Tipy na výlety: Prázdniny na vode

Časy, keď pobyt pri mori bol iba pre vyvolených a tí, ktorí sa dostali aspoň na Balaton, išli puknúť od pýchy, sú našťastie dávno preč. Ostatným vtedy ostávalo užívať si iba vodu domácich jazier a riek. No a práve zdolávanie tečúcich tokov sa z oného obdobia vracia opäť do módy! Samozrejme, v zlepšenej podobe.

03.07.2014 06:00
loď, vodáci, čln, pádlovanie Foto:
Zdolávanie tečúcich tokov sa vracia opäť do módy.
debata

Veľa muziky za málo peňazí

Rodinný splav ako skvelú spoločnú aktivitu odporúčame aj preto, že naň netreba krvopotne odkladať peniaze už od Vianoc. Sieť kempov, roztrúsených popri splavovaných úsekoch riek, je z roka na rok hustejšia a dá sa v nich nielen rozložiť stan, odskočiť si na relatívne slušné miesto, osprchovať sa v lone prírody, ale aj po trampsky sa najesť – bez roboty v bufete alebo s trochou úsilia si navariť na vlastnom ohni (ohniská bývajú súčasťou vybavenia).

V kempoch sú aj požičovne všetkého potrebného vybavenia – pádiel, vesiel, plávacích viest (povinné pre deti aj dospelých), prílb (povinné pre deti), vodotesných sudov na uskladnenie vecí v lodi a, samozrejme, kajakov, člnov a raftov.

Pre najvyššiu možnú bezpečnosť a zároveň najlepší komfort je lepšia gumená loď, pretože je stabilnejšia, ideálna aj pre začiatočníkov a bezpečná. Aj keď sa náhodou prevrátite – čo sa nedeje často, ale môže sa prihodiť – gumový čln neklesne ku dnu, takže sa všetci rýchlo zachránia. Deň, dva, tri, ako sa komu žiada. Kto kempovanie nemusí a denne potrebuje byť v obkľúčení sanitárneho porcelánu, sadne do lode ráno a večer sa vráti domov.

Splavných úsekov riek je u nás toľko, že za kratší koniec neťahá žiaden kút Slovenska (Hron, Váh, Malý Dunaj, Dunaj, Dunajec, Orava, za ochutnanie stoja aj susedná Morava, Sázava a Vltava). Kempy zvyčajne poskytujú aj „pick-up“ služby – spolu s člnom vás dovezú na miesto, z ktorého vyrážate, a potom prídu po vás alebo dovezú vaše auto na miesto, kde končíte.

Financie na vlastný čln

Ak si tento spôsob nenáročného trávenia voľného času obľúbite, určite sa oplatí kúpiť si vlastný čln. Nielen preto, že nikdy neviete, čo predchádzajúce partie na požičanom vystrájali, ale hlavne preto, že je to investícia do slobody – z pocitu na vode aj z toho kedy, kam a koľkí pôjdete… (Nehovoriac o tom, že v sezóne treba v kempoch člny rezervovať s riadnym časovým predstihom.)

„Vhodnejšie ako laminátové sú nafukovacie lode, pretože sa výborne skladujú, ľahko sa prenášajú či prevážajú, ľahko sa s nimi manipuluje na vode aj na suchu a sú ideálne aj pre úplných začiatočníkov či rodiny s deťmi,“ odpovedá na otázku, podľa akých kritérií si loď vybrať, dlhoročný vodák a zároveň vedúci produktovej skupiny Gumotex Boats and outdoor Tomáš Gála.

Ale čo keď sa gumený čln prederaví na nejakom konári alebo ostrejšom kameni? „Aj medzi nafukovacími loďami si treba vedieť vybrať. Dôvod, prečo naše lode nájdete ešte v pivniciach starých rodičov, je ich dlhá životnosť. Od ostatných výrobcov sa líšime spôsobom výroby, ktorý sa nazýva vulkanizácia. Vďaka nej je loď maximálne odolná a bez ujmy prežije takmer všetky nástrahy,“ hovorí Tomáš Gála.

Tak dobre prehľadajte rodičovskú pivnicu a pozrite aj do útrob chaty pri jazere, kde trávievala letá vaša teta. Možno nájdete nejaký starý, ale dobrý „gumák“. Vystačíte si s ním, ak nemusíte byť „in“. Za zváženie stojí aj kúpa nového rodinného miláčika. Tohtoročné vodácke gumotexácke farby naozaj lákajú a kopírujú trendy, pozadu však neostala ani funkčnosť a bezpečnosť. Pomarančové rafty pre odvážnych krotiteľov divokejšej vody sú na hladine neprehliadnuteľné. Turistické lode sú v sviežej červenej v kombinácii so zelenou a rodiny s deťmi sa budú ako diamanty na vode blyšťať v jasných červených alebo žiarivo zelených člnoch.

Do pozornosti dávame aj praktické novinky, ktoré funkčnosť a využitie rodinného plavidla ešte zvýšia – volajú sa Seawave a Ruby. „Seawave predstavuje kajak a zároveň najrýchlejší čln z flotily Gumotexu, ktorý sa dokáže prispôsobiť akýmkoľvek potrebám – stačí si vybrať, či sa na ňom chcete viezť sami, s rodinou či priateľmi – z jednomiestneho člnu sa dá totiž prestaviť až na trojmiestny,“ opisuje novinku z Gumotexu Tomáš Gála. „Ruby je naproti tomu obojaké kanoe – to značí, že sa dá použiť na splavenie rieky, ale predovšetkým s použitím zrkadla slúži ako motorové kanoe.“

Vodácke adresy

Viac informácií o splavovaní a splavnosti riek, o kempoch, člnoch a vodáckych aktivitách hľadajte na adresách:

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voda #prázdniny #leto 2014 #splavovanie #čln #raft #kajak