Tajchy nezanikajú, otvárajú sa pre dovolenkárov

Dovolenkári, chatári i miestni obyvatelia Štiavnických vrchov a okolia sa aj tento rok môžu tešiť na tradičné kúpanie v tajchu. Hoci dve obľúbené vodné nádrže – Dolnohodrušský a Richňavský tajch - zostanú počas celého leta vypustené, chladivé osvieženie si počas horúcich prázdninových dní budú môcť dopriať v Hornom Hodrušskom tajchu, situovanom v rekreačnom stredisku Salamandra Resort. Tajch je voľne prístupný pre širokú verejnosť.

25.07.2014 06:00
Hodruša, jazero, tajch Foto:
Hodruša - pri jazere čiže tajchu.
debata

Hornohodrušský tajch sa nachádza v úplnom závere Hodrušskej doliny pod úbočím Tanádu v miestnej časti nazývanej Helá (z nemeckého Hölle = peklo, peklisko), na nádvorí aj dnes činnej bane Rozália, asi 500 m povyše Dolnohodrušského tajchu.

Tvorí neoddeliteľnú súčasť novovybudovaného turisticko-športového komplexu Salamandra Resort. Koruna hrádze je vo výške 580 m n. m. Vybudovaný bol pred rokom 1614. Po roku 1797, v období výstavby Dedičnej štôlne cisára Jozefa II., bol vo dvoch etapách zrekonštruovaný s cieľom zväčšiť kapacitu. Po prechode na iné druhy energie nádrž v období I. ČSR stratila praktický význam a chátrala.

Počas druhej svetovej vojny bol už výpustný systém nefunkčný. Po roku 1950 nádrž bránila banskej činnosti v bani Rozália, preto ju vypustili a zalesnili. V rokoch 1976 až 1992 priestor nádrže využili na skladovanie hlušiny z razenia autotunela a šachty Nová Rozália. Odval hlušiny nedosiahol až k vnútornej päte hrádze, tým sa aspoň čiastočne zachoval jeden z najstarších tunajších tajchov.

Počas výstavby strediska Salamandra Resort hrádzu a výpustný systém tajchu rekonštruovali, zachovanú časť telesa odlesnili a dnes slúži, aj keď v menšom rozsahu, na rekreačné účely a zasnežovanie vybudovaných lyžiarskych tratí. Jeho technické parametre sú: dĺžka hrádze 244,7 m, šírka koruny hrádze do 7 m, výška hrádze 15,7 m, max. hĺbka nádrže 14,2 m, objem nádrže pred čiastočným zasypaním 255,8 tis. kubických metrov a plocha 3,5 ha.

Po vypustení Dolnohodrušského a Richňavského tajchu sa najmä miestni obyvatelia a chatári obávali, že toto leto budú dovolenkovať „na suchu“. Fakt je, že len o niekoľko stoviek metrov vyššie, v rekreačnom stredisku Salamandra Resort, sa nachádza nemenej atraktívna vodná nádrž – Horný Hodrušský tajch. Ten bol už koncom prvej svetovej vojny jedným z najobľúbenejších slovenských rekreačných stredísk a vďaka svojej unikátnej polohe uprostred lesov ho mnohí považujú za najkrajší v Štiavnických vrchoch.

Počas uplynulých dní potápači vyčistili jeho dno a správca strediska dal upraviť okolité plochy. Prvé rozbory vody potvrdili, že kúpanie v tajchu je hygienicky neškodné. „Mnoho ľudí o možnosti využívať Horný Hodrušský tajch nevie alebo si myslia, že je prístupný len pre hotelových hostí. Samozrejme, túto vodnú plochu môže bezplatne využívať každý, kto príde,“ vysvetľuje marketingová manažérka Salamandra Resort Katarína Pružinová, podľa ktorej má navyše tento tajch pre turistov ešte atraktívnejšiu polohu ako ostatné.

„Je situovaný doslova na križovatke rôznych prechádzkových a turistických trás, vhodných aj pre rodiny s deťmi. Len pár metrov od neho sa nachádza moderná štvorsedačková lanovka, ktorou sa peší turisti aj cyklisti spolu s bicyklami môžu vyviezť až na Hornú Roveň, odkiaľ je to len na skok turistickým chodníkom do Banskej Štiavnice.“

Mimoriadne atraktívne je okolie rezortu aj pre cyklistov, ktorí odtiaľto môžu vyraziť až na desať rôzne dlhých a náročných okruhov po okolí. Veľkou výhodou strediska je aj jeho dostupnosť pre dovolenkárov zo západného a južného Slovenska – z Nitry či Levíc sa sem dostanete za necelých 40 minút, Bratislavčanom trvá cesta približne 1,5 hodiny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto 2014 #tajch #Hornohodrušský tajch #Štiavnické vrchy #Richňavský tajch #kúpanie