Zážitky pod hotelovou strechou

Preč sú časy, keď hotel slúžil len ako strecha nad hlavou. Dnes sa ubytovacie zariadenia stali cieľom víkendového relaxu alebo ešte dlhšej dovolenky. Ponúkajú zaujímavé zážitky a niektoré dokonca celodenný program.

07.07.2014 06:00
reštaurácia, hotel, mladý pár, raňajky Foto:
Hotely už neponúkajú len ubytovanie, ale aj zážitky z dobrého jedla.
debata

Hoci aj spa & wellness hotel Kaskády na Sliači-Sielnici… Vyzerá ako v holom poli zámoček. Je to dôvod či následok, že vzal na seba úlohu dovolenkového rezortu? Od rána do večera tam má hosť čo robiť, plávať v bazéne s termálnou vodou, užívať si motýliu masáž (alebo desiatku iných), u srílanskej doktorky nahliadnuť pod pokrievku ajurvédskej medicíny, popíjať café latte od barmana Duška – víťaza celoslovenskej baristickej súťaže. Aj tamojšia marketingová riaditeľka Petra Šeligová vidí dnešného hosťa ako čoraz náročnejšieho. Okrem dobrého ubytovania a bohatého wellness ešte očakáva zážitok navyše. Letné soboty sa tam teda nesú v znamení koncertov – džezových, piano show, s revival skupinou, oldies party, v štýle repete.

"Je za tým veľa organizačnej roboty, ale ľudia si dlhšie posedia, vychutnávajú nápoje a keby aj pôvodne nechceli jesť, vôňam z grilu sa nedá odolať.“ Občas ich od taniera vylákajú na parket. Po vystúpeniach profesionálov ich prekvapí, povedzme, hromadný rýchlokurz salsy, afro, merenge či rumby pod vedením tancmajstra.

Regenerácia až do dna

Zamieriť do Skalice neznamená len ochutnať rubín a trdelník, pokochať sa vynoveným námestím či splavovať Baťov kanál. „Hostia vravia, že u nás silno cítia genius loci, harmóniu, vynikajúco spia. To je prvý predpoklad intenzívnej relaxácie organizmu, dobrého účinku terapie farieb a vôní a ďalších metód načerpávania síl, napríklad, tzv. akupunktúry bez ihiel, chromoterapie, ajurvédskych procedúr vrátane rarpany na regeneráciu očí,“ hovorí aj o dôvodoch premenovania hotela Patriot na hotel Sv. Ludmila riaditeľka Iva Stöhrová.

Postupne premieňa zariadenie, v ktorom už našli strechu nad hlavou tisícky biznismenov či návštevníkov neďalekého golfového areálu, na stánok s celkom ojedinelými a pre telo i dušu prospešnými zážitkami. Je jediným miestom, napríklad, kde si môže hosť dať vyrobiť osobný parfum… Regeneráciu „do dna“ môže hosť odštartovať drinkom Sv. Ludmily a ukončiť rovnomenným zákuskom.

Romantika pod hradným bralom

Príjemný romantický víkend režírujú v trenčianskom hoteli Elizabeth, členovi Historic Hotels od Europe. Preložené do reči bežného hosťa to znamená dve noci v priestrannom apartmáne, vychladenú fľašu sektu, čerstvé ovocie v mise, ruža pre dámu…

„Mám veľmi rád „wau efekt“, teda milé prekvapenia, drobnosti, ktoré hosťa „dostanú“. Dnes nestačia dobré služby, pretože hosť si zapamätá práve prekvapivé detaily,“ hovorí o svojej filozofii riaditeľ Ján Svoboda. No a potom už záleží len na dvojici, či dá prednosť wellnessu, aerobicu, masážam u egyptského maséra, ktorý kedysi hrával 1. futbalovú ligu. Na záver dňa ju čaká večera pri sviečkach v hotelovej reštaurácii alebo na vyhliadke na 4. poschodí. Pod dvojicou prázdny priestor, nad hlavami nebo a krásny výhľad na časť Trenčianskeho hradu. Ak by pršalo, presunú sa ku kozubu do VIP salónika.

Služba zadarmo – atmosféra

Vo všeobecnosti prinášajú historické hotely zážitok navyše. Už len tá atmosféra v Chateau Amade Vrakúň, Chateau Béla v Belej, Chateau Mignon v Dubnici nad Váhom, tatranských Grandhoteloch, kežmarskom Hviezdoslavovi, mojmírovskom hoteli Kaštieľ. Alebo hoteli Most slávy v Trenčianskych Tepliciach, kde hosťa okrem vynikajúcej gastronómie zaujmú tabuľky slávnych osobností kinematografie, ktoré si ich tam osobne vsadili počas filmového festivalu. Aj návšteva najstaršieho hotela na Slovensku – Bankova v Košiciach je atrakciou sama osebe.

„V snahe ponúknuť hosťovi niečo výnimočné, čo inde nenájde, sme išli cestou viedenského hotela Sacher. Preslávil sa Sacherovou tortou a my sme na novoročnom večierku v roku 2009 predstavili Lujza tortu,“ hovorí riaditeľka Adriana Hurová. Názov dostal dezert po žene, spätej s ranou históriou hotela.

Kráľovské moky

Začiatkom minulého storočia vyrástla v Žiline na mieste kráľovského soľného skladu Villa Nečas. Počas dňa si hosť posedí na jej terase v zelenom parku, večer sa presunie pod pivničné klenby. Vychutnáva dobroty „najlepšej reštaurácie Žilinského kraja“ a cez presklenú stenu obdivuje bohatú vinotéku s 1 500 fľašami aj so súkromnými boxami na uskladnenie investičných vín. Teda vínnu banku, ako ju nazýva aj Veronika Majchráková z marketingu.

„Ponuku sme zosúladili s trendom slovenskej produkcie, takmer celé portfólio z vinárstva Mrva & Stanko, výber z vinárstiev z Malokarpatskej, Nitrianskej a Južnoslovenskej oblasti. Nechýba slovenské tokajské ani sekty od Hacaja či Pálffy a pochopiteľne ani stálice zo svetovej produkcie; celkovo 80 vín od 41 výrobcov. Personál vie dobre zladiť víno s jedlom Romana Pekného, kulinárskeho znovuobjavovateľa zabudnutých surovín našich babičiek.

Mimochodom, labužnícke zážitky made in Slovakia sa dajú zbierať aj v Martine. V reštaurácii hotela Victoria varia totiž vlastné pivo, čím nadväzujú na vyše storočné tradície turčianskeho pivovaru. „Hosťovi načapujeme nielen klasické, ale aj špeciály a tzv. superšpeciály, ktoré striedame podľa sezóny. Napríklad Victoria Opát 20, ktoré je aj pri vyššom obsahu alkoholu celkom svieže,“ sládok a riaditeľ hotela Ondrej Čuraj dodáva, že ide o poctivé, nepasterizované a nefiltrované pivo, ku ktorému nechýba pivovarnícky ladený jedálniček, riadená degustácia a prehliadka pivovaru.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hotel #jedlo #wellness #reštaurácia #Sliač #služby #regenerácia #leto 2014 #SPA #romantický víkend #Kaskády