Zoborské vrchy odkazujú na najstaršie písomnosti

Zobor, Pyramída či Dražovský kostolík v sebe ukrývajú oveľa viac, ako len skvelý výhľad na Nitru a okolie. Ponúkajú nenáročnú túru, ktorá pozornému návštevníkovi odhalí tajomstvo najstaršieho kláštora či najstaršej písomnosti na Slovensku.

08.07.2014 06:00
debata (1)

Výstup na vrch Zobor je pohodovou prechádzkou. Zvládnu ju aj starí rodičia, ktorí majú neposlušné kolená a nezastaviteľné vnúčatá. Pre zdatnejších turistov sú chodníky po Zoborských vrchoch malina. Pri veľmi svižnom tempe sme zvládli trasu od konečnej zastávky autobusov na Kláštorskej ulici cez Zobor, Dražovský kostolík a späť za tri hodiny. A to bola chyba! Pretože o naháňanie kilometrov a takú tú klasickú turistiku tu nejde.

Ako väčšina návštevníkov sme sa nanajvýš pokochali výhľadom z Pyramídy a cestou sme ešte zazreli akési „valy“. Ale so skúseným sprievodcom sa človeku zrazu odomykajú poklady. Odporúčame sa informovať o turistických balíčkoch na stránkach Nitrianskeho informačného systému alebo Nitrianskej organizácie cestovného ruchu, napríklad visitnitra.eu.

Veľké prekvapenie je podľa sprievodcu Mateja Šišku hneď na začiatku pri Špecializovanej nemocnici sv. Svorada. V jej areáli sú ukryté rovno dva kláštory. Tým mladším z konca 17. storočia je kláštor kamaldulov, ktorý mal dvanásť pustovní. Domčekov pre asketických mníchov.

Pod ním je však benediktínsky kláštor sv. Hypolita z 10. storočia, ktorý sa označuje za najstarší na Slovensku. Existuje dokonca hypotéza, že bol postavený už v období panovania Svätopluka. Dôkazy podľa Šišku chýbajú, hoci sa k tomu viaže legenda od českého kronikára Kosmasa.

„Svätopluk na sklonku života odišiel od svojho vojska. Zmizol v lese, zabil koňa, zakopal meč a odišiel do kláštora. A v ňom až tesne pred smrťou mníchom prezradil svoje meno,“ opisoval sprievodca.

So zoborským kláštorom sa však bez akýchkoľvek pochýb spájajú najstaršie písomnosti na Slovensku. Zoborské listiny z rokov 1111 a 1113, ktoré možno obdivovať v Diecéznom múzeu na Nitrianskom hrade. Druhá je súpisom majetku zoborského kláštora, ktorý patril v tom čase k najbohatším, a je tak nesmierne cenným zoznamom reálií z dnešného západného Slovenska – pomenovaní obcí a riek.

Ku kláštoru sa viaže aj Maurova legenda o sv. Svoradovi a sv. Benediktovi, jedna z najstarších v Uhorsku. Po Svoradovi pomenovali jaskyňu aj prameň. Tečie z úhľadne vytesaného kameňa, ale sprievodca pripomína, že toto je len „na ukážku“.

„V skutočnosti je to veľmi výdatný prameň, väčšina vody je odvádzaná do vodárne. Kedysi zásoboval kláštor, pri ktorom bol rybník a tiež malá fontána. Voda je to tajomstvo, prečo založili kláštor práve tu. Dnes zásobuje nemocnicu.“

Na vápencoch Zoborských vrchov je veľké sucho, no predsa živo. Lesostep je domovom chráneného hlaváčika jarného či kavyľa pôvabného. Vyskytuje sa tu modlivka zelená aj sága stepná. Podobnú flóru a faunu možno nájsť aj v maličkej prírodnej rezervácii Lupka, ktorá je pri ceste z Nitry do Dražoviec.

Čím vyššie človek stúpa na Zobor, tým hlbšie ide do dejín. Na samom vrchole bolo už pred tritisíc rokmi opevnenie. Najstaršie osídlenie je späté s ľudom lužickej kultúry, neskôr sa tu našli črepy zo slovanského obdobia.

„No ani Slovania, ani najstarší obyvatelia tu nebývali natrvalo. Slúžilo to zrejme ako útočisko pred nepriateľom, nenašli sa tu totiž žiadne domy,“ vysvetlil Šiška. Tu už prameň nie je a ľudia si museli postaviť v prírodnej kotline cisternu, v ktorej zadržiavali dažďovú vodu. Podobné opevnenia lákajú zvedavých bádateľov aj na vrchoch Veľký Lysec, Veľký Tríbeč či Žibrica, ale to je už na viac ako na jeden deň…

Kam na výlet: 5 tipov na dnes

1. Zo skál na Zoborských vrchoch je perfektný... Foto: Andrej Barát, Pravda
pyramida, zobor, nitra, ďalekohlad, príroda, divy, motyl, zoborské vrchy 1. Zo skál na Zoborských vrchoch je perfektný výhľad do krajiny, pribudol tu nový ďalekohľad a bufet.
2. Pyramída je ideálnym štartom pre... Foto: Andrej Barát, Pravda
padák, nitra, barat, zobor, pyramída, výhľad, slnečno, počasie, pekné pocasie, paragliding, lietanie 2. Pyramída je ideálnym štartom pre paraglajdistov.
3. Zoborské listiny, najstaršie písomnosti na... Foto: Andrej Barát, Pravda
nitriansky hrad, prírodná rezervácia Lupka, Nitra, Zobor 3. Zoborské listiny, najstaršie písomnosti na území Slovenska, ukrýva Diecézne múzeum na Nitrianskom hrade.
4. Maličká prírodná rezervácia Lupka je domovom... Foto: Andrej Barát, Pravda
poniklec, prírodná rezervácia Lupka 4. Maličká prírodná rezervácia Lupka je domovom vzácnych rastlín a hmyzu.
5. Dražovský kostolík je výborným miestom pre... Foto: Andrej Barát, Pravda
Dražovský kostolík, Nitra, Zobor, príroda, tráva, obloha 5. Dražovský kostolík je výborným miestom pre piknik.

V stredu si prečítajte Po stopách ľadovca v Nízkych Tatrách


NAJ mestá

Oznámkujte 12 vybraných slovenských miest bodmi od 1 do 10.

Hlasovalo 5523 ľudí.

presov
Prešov. Autor: SHUTTERSTOCK

Prešov

Priemerný výsledok: 7,67 b.
Banská Štiavnica
Banská Štiavnica. Autor: SHUTTERSTOCK

Banská Štiavnica

Priemerný výsledok: 6,94 b.
Bardejov
Bardejov.

Bardejov

Priemerný výsledok: 6,49 b.
Košice
Košice. Autor: SHUTTERSTOCK

Košice

Priemerný výsledok: 6,12 b.
levoca
Levoča. Autor: SHUTTERSTOCK

Levoča

Priemerný výsledok: 5,66 b.
Banská Bystrica
Banská Bystrica.

Banská Bystrica

Priemerný výsledok: 5,47 b.
Trenčín
Trenčín. Autor: SHUTTERSTOCK

Trenčín

Priemerný výsledok: 5,33 b.
nitra
Nitra.

Nitra

Priemerný výsledok: 5,29 b.
žILINA
Žilina. Autor: SHUTTERSTOCK

Žilina

Priemerný výsledok: 4,85 b.
Bratislava
Bratislava. Autor: SHUTTERSTOCK

Bratislava

Priemerný výsledok: 4,83 b.
Trnava
Trnava Autor: SHUTTERSTOCK

Trnava

Priemerný výsledok: 4,53 b.
skalica
Skalica. Autor: SHUTTERSTOCK

Skalica

Priemerný výsledok: 4,48 b.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #Zobor #pyramída #Divy Slovenska #Nitriansky hrad #Dražovský kostolík #Zoborské vrchy #Diecézne múzeum #Lupka