Klenoty Liptova sa ukrývajú v bočných uličkách

Na vrchu drobného sivého kamenného kostolíka žiari drevená cibuľovitá veža a kúsok od nej je nad svätyňou menšia vežička nazývaná sanktusník. Romantický vidiecky kostol leží mimo hlavnej cesty vedúcej cez liptovskú obec Smrečany do Žiarskej doliny. Nevidieť na ňom nežiaduce zásahy ani nevhodné prestavby. Nachádza sa pri starom cintoríne, obohnaný kamenným múrom so strieškou. Tajomný zvonku a nádherný zvnútra, pomyslíte si, keď doň vstúpite.

21.07.2014 12:00
debata

Kostol Očisťovania Panny Márie bol postavený v roku 1349. Zachovala sa v ňom veľká časť pôvodnej gotickej výzdoby. Pozoruhodný je strop lode, ktorý je drevený, celý vymaľovaný ľudovou ornamentikou, s výjavmi z poľovačky. Na stenách sa nachádzajú fresky svätcov a svätíc, hlavný oltár a dva bočné oltáre sú krídlové, skladajú sa z drevených maľovaných tabúľ. Jeden z bočných oltárov – oltár Príbuzenstva Kristovho bol reštaurovaný pred štyrmi rokmi, presne k 500. výročiu jeho vzniku.

Nedávno boli opravené aj obe veže smrečianskeho kostolíka. Hlavnú vežu odborníci opravovali priamo na kostole, čo bolo technicky náročné. Staré šindle, obkladové dosky aj kríž z veže odstránili tak, že zostala len kostra cibuľovitej veže. Konštrukciu staticky spevnili a osadili novú krytinu zo štiepaného šindľa. Menší sanktusník bol z hrebeňa svätyne celý zložený a vrátil sa tam, keď ho majstri kompletne obnovili.

Ranogotický kostol Očisťovania Panny Márie v Smrečanoch patrí pod správu Farnosti v Okoličnom, čo je miestna časť Liptovského Mikuláša. Aj keď tamojší kostol bol postavený asi o 140 rokov neskôr ako kostolík v Smrečanoch a oproti jednoloďovému vidieckemu kostolu pôsobí trojloďový kostol v Okoličnom oveľa monumentálnejšie, obe sakrálne stavby spolu súvisia.

Ako hovorí správca rímskokatolíckej farnosti v Okoličnom Jozef Tomaga, je medzi nimi minimálne umelecká súvislosť. Oltáre oboch kostolov totiž vznikali v dielni Majstra z Okoličného a vykazujú vysokú kvalitu. Fragmenty, ktoré sa zachovali z pôvodného gotického oltára v Okoličnom, sú vystavené v galériách na Slovensku aj v zahraničí a sú považované za veľmi hodnotné diela.

Tomaga upozornil aj na fakt, že Majster z Okoličného sa nielen poznal, ale aj úzko spolupracoval s Majstrom Pavlom z Levoče. Dokazujú to zachované gotické plastiky z oltára. „Minimálne sochy svätej Kataríny a svätej Barbory, ktoré sú vystavené v Múzeu Ladislava Mattyasovszkého, Majster Pavol z Levoče vyrobil pre oltár v Okoličnom,“ uviedol Jozef Tomaga.

Kostol svätého Petra z Alkantary v Okoličnom je súčasťou františkánskeho kláštorného komplexu, ktorého založenie prisudzujú ešte kráľovi Matejovi Korvínovi. V jednej z krížových chodieb kláštora sa nachádza Tomagom už spomenuté múzeum. Vstupuje sa doň novoobjaveným gotickým portálom. Sú na ňom zachované pôvodné omietky, ako aj kamenárska značka kamenárov, ktorí na stavbe pracovali. Múzeum v Okoličnom bolo pred dvoma rokmi medzi desiatimi architektonickými dielami nominovanými na prestížnu cenu ARCH.

Kto chce neďaleko Liptovského Mikuláša okrem staviteľských skvostov objavovať aj tajomné podzemie, môže zostúpiť do niektorej z jaskýň. Alebo do sprístupnenej starej bane, ktorá je aj napriek silnej baníckej tradícii v liptovskom regióne jedinou, Je tu aj Medvedia štôlňa v Žiarskej doline, kde návštevníci preskúmajú miesta, ktoré človek tvrdou prácou vytváral desiatky rokov s vidinou získania zlata. Atmosféru umocňujú horiace olejové kahance a prítomní malí permoníci (otváracie časy štôlne odporúčame pre kalamitnú ťažbu v doline pozrieť na stránke www.stolna.sk).

Zážitok okrem podzemia ponúkajú aj oveľa vyššie miesta. Žiarska dolina sa nachádza na južnej strane Západných Tatier. Najväčšia časť tohto pohoria sa nachádza práve v Liptove, ďalšia na Orave a menšia časť aj v Poľsku. Turisticky najpríťažlivejšie sú Roháče.

Kam na výlet: 5 tipov nadnes

1. Ranogotický kostolík na okraji obce Smrečany. Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
kostolík, Smrečany, Liptov 1. Ranogotický kostolík na okraji obce Smrečany.
2. Gotický portál, krídlové oltáre, nástenné... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
kostolík, Smrečany, gotický portál, Liptov 2. Gotický portál, krídlové oltáre, nástenné maľby, v kostolíku sa zachovala veľká časť pôvodnej gotickej výzdoby.
3. Kostol svätého Petra z Alkantary je... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
kostol svätého Petra z Alkantary, Liptovský Mikuláš, Okoličné 3. Kostol svätého Petra z Alkantary je dominantou východnej časti mesta Liptovský Mikuláš - mestskej časti Okoličné.
4. V múzeu, ktoré sa nachádza vo františkánskom... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
múzeum, Okoličné, plastiky Majstra Pavla z Levoče 4. V múzeu, ktoré sa nachádza vo františkánskom komplexe v Okoličnom, sú uchované plastiky Majstra Pavla z Levoče.
5. Najpopulárnejšia časť Západných Tatier... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
turisti, Roháče, Západné Tatry, náučný chodník 5. Najpopulárnejšia časť Západných Tatier Roháče a náučný chodník, ktorý je prístupný z oravskej strany od Zverovky. Z L. Mikuláša do Zuberca sa odveziete cez horský priechod Huty.

V utorok si prečítajte: Gotická cesta k tajomstvám Spiša a Gemera


NAJ ľudová architektúra

Oznámkujte 12 vybraných klenotov slovenskej ľudovej architektúry bodmi od 1 do 10.

Hlasovalo 766 ľudí.

drevený kostol, kostol sv. Michala Archanjela, ľudová architektúra
Drevený gréckokatolícky kostol sv. Michala Archanjela.

Drevené kostolíky

Gréckokatolícky Kostol sv. Michala Archanjela z roku 1794.

Priemerný výsledok: 7,82 b.
Čičmany, dom, ľudová architektúra
Dom v Čičmanoch.

Čičmany

Priemerný výsledok: 7,41 b.
Špania dolina
Špania dolina.

Špania dolina

Špania dolina

Priemerný výsledok: 7,30 b.
Vlkolínec, ľudová architektúra
Vlkolínec. Autor: Renáta Jaloviarová, Pravda

Vlkolínec

Vlkolínec

Priemerný výsledok: 7,13 b.
múzeum oravskej dediny, skanzen, zuberec,
Skanzen v Zuberci - múzeum oravskej dediny. Autor: Ivan Majerský, Pravda

Skanzen v Zuberci

Skanzen v Zuberci

Priemerný výsledok: 7,12 b.
skanzen, Svidník, ľudová architektúra
Skanzen vo Svidníku. Autor: SHUTTERSTOCK

Skanzen vo Svidníku

Skanzen vo Svidníku

Priemerný výsledok: 7,11 b.
skanzen Pribylina
Skanzen v Pribyline. Autor: Ivan Majerský, Pravda

Skanzen v Pribyline

Skanzen v Pribyline

Priemerný výsledok: 6,87 b.
skalné obydlia, Brhlovce
Skalné obydlia v Brhlovciach. Autor: Andrej Barát, Pravda

Brhlovce

Skalné obydlia v Brhlovciach

Priemerný výsledok: 6,74 b.
skanzen Martin, ľudová architektúra
Skanzen Martin.

Skanzen v Martine

Skanzen v Martine

Priemerný výsledok: 6,34 b.
Sebechleby, Stará Hora, pivnice, ľudová architektúra
Sebechleby, pivnice v Starej Hore.

Sebechleby

Sebechleby, časť Stará Hora

Priemerný výsledok: 5,55 b.
Habánsky dvor, Veľké Leváre, ľudová architektúra
Habánsky dvor vo Veľkých Levároch. Autor: Pravda, Ivan Majerský

Habánsky dvor

Habánsky dvor vo Veľkých Levároch

Priemerný výsledok: 5,44 b.
Schaubmarov mlyn, galéria insitného umenia, Pezinok, ľudová architektúra
Schaubmarov mlyn v Pezinku. Autor: Pravda, Ivan Majerský

Schaubmarov mlyn v Pezinku

Schaubmarov mlyn v Pezinku

Priemerný výsledok: 5,03 b.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Liptovský Mikuláš #Liptov #Divy Slovenska #Žiarska dolina #Smrečany #Okoličné