Tip na víkend: Šermiari v Štiavnici zahrajú živý šach

Históriu a šachovú hru spája jedinečné podujatie Štiavnický živý šach, ktorého desiaty ročník odštartuje v sobotu 12. júla v Banskej Štiavnici. Jeho atmosféru už tradične dotvorí bohatý program a dobrá zábava.

11.07.2014 06:00
šermiari, šach Foto:
Živý šach.
debata

Na banskoštiavnickom historickom námestí sa stretne tridsaťdva dobových šermiarov, ktorí sa predvedú v naživo hranej šachovej partii. „Štiavnický živý šach robí výnimočným práve fakt, že naživo hraná patria si vyžaduje veľkú pripravenosť vystupujúcich šermiarov a jej účastníkmi sú spravidla špičkoví šachoví veľmajstri, ktorí hrajú šachovú partiu so zaviazanými očami,“ podčiarkol jedinečnosť podujatia vedúci oddelenia kultúry a športu banskoštiavnického mestského úradu Rastislav Marko.

Skvelú galériu majstrov šachového umenia tento rok rozšíri mladý maďarský šachista Richard Rapport, ktorý je aktuálne rebríčkovou svetovou jednotkou v kategórii do 18 rokov a jeden z najväčších šachových talentov vôbec. Jeho súperom bude už tradičný účastník tohto podujatia, arménsky šachový reprezentant a člen širšej svetovej špičky Sergej Movsesian. Atraktívnu partiu odohrajú o deviatej hodine večer na Námestí Svätej Trojice.

Podujatie aj tento rok sprevádza pestrý program. O desiatej hodine dopoludnia na historickom námestí otvoria tradičný jarmok spojený s rôznymi vystúpeniami. Chýbať nebudú šermiari, dobová hudba a tance, sokoliari, ohňová šou či módna prehliadka historických kostýmov. O 17.00 odštartuje šachová simultánka, o hodinu neskôr sa uskutoční pokus o prekonanie vlastného rekordu v historickom tanci De Branly Pingala, ktorý pred dvoma rokmi vytvorilo 363 návštevní­kov akcie.

Banská Štiavnica ponúka v lete aj ďalšie zaujímavé podujatia. Patria k nim netradičné víkendy na Starom zámku, kde sa počas niekoľkých víkendov odohrá dobový divadelný festival pod názvom Vojenský tábor. Návštevníkom priblíži, ako vyzeral výcvik vojakov, keď v 16. storočí útočili na Banskú Štiavnicu Turci.

„Pre všetkých sú pripravené netradičné prehliadky Starého zámku v podaní historickej hudobnej a divadelnej skupiny Tormen, na odvážnych detských návštevníkov čakajú rôzne úlohy, po zvládnutí ktorých budú tí najšikovnejší pasovaní za rytierov,“ uviedla Petra Páchniková zo Slovenského banského múzea. Vojenský tábor sa najbližšie uskutoční počas víkendu 9. a 10. augusta, potom 6. a 7. septembra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #banská štiavnica #šach #Štiavnický živý šach #šermiari #Starý zámok #netradičné víkendy #Vojenský tábor