Gotická cesta vedie k tajomstvám Spiša a Gemera

Putovanie po Gotickej ceste je určené najmä ľuďom, ktorí radi navštevujú pamätihodnosti a pritom chcú spoznávať aj prírodné krásy Slovenska. Na desiatkach kilometrov cesty Spišom a Gemerom sa zoznámia s krásou gotických kostolíkov, tajomstvami hradov či mestskými pamiatkami. Čaká ich tiež spleť jaskýň a ďalších prírodných krás. Táto cesta nie je krátkou vychádzkou, kto sa na ňu vydá, mal by si vyčleniť dlhší čas alebo sa s jej jednotlivými zastávkami zoznamovať postupne. Rozhodne to však stojí za to.

22.07.2014 12:00
debata (1)

Zrodu myšlienky Gotickej cesty predchádzal zvyšujúci sa záujem turistov o historické a prírodné krásy v oblasti Gemera a Spiša ešte v deväťdesiatych rokoch minulého storočia. V rokoch 1995 a 1996 preto vytvorili pracovnú skupinu odborníkov zo spomínaných regiónov a zhodli sa na vytvorení nového produktu, ktorý bude zastrešovať a predstavovať všetky turistické atrakcie v jednom balíku. Pomenovali ho Gotická cesta. Preto gotická, lebo jej súčasťou je viacero zachovaných historických pamiatok, najmä kostolov, zo 14. a 15. storočia s prvkami gotickej architektúry.

Podľa materiálu o Gotickej ceste, ktorý vypracoval predseda občianskeho združenia Gotická cesta Miroslav Boldiš, je táto cesta prvou tematicko-poznávacou turistickou cestou svojho druhu nielen na Spiši a v Gemeri, ale na území celého Slovenska.

„Prvá etapa tejto turistickej cesty je okruhom s dĺžkou 276 kilometrov a predstavuje kultúru a pamätihodnosti v 24 obciach a deviatich mestách. Turisti sa na Gotickej ceste môžu orientovať vďaka 266 orientačným a informačným tabuliam. Informácie možno nájsť v 33 obciach a mestách a piatich okresoch v Košickom, Prešovskom a Banskobystrickom kraji,“ informuje Boldiš.

K najvýznamnejším chráneným historickým územiam, ktorými cesta vedie, patria pamiatkové rezervácie Levoča a Spišská Kapitula. Sú na nej aj pamiatky zo Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. V tejto skupine je Spišský hrad, Spišská kapitula, Spišské Podhradie či Žehra. Spišský hrad je najväčšou dominantou spájajúcou regióny Spiš a Šariš a je nielen dokladom vývoja architektúry v období od 12. do 18. storočia u nás, ale svojou rozlohou prevyšujúcou štyri hektáre je najväčším hradným komplexom na Slovensku a jedným z najväčších v Európe.

Gotická cesta prechádza aj jedenástimi pamiatkovými zónami, napr. Spišskou Novou Vsou, Spišským Podhradím, Rožňavou či obcou Štítnik, ale aj popri trinástich národných kultúrnych pamiatkach. Okrem iných aj popri Chráme sv. Jakuba v Levoči, hrade Krásna Hôrka, kaštieli a historickom parku v Betliari alebo kostolov v Koceľovciach, Ochtinej, Šiveticiach, vedie aj okolo Prvého slovenského gymnázia v Revúcej či popri zrúcaninách Muránskeho hradu.

Charakteristické tabule zavedú turistov aj do zaujímavých chránených území a národných parkov Slovenský kras a Muránska planina. Jej súčasťou sú aj jaskyne ako Ochtinská aragonitová, Gombasecká, Jaskyňa Domica či Krásnohorská jaskyňa.

Na ceste sa stretnete aj s ďalšími pamiatkami, ako je vysoká pec v Sirku, kaštieľ Coburgovcov v Jelšave či rotunda v Šiveticiach. Spestrením môže byť zastávka vo Vrbovciach v okrese Rimavská Sobota, kde drevorezbár Dušan Šarkan vystavuje v záhrade pri svojom dome jeden z najväčších slovenských betlehemov.

Andrea Moravčíková z Krajského pamiatkového úradu v Banskej Bystrici, pracoviska v Lučenci, upozorňuje aj na jedinečnosť starých gotických kostolíkov v Gemeri, ktoré sú tiež súčasťou Gotickej cesty. „K naozaj výnimočným patria kostolíky v Hrachove, Rimavskej Bani, Rimavskom Brezove, Kyjaticiach alebo v Malých Teriakovciach. Posledný menovaný je zaujímavý kostolným mobiliárom, ktorý tvoria lavice, oltár, kazateľnica a strop. Práve osemuholníkový strop z konca 16. storočia je na Slovensku jedinečný,“ zdôraznila Moravčíková.

Kam na výlet: 5 tipov nadnes

1. Hrad v Muráni je obľúbeným cieľom turistov.... Foto: Pravda, Štefan Rimaj
hrad Muráň 1. Hrad v Muráni je obľúbeným cieľom turistov. Na vyšliapanie k nemu treba fyzickú kondíciu.
2. Pri prejazde Vrbovcami očarí veľký betlehem.... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Vrbovce, betlehem 2. Pri prejazde Vrbovcami očarí veľký betlehem. V záhrade pri ceste ho vyrobil drevorezbár Dušan Šarkan.
3. Zrúcaniny Spišského hradu sú dominantou... Foto: Boris Macko, Pravda
Spišský hrad 3. Zrúcaniny Spišského hradu sú dominantou regiónu. Svojou rozlohou väčšou ako štyri hektáre je najväčším hradným komplexom na Slovensku a jedným z najväčších v Európe.
4. Unikátny renesančný oltár v evanjelickom... Foto: Archív Pamiatkového úradu B. Bystrica, pracoviska Lučenec
oltár v Hrachove 4. Unikátny renesančný oltár v evanjelickom kostole v Hrachove vyrobil začiatkom 17. storočia neznámy autor.
5. Námestie Majstra Pavla v Levoči patrí... Foto: Pravda, Boris Macko
Levoča, Námestie majstra Pavla 5. Námestie Majstra Pavla v Levoči patrí svojimi historickými pamiatkami k najvýznamnejším na Slovensku.

V stredu si prečítajte: Malý Dunaj. Veľké vodné dobrodružstvo


NAJ ľudová architektúra

Oznámkujte 12 vybraných klenotov slovenskej ľudovej architektúry bodmi od 1 do 10.

Hlasovalo 766 ľudí.

drevený kostol, kostol sv. Michala Archanjela, ľudová architektúra
Drevený gréckokatolícky kostol sv. Michala Archanjela.

Drevené kostolíky

Gréckokatolícky Kostol sv. Michala Archanjela z roku 1794.

Priemerný výsledok: 7,82 b.
Čičmany, dom, ľudová architektúra
Dom v Čičmanoch.

Čičmany

Priemerný výsledok: 7,41 b.
Špania dolina
Špania dolina.

Špania dolina

Špania dolina

Priemerný výsledok: 7,30 b.
Vlkolínec, ľudová architektúra
Vlkolínec. Autor: Renáta Jaloviarová, Pravda

Vlkolínec

Vlkolínec

Priemerný výsledok: 7,13 b.
múzeum oravskej dediny, skanzen, zuberec,
Skanzen v Zuberci - múzeum oravskej dediny. Autor: Ivan Majerský, Pravda

Skanzen v Zuberci

Skanzen v Zuberci

Priemerný výsledok: 7,12 b.
skanzen, Svidník, ľudová architektúra
Skanzen vo Svidníku. Autor: SHUTTERSTOCK

Skanzen vo Svidníku

Skanzen vo Svidníku

Priemerný výsledok: 7,11 b.
skanzen Pribylina
Skanzen v Pribyline. Autor: Ivan Majerský, Pravda

Skanzen v Pribyline

Skanzen v Pribyline

Priemerný výsledok: 6,87 b.
skalné obydlia, Brhlovce
Skalné obydlia v Brhlovciach. Autor: Andrej Barát, Pravda

Brhlovce

Skalné obydlia v Brhlovciach

Priemerný výsledok: 6,74 b.
skanzen Martin, ľudová architektúra
Skanzen Martin.

Skanzen v Martine

Skanzen v Martine

Priemerný výsledok: 6,34 b.
Sebechleby, Stará Hora, pivnice, ľudová architektúra
Sebechleby, pivnice v Starej Hore.

Sebechleby

Sebechleby, časť Stará Hora

Priemerný výsledok: 5,55 b.
Habánsky dvor, Veľké Leváre, ľudová architektúra
Habánsky dvor vo Veľkých Levároch. Autor: Pravda, Ivan Majerský

Habánsky dvor

Habánsky dvor vo Veľkých Levároch

Priemerný výsledok: 5,44 b.
Schaubmarov mlyn, galéria insitného umenia, Pezinok, ľudová architektúra
Schaubmarov mlyn v Pezinku. Autor: Pravda, Ivan Majerský

Schaubmarov mlyn v Pezinku

Schaubmarov mlyn v Pezinku

Priemerný výsledok: 5,03 b.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #spiš #Divy Slovenska #Gotická cesta #Gemer