Nuda nie je nuda. Viete, čo je FKK?

Krásna morská zátoka, opustená pláž, morské vlny, na tomto kúsku raja ste len s partnerom.

24.07.2014 00:00
shutterstock 203555632 Foto:
Láka vás FKK?
debata (2)

Nemáte tak problém odhodiť oblečenie a plavky a slniť a kúpať sa „ako vás pánboh stvoril“. Za bežných okolností by ste sa nikdy z plaviek nevyzliekli. Existuje však veľká skupina priaznivcov FKK. Viete, čo táto skratka znamená?

Písmenká FKK znamenajú výraz Freikörperkultur (v preklade doslova kultúra slobodného tela). Fanúšikov tohto hnutia však poznáme aj pod označeniami naháči, nudisti, v niektorých prípadoch naturisti. Práve posledný výraz hovorí za všetko – nie je to len prvoplánová nahota, je skôr o spojení s prírodou, návrate do dávnej minulosti, keď nahota bola prirodzená.

Dnes je už v Európe bežné, že sa pri mori nachádzajú oddelené nudistické pláže. Množstvo ich je najmä v Chorvátsku, ale nájdete ich aj v Grécku či v Španielsku. Prvé nuda pláže v Chorvátsku sa otvorili na ostrove Rab, potom postupne pribúdali ďalšie. Najstarším naturistickým strediskom je Koversada, no stačí sa prejsť po pobreží a skôr či neskôr na nejakú pláž s označením FKK narazíte. Nájdete tam už nielen nemeckých turistov, ktorí boli priekopníkom v tejto oblasti. Slnia sa na nich bez plaviek tisícky turistov z celého sveta.

Na nuda pláž však až tak ďaleko chodiť nemusíte. Najmä neoficiálne sa nachádzajú pri mnohých slovenských jazerách. Oficiálne nuda pláž nájdete aj na kúpaliskách. Ako prví ju otvorili na kúpalisku v Štúrove. Tento rok pribudla ďalšia.

„Thermalpark Dunajská Streda otvoril tento rok unikátnu nuda pláž. Nachádza sa v našom areáli na ostrove v strede jazera. Doplavíte sa tam kompou a pred zvedavcami vás budú chrániť stromy okolo ostrova,“ vysvetľuje riaditeľ kúpaliska v Dunajskej Strede Gabriel Somogyi. Dunajskostredské kúpalisko očakáva, že o túto pláž bude veľký záujem. Preto pre nudistov pripravili priamo na ostrove aj bar, sociálne zariadenia a sprchy. „Očakávame, že nuda pláž bude mať úspech. Nachádza sa vo veľmi príjemnom prírodnom prostredí a nemajú na ňu prístup ľudia, ktorí tam nemajú čo robiť,“ dodal Somogyi.

Dajte si pozor, lebo na nuda plážach treba dodržiavať isté pravidlá. Vždy sa na nuda pláži nájdu „okukávači“, vy by ste však medzi nich patriť nemali. Nudizmus je o kráse tela, nie o sexe, takže nestrácajte rozum. Na nuda pláž je prístup bez plaviek, znamená to, že ako sa nudista nebude vyzliekať na bežnej pláži, vy by ste nemali chodiť oblečený. Zároveň na týchto miestach nie je vhodné fotografovať, ani príliš sa tlačiť na iných ľudí. Rešpektujte diskrétnu zónu aj súkromie ostatných naháčov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #FKK #naturisti #Thermalpark Dunajská Streda