Sochári vytesali do piesku kontroverziu dneška

Čo uvidí novorodenec ako prvé? Kreditku. Platí to o obrej soche Španiela Oscara Rodrigueza Vila, ktorý s ďalšími piatimi sochármi tento týždeň dokončil unikátne diela v nitrianskej Galérii MLYNY.

05.07.2014 06:00
Oscar Rodriguez Foto: ,
Španielsky umelec Oscar Rodriguez a jeho obrie dieťa s kreditnou kartou.
debata

Provokujú, nabádajú k zamysleniu sa nad krízou, vyvolávajú otázniky ohľadom modernej (ne)kultúry. Na reflexiu dneška si zvolili azda ten najprchavejší materiál – piesok.

Umelecké diela dosahujú 4-metrovú výšku, na ich výrobu sa použilo približne 250 ton piesku. Galéria ich bude vystavovať od 5. júla do 3. augusta denne od 9. do 21. h vo vstupnej hale.

Sochy z piesku sa tak do Nitry vrátili po troch rokoch a tentoraz mali výtvarníci vyjadriť svoj názor na svet, v ktorom žijeme. Český umelec žijúci v Portugalsku Radovan Živný rieši napríklad Krízu. Socha poskladaná z číslic, symbolu eura, dolára, paragrafu, otáznika či výkričníka núti diváka klásť prosté otázky. „Krízou prechádzame od roku 2008 a množstvo ľudí do dneška nepochopilo, v čom kríza vlastne spočíva, prečo vzniká. Mala by priviesť ľudí k tomu, aby sa zamysleli nad tým, ako funguje monetárny systém,“ naznačil sochár.

Rodriguezovo bábätko s kreditkou je tak trochu aj experimentom, pretože ako umelec priznal, sám je zvedavý, ako budú ľudia reagovať na reflexiu konzumu a biznisu. Poliak Wiaczeslaw Borecki siaha motívmi až do antického Grécka. Do dôb, kedy sa zrodila demokracia a ako antický stĺp sa postupne nakláňa pod ťarchou bytia, spoločne s gotickými stĺpom reprezentujúcim monoteizmus a napokon aj so sochou nahej ženy, ktorá symbolizuje dnešok. Martin Pokorný z Nových Zámkov pracoval s motívom meniacej sa Európy, Fergus Mulvany z Írska zas kódoval do svojho diela tváre.

Inšpiráciou pre dielo Evolúcia od Tomáša Bosamba z Českej republiky bol jeho pobyt v nemocnici. Na každej z troch strán vrtule je znázornená ženská figúra, ktorá postupne prechádza dejinami. Na prvej strane je to žena australopiteka, ktorá sa so záujmom pozerá za hranu piliera na súčasnú ženu a napokon je to akýsi robotický humanoid so ženskými krivkami z kostí a železa. „Po úraze do mňa namontovali hromadu železa. A tak som sa chcel pozrieť na to, kam vlastne speje vývoj. Pretože o chvíľu sa z nás stanú asi terminátori, androidi, homo androidus alebo niečo také,“ dodal s úsmevom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #piesok #sochári