Idete do Chorvátska vlastným autom?

Na cestu sa poriadne pripravte, aby vás nič neprekvapilo. Čo všetko potrebujete?

02.07.2014 06:00
auto, chorvátsko Foto:
Vlastným autom k moru?
debata (12)
  • Ak sa vyberiete do Chorvátska vlastným autom, musíte mať vodičský a technický preukaz vozidla a doklad o poistení vozidla. Žiaduci je aj medzinárodný vodičský preukaz v prípade, že chce využívať služby prenájmu vozidla (rent-a-car). Tento preukaz vydáva matičný autoklub.
  • Vodič, ktorý vozidlom so zahraničným evidenčným číslom vozidla (EČV) vchádza na územie Chorvátskej republiky, musí vlastniť platný medzinárodný doklad o poistení voči automobilovej zodpovednosti, ktorý platí na území Európskej únie, alebo nejaký iný dôkaz o existencii takéhoto poistenia.
  • Medzinárodnými dokladmi a dôkazmi sú oficiálne EČV, ktoré má vystavené vozidlo obvykle sa pohybujúce na území štátu, ktorého štátny orgán má podpísanú multilaterálnu zmluvu, respektíve platná Zelená karta vydaná pre vozidlo pochádzajúce zo štátu, ktorej štátny orgán má podpísanú multilaterálnu zmluvu a iné dôkazy, ktorých platnosť uznáva chorvátsky úrad pre poisťovanie.
  • Povinnosťou vodiča je jazdiť s rozsvietenými dennými alebo stretávacími svetlami v zimnom časovom období.
  • Je zakázané používať mobilný telefón počas jazdy.
  • Používanie bezpečnostných pásov je povinné, rovnako ako reflexná vesta, ktorú je vodič povinný nosiť, respektíve obliecť si, keď na ceste vykonáva nejaké zákroky na vozidle (výmena pneumatiky, menšie opravy na vozidle, doplnenie paliva, ak vozidlo zostane bez neho, zastavovanie iných vozidiel a pod.).
  • Čerpacie stanice vo väčších mestách a na diaľniciach sú otvorené od 24 hodín. Čerpacie stanice predávajú: Eurosuper 95, Super 95, Super 98, Super plus 98, Euro Diesel, Diesel a vo väčších mestách a na benzínových čerpadlách na diaľniciach aj plyn.
  • Informácie o cenách pohonných hmôt a zoznam staníc s predajom plynu sa nachádzajú na nasledujúcich webových stránkach: www.ina.hr, www.omv.hr, www.tifon.hrwww.hak.hr
  • Platenie mýta: Za diaľnice: A1 Záhreb-Bosiljevo-Zadar-Šibenik- Split-Šestanovac-Ravča, A2 Záhreb-Zaprešič-Krapina-Macelj, A3 Bregana-Záhreb-Slavónsky Brod-Županja-Lipovac, A4 Záhreb-Varaždin-Goričan, A5 Osijek-Đakovo-Sredanci, A6 Záhreb-Karlovac-Bosiljevo-Vrbovsko-Rijeka a A7 Rijeka-Rupa.
  • Za polodiaľnice: Istrijský Y s poplatkami Tunel Učka a viadukt Mirna. Informácie sa nachádzajú na týchto internetových stránkach: www.hak.hr, www.hac.hr, www.bina-istra.hr, www.arz.hr, www.azm.hr a www.huka.hr.

Čo nezabudnúť pri ceste na dovolenku autom?

  • V prvom rade nezabudnite naplniť nádržku ostrekovačov letnou zmesou, ktorá môže byť aj parfumovaná. Dobrý výhľad a svieža vôňa nie sú nikdy na škodu.
  • Veľmi dobrým pomocníkom nielen na cestách, ale aj pri údržbe interiéru sú špeciálne vlhčené utierky – vreckovky. Bežne ich v obchodoch dostať niekoľko druhov. Predávajú sa špeciálne na kožené čalúnenie, na prístrojovú dosku, alebo na sklo. Všetky poskytujú rýchly, jednoduchý spôsob ošetrenia daných povrchov. Nezabudnite však, že príliš lesklý povrch napr. v oblasti prístrojovej dosky môže spôsobovať odrazy v prednom skle a tým sa komplikuje výhľad von.
  • Vlhčené vreckovky môžu pomôcť aj i pri znečistení interiéru vášho auto napr. zmrzlinou, nápojom či inými látkami.
  • Nezabúdajte tiež na prvky, ktoré sú v daných štátoch súčasťou povinnej výbavy. Napríklad v Rakúsku nielenže musíte mať reflexnú vestu, ale treba ju mať umiestnenú v dosahu vodiča. Zahrabaná vzadu v kufri, pod kuframi je vám totiž nanič a rakúski policajti sú nekompromisní. Takýchto prvkov je samozrejme viac a záleží, do akej krajiny sa vydáte na dovolenku. Preto je nutné si zoznam povinnej výbavy v danej krajiny pred cestou dôkladne naštudovať.
  • Väčšina áut je vybavená rezervným kolesom a náradím na jeho výmenu. Lenže ženy si často s výmenou nevedia rady. Preto je dobrá zaobstarať si aj „samoopravnú súpravu“ so sprejom, ktorý defekt nielen zacelí, ale tiež koleso nafúkne. Samozrejme, ide iba o dočasné vyriešenie problému, ktoré umožní dôjsť aspoň k najbližšiemu servisu.
  • Praktickým doplnkom pri cestovaní s deťmi sú skladacie záclonky. Obvykle stoja pár desiatok korún, ale za slnečných letných dní sú doslova na nezaplatenie. Nemenej dôležité sú tiež kvalitné slnečné okuliare.
  • Na cestu vyrážajte tiež s plnou nádržou. Nikdy totiž neviete, do akej šlamastiky sa dostanete a nie je nič horšie, ako keď vám v parnom letnom počasí dôjde palivo.
  • Zistite si základné zmeny v dopravných predpisoch v krajinách, ktorými prechádzate, resp. kam máte namierené. Zabudnúť by ste nemali hlavne na povolené rýchlosti, povinnosť volať políciu k nehodám a iné špecifiká dopravy v cudzích krajoch.
  • Napíšte si, prípadne si vytlačte všetky dôležité kontakty. Napríklad telefónne čísla na slovenské ambasády, asistenčné služby, prípadne zložky záchranného systému. V prípade problému tak ušetríte minimálne desiatky korún a veľa času, ktorý by zabralo zisťovanie kontaktov.
  • Nezabudnite na technický stav auta Pred dlhou cestou sa odporúča navštíviť servis, kde vám skontrolujú základný stav auta a odhalia jeho nedostatky, ktoré môžu dovolenku v zahraničí veľmi predražiť. Ak nemáte na servis čas, alebo chcete ušetriť pár desiatok eur a skontrolovať si auto svojpomocne, zamerajte sa hlavne na svetlá, tlak v pneumatikách, výšku ich vzorky a vizuálnu kontrolu brzdového obloženia.
  • Tankovaním v jednotlivých štátoch môžete ušetriť až desiatky eur. V prípade neznalosti a nedostatočného naplánovania tankovania však môžete tiež desiatky prerobiť. Je preto vhodné zhruba naplánovať, kde budete tankovať. Zistite si cenové relácie paliva v krajinách, ktorými budete prechádzať. Navyše sieť čerpacích staníc v zahraničí nemusí byť zďaleka taká hustá ako u nás doma, tak aby vám niekde na diaľnici nedošlo palivo.
  • Preverte si asistenčné služby. Pred cestou je vhodné zistiť si, na aké asistenčné služby a v akom rozsahu máte nárok na ich čerpanie. Pokiaľ nemáte v rámci svojho poistenia pokryté aj asistenčné služby, určite stojí ich zjednanie za vaše zváženie.
  • Kým vyrazíte, spravte si kópie všetkých osobných dokladov a dokladov od auta. V prípade straty či odcudzenia auta tým urýchlite vybavenie celej udalosti a tiež prácu polície.
  • Pred výjazdom nezabudnite preveriť, či vám platí poistenie vozidla zahraničí. Povinné poistenie je vyznačené na zelenej karte, pokiaľ máte havarijné poistenie, všetky podrobnosti nájdete v zmluve.
  • Nezabudnite skontrolovať platnosť všetkých dokladov, hlavne zelenú kartu a doklady od vozidla.
  • Určite nezabudnite vziať tzv. euro formulár, ktorý uľahčí záznamy v prípade nehody. V spojení s fotoaparátom môže tento kus papiera preukázať vinníka a urýchliť tak vyriešenie celej udalosti.
  • Skontrolujte stav batérie v mobilnom telefóne. Nie je nič horšie ako vybitá batéria vo chvíli, keď potrebujete volať pomoc. Svoj mobil pred cestou nezabudnite úplne nabiť.
  • Cestu je nutné dôkladne naplánovať, nemali by ste preto zabudnúť na aktuálne mapy, prípadne navigačný systém s aktualizovanými mapovými podkladmi.

*

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #auto #Chorvátsko #cesta #výbava