenné more leží neďaleko vodopádu a tvoria ho úlomky podobných čadičových stĺpov.

Cirkulárka pri vodopáde

Veru, neoplatí sa podliehať stereotypným predstavám. Aj ajťákov, teda ľudí pracujúcich v IT firmách, si mnohí predstavujú ako čudákov, čo nevystrčia päty z domu a nevedia sa odlúčiť od počítača. A pritom oni by často niekam vypadli, ale kam? Staré známe miesta sú nuda, chcelo by to čosi zaujímavejšie. Ale tráviť ďalšie hodiny pri počítači hľadaním?

„My sme strašne leniví,“ vysvetľuje 32-ročný kameraman Jozef Lukáč. „Jasné, že chceme cez víkend niekam vyraziť. Ideálne by bolo kliknúť v piatok večer kdesi na internet, bleskovo nájsť miesto, kde sa dá niečo zažiť, a rovno objednať ubytovanie…“ A tak sa rodák z Piešťan vybral za kamarátom Patrikom. Tridsaťsedemročný Zvolenčan pracuje ako IT konzultant, čo je síce laikom ťažko vysvetliteľné zamestnanie, podstatné však je, že Jožo a Patrik začali vymýšľať webovú a mobilnú aplikáciu na vyhľadávanie zaujímavých miest na výlet.

Jozef Lukáč a Patrik Drugda vymysleli aplikáciu... Foto: Pravda, Ivan Majersky
Jozef Lukáč, Patrik Drugda, tvorcovia Vypadni.sk Jozef Lukáč a Patrik Drugda vymysleli aplikáciu Vypadni.sk

„Prvotný plán bol megalomanský, mal zahrnúť všetky zaujímavé ciele na Slovensku vrátane všetkých turistických aj cyklistických trás a užívateľských profilov. Lenže to by sme aplikáciu programovali dva až tri roky. Rozhodli sme sa pre postupné kroky s tým, že uvidíme, ako náš nápad ľudí zaujme. Náš tím sa medzičasom rozrástol na desať nadšencov, okrem programátorov je v ňom aj historik.“

Dnes je ich aplikácia s tak trochu provokačným názvom vypadni.sk obrovskou databázou informácií, ktorá obsahuje približne 1 800 turistických cieľov – kultúrnych aj technických pamiatok, múzeí, no najmä prírodných zaujímavostí. Aplikácia je zadarmo a doteraz ju vyskúšalo už 12 000 ľudí. Podľa Patrika ich najviac zo všetkých kategórií zaujali práve rarity, o ktorých často vedia len miestni obyvatelia.

Objavili aj sami autori aplikácie miesta, o ktorých dovtedy netušili? „Samozrejme, napríklad Krupinské bralce, to je krajina ako z Hobbita. Na andezitových pilieroch sa tam našli tajomné nápisy v pradávnych znakoch. Dodnes sa nevie, či ich vytvorili Kelti, Slovania, či iný národ,“ hovorí Jozef. „Alebo Tesárske dúpence – obydlia, kde sa ľudia skrývali počas tureckých nájazdov. A hneď vedľa Tesárskych dúpencov možno nájsť Tesársku roklinu – čosi ako slovenský Grand Canyon,“ hovorí nadšene. Sám je z Piešťan, no o Haluzickej tiesňave, ktorá je odtiaľ asi 20 km, tiež dlho netušil.

A Patrik s Jožom občas zaznamenajú aj objavy z celkom iného súdka. „Pri Králickom vodopáde sme našli v strome zaseknutý kotúč z cirkulárky. Niekomu zrejme z píly vystrelil do stromu a už nešiel vytiahnuť. Neodolali sme, urobili fotku a dali ju na facebook – a ľudia si mysleli, že sme to naaranžovali,“ smeje sa Patrik.

Od pralesa po Krista

Na niekoho možno názov vypadni.sk, ktorý vymyslel Jožo, pôsobí agresívne. Tvorcovia aplikácie si to uvedomujú. „Uvažovali sme, či to nie je príliš drsné, ale každý si to zapamätá. Navyše dnes ľudí neustále bombarduje bulvár, a zdá sa, že to jediné zaujme. Cieľom však je poslať ľudí von, aby nesedeli doma. Chceme v nich vyvolať zvedavosť, aby sa pozreli, kam ich to vyháňame,“ vysvetľuje Lukáč.

Ako to vlastne celé funguje? Aplikácia zahŕňa zaujímavé ciele na celom Slovensku a využiť ju môže každý, kto má internet alebo telefón s operačným systémom android. Turista chce ísť napríklad do Trenčína. Otvorí si aplikáciu, do vyhľadávania napíše Trenčín a získa zoznam atrakcií v meste aj s krátkym popisom. Každý popis sa dá rozkliknúť detailnejšie, väčšina atrakcií má fotografiu – pričom fotografie môžu jednoducho pridávať aj sami používatelia. Pre Trenčín napríklad vyskočí 105 výsledkov, od zaujímavých stavieb až po prírodné pamiatky.

Oproti webovej aplikácii je tá mobilná viac operatívna – turista môže vystúpiť z auta, kliknúť na tlačidlo „okolo mňa“ a rýchlo zistiť, čo zaujímavé je práve v jeho okolí, pričom výsledky budú zoradené podľa vzdialenosti. Alebo ide napríklad na výlet do Popradu, tak si v aplikácii nastaví, že ho zaujímajú trebárs všetky jaskyne či hrady na trase do vzdialenosti 20 km – a aplikácia mu ich na mape podľa jeho kritérií vyhľadá a zakreslí. V meste je šikovné využiť funkciu navigácie cez GPS, no turista sa s aplikáciou nestratí ani na horách. Len jednoducho prepne na kompas, ktorý spoľahlivo turistu dovedie k vybranému cieľu.

Patrik, Jozef a ďalší ich kamaráti berú svoj výmysel ako hobby, ktorému sa zadarmo venujú po večeroch a vo voľnom čase. Dokázali strhnúť už množstvo ďalších, čo sa ukazuje aj na tom, že za dva týždne im používatelia ich aplikácie pošlú okolo 200 MB fotiek.

„Najskôr sme fotografie robili a zháňali sami, no fotoaparát má dnes v mobile skoro každý. Radi sme turistom umožnili pridávať fotky sami. Samozrejme, že dodané fotky a informácie preverujeme. Autorov fotiek vždy uvádzame, no texty sú naše, pôvodné. Páčilo by sa nám, keby sa ozvali aj starostovia obcí a doplnili rarity, ktoré nám možno ešte chýbajú. “

Najlepšie majú pokryté stredné Slovensko, nechýba im fotka Badínskeho pralesa či replika sochy Krista v dedine Klin, zato Gemer a sever východného Slovenska je zastúpený slabo a privítali by príspevky od používateľov. Ukazuje sa, že pre ľudí je príroda zaujímavejšia ako mestá. A najviac ťahajú rarity – napríklad najvyššie položená „kadibúdka“ – pri chate pod Rysmi vo výške 2 250 m cez srdiečko ponúka výhľad priamo na kopce. No dá sa takému niečomu odolať?


Neznáme Slovensko - hádaj, čo je na obrázku

V spolupráci s portálom Vypadni.sk prinášame 20 fotografií a pri každej tri možnosti, čo sa na nej nachádza. Poznáte Slovensko? Koľkokrát uhádnete správnu odpoveď?

Ak ste sa už otestovali, prečítajte si viac o objektoch na obrázkoch.

Zdroj foto: www.vypadni.sk

1 krupinské bralce

1. Vyber správnu odpoveď

2 Záruby, Malé Karpaty, vrch

2. Vyber správnu odpoveď

3 Turecké studne, Krupina

3. Vyber správnu odpoveď

4 Bezovec, Považský Inovec

4. Vyber správnu odpoveď

5 Panónsky háj Gavurky, dub

5. Vyber správnu odpoveď

6 veľkomoravské hradisko Kostolec, Považský Inovec

6. Vyber správnu odpoveď

7 Tesárske dúpence, Osemdierka

7. Vyber správnu odpoveď

8 Brestovská jaskyňa

8. Vyber správnu odpoveď

9 Spišský hrad

9. Vyber správnu odpoveď

10 hrad Korlátko

10. Vyber správnu odpoveď

11 Oponický hrad

11. Vyber správnu odpoveď

12 Prielom Hornádu, Slovenský raj

12. Vyber správnu odpoveď

13 Čertova pec, Považský Inovec

13. Vyber správnu odpoveď

14 Slovensky orloj, Stará Bystrica

14. Vyber správnu odpoveď

15 Králická tiesňava

15. Vyber správnu odpoveď

16 Králický vodopád

16. Vyber správnu odpoveď

17 Haluzická tiesňava

17. Vyber správnu odpoveď

18 najvyššie položená kadibúdka, chata pod Rysmi

18. Vyber správnu odpoveď

19 Petržalské bunkre, Múzeum petržalského opevnenia

19. Vyber správnu odpoveď

20 Tesárska roklina

20. Vyber správnu odpoveď

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Turistika #pamiatky #kuriozity #Vypadni.sk #Jozef Lukáč #Patrik Drugda