V Bojniciach uvidíte pravek aj vzácnosti súčasného sveta

Cestu do praveku s neandertálcami a mamutmi, vzácne a exotické zvieratá súčasného sveta, ale aj romantický zámok či kúpanie v termálnej vode, to všetko takmer na jednom mieste nájdu návštevníci Bojníc.

25.07.2014 12:00
Bojnice, zámok Foto: ,
Bojnický zámok.
debata

Atraktívne zážitky pre prázdninujúce deti, ale aj ostatné vekové kategórie pripravilo bojnické Múzeum praveku. V sprievode animátora môžu navštíviť miesta, kde kedysi naozaj žili neandertálci. Obývali jaskyňu, ktorá je tu doteraz, nachádza sa asi 50 metrov od hlavného námestia. Len taká krátka vzdialenosť delí 21. storočie od pravekého sveta. Okolie jaskyne je zarastené stromami a kríkmi, aké tu rástli kedysi, a touto džungľou vedú úzke chodníky. Mimoriadnym zážitkom bývajú nočné prehliadky.

„Nočné prehliadky originálneho územia bojnických neandertálcov trvajú asi hodinu. Jeho zákutia si návštevníci prezrú v sprievode lektora pri svetle horiacich fakieľ a občas aj v prítomnosti záhadných poletujúcich netopierov, ktorú tu žijú od pradávnych čias. Nočné putovanie s horiacim ohňom po pravekom areáli neandertálcov má neopakovateľnú, tajomnú atmosféru,“ vraví Emil Medera, správca areálu.

Múzeum praveku v okolí Prepoštskej jaskyne vzniklo v roku 2007. Samotná jaskyňa je chránenou prírodnou pamiatkou, jej okolie vyhlásili za ochranné pásmo. Podrobnejšie informácie záujemcovia nájdu na webovej stránke www.muzeumpraveku.sk.

Zoologická záhrada v Bojniciach je najstaršou na Slovensku, pre verejnosť je otvorená už takmer 60 rokov. Odvtedy jej bránami prešlo vyše 20 miliónov návštevníkov. Jej súčasťou je detská zoo, čo je oddelenie, kde chovajú rôzne druhy domácich zvierat, ktoré môžu deti bez obáv pohladkať. Bojnická zoo ako jediná na Slovensku chová slony. Slonice Maja a Gula tu žijú už 30 rokov. Pochádzajú z afrického štátu Zimbabwe, kde ich odchytili v prírode ako opustené mláďatá.

Unikátny je tiež chov orangutanov, pred piatimi rokmi sa páriku týchto bornejských ľudoopov narodil syn Kiran. Stále žije so svojimi rodičmi a návštevníkom sa stará o program, vystrája ako všetci pubertiaci. Na Slovensku iba v Bojniciach môžete vidieť lemury, guerézy a mimoriadne vzácne mačiaky Rolowayove. Pre deti je veľkým miláčikom minikoník Appaloosa. Dospelé koníky sú vysoké len 70–80 centimetrov. Majestátnym obyvateľom bojnickej zoo je Aslan, krásny exemplár leva berberského, ktorý v prírode celkom vyhynul. V zoologických záhradách ich žije asi 80.

„Vybudovali sme nový výbeh pre levy, Aslan si naň ešte len privyká, 15. júla bol v ňom prvýkrát. Nový výbeh majú aj rysy. Novinkou je aj motýlia záhrada, ktorú sme otvorili začiatkom júla. Je to veľmi navštevovaná expozícia, krytou záhradou vedie chodník a okolo lietajú rôzne tropické druhy motýľov,“ predstavil novinky bojnickej zoo jej riaditeľ Milan Šovčík.

Do zoologickej záhrady prichádzate popri Bojnickom zámku. V 13. a 14. storočí to bol majetok Matúša Čáka Trenčianskeho, potom sa tu ako majitelia vystriedali viaceré šľachtické rody. Posledným šľachtickým majiteľom bol gróf Ján František Pálfi, ktorý sa rozhodol pôvodný hrad prestavať na romantický zámok.

Najnovšou atrakciou na zámku je obrovský 700-kilogramový luster, ktorý verejnosti sprístupnili len nedávno. Po zložitej reštaurátorskej práci sa dnes skvie na strope v Huňadyho sále. „Vysoký je 3,5 metra, široký vyše štyroch metrov, má dve poschodia, každé po desať ramien, spolu má 110 svietidiel. Je to drevorezbárska práca. Pochádza z polovice 18. storočia, je najväčším barokovým lustrom na Slovensku a patrí k najväčším takýmto lustrom v strednej Európe,“ dodal Ján Papco, riaditeľ Múzea Bojnice.

Najvzácnejším stromom v zámockom parku je lipa pred vchodom do zámku. Má približne 700 rokov a je to pravdepodobne najstarší strom na Slovensku. Podľa povesti ju zasadil Matúš Čák Trenčiansky v roku 1301. Kráľ Matej Korvín počas pobytu v Bojniciach organizoval pod ňou veľké hostiny a porady, preto dostala názov Lipa kráľa Mateja.

V blízkosti zámku je vchod do areálu termálneho kúpaliska Čajka. Ponúka tri bazény s termálnou vodou z neďalekého 36-stupňového prameňa. V plaveckom 50-metrovom bazéne má voda teplotu 24 až 28 stupňov Celzia, v detskom asi 30 stupňov.

O kúsok ďalej sa nachádzajú Kúpele Bojnice. Liečivá voda s teplotou 28 až 52 stupňov tu vyviera z deviatich prameňov. Jej zloženie umožňuje liečbu pohybového aparátu, ženských a nervových chorôb. Kúpele poskytujú aj týždňové, víkendové či redukčno-ozdravné pobyty.

Kam na výlet: 5 tipov nadnes

1. Len zopár metrov od hlavného námestia sa... Foto: Pravda, Milan Kráľ
Bojnice, múzeum praveku, mamut 1. Len zopár metrov od hlavného námestia sa človek ocitne v pravekom svete, keď tu žili neandertálski lovci mamutov. Nezabudnuteľným zážitkom sú nočné prehliadky areálu pri svetlách fakieľ.
2. Bojnická zoo je najstaršia na Slovensku,... Foto: Milan Kráľ, Pravda
Bojnice, ZOO, minikoníky 2. Bojnická zoo je najstaršia na Slovensku, chovajú tu viaceré vzácne druhy zvierat, ktorým hrozí vyhynutie. Ako jediná na Slovensku chová slony. Slonice Maja a Gula, siroty z afrického Zimbabwe, tu žijú už 30 rokov. Pre deti je veľkým miláčikom žriebätko minikoníka Appaloosa. Dospelé koníky sú vysoké len 70-80 centimetrov.
3. Zámok v Bojniciach do dnešnej romantickej... Foto: Milan Kráľ, Pravda
Bojnice, zámok, luster 3. Zámok v Bojniciach do dnešnej romantickej podoby dal prestavať gróf Ján František Pálfi, ktorý sa inšpiroval stredovekou architektúrou z Francúzska a Talianska. V Huňadyho sále nedávno inštalovali obrovský, asi 700-kilogramový luster, ktorý bol dlhé roky zabudnutý na povale.
4. Kúpalisko Čajka ponúka tri bazény s... Foto: Milan Kráľ, Pravda
Bojnice, kúpalisko Čajka 4. Kúpalisko Čajka ponúka tri bazény s termálnou vodou, v každom bazéne má voda inú teplotu.
5. Miestne žriedla termálnej vody využívali... Foto: Milan Kráľ, Pravda
Bojnice, kúpele 5. Miestne žriedla termálnej vody využívali ľudia na liečenie svojich neduhov už v 12. storočí. Bojnické kúpele dnes slúžia okrem liečby aj na relax, vyviera tu voda z deviatich termálnych prameňov.

V pondelok si prečítajte: Kaplnka architekta Ladislava Hudeca, jediná jeho stavba na Slovensku


NAJ ľudová architektúra

Oznámkujte 12 vybraných klenotov slovenskej ľudovej architektúry bodmi od 1 do 10.

Hlasovalo 766 ľudí.

drevený kostol, kostol sv. Michala Archanjela, ľudová architektúra
Drevený gréckokatolícky kostol sv. Michala Archanjela.

Drevené kostolíky

Gréckokatolícky Kostol sv. Michala Archanjela z roku 1794.

Priemerný výsledok: 7,82 b.
Čičmany, dom, ľudová architektúra
Dom v Čičmanoch.

Čičmany

Priemerný výsledok: 7,41 b.
Špania dolina
Špania dolina.

Špania dolina

Špania dolina

Priemerný výsledok: 7,30 b.
Vlkolínec, ľudová architektúra
Vlkolínec. Autor: Renáta Jaloviarová, Pravda

Vlkolínec

Vlkolínec

Priemerný výsledok: 7,13 b.
múzeum oravskej dediny, skanzen, zuberec,
Skanzen v Zuberci - múzeum oravskej dediny. Autor: Ivan Majerský, Pravda

Skanzen v Zuberci

Skanzen v Zuberci

Priemerný výsledok: 7,12 b.
skanzen, Svidník, ľudová architektúra
Skanzen vo Svidníku. Autor: SHUTTERSTOCK

Skanzen vo Svidníku

Skanzen vo Svidníku

Priemerný výsledok: 7,11 b.
skanzen Pribylina
Skanzen v Pribyline. Autor: Ivan Majerský, Pravda

Skanzen v Pribyline

Skanzen v Pribyline

Priemerný výsledok: 6,87 b.
skalné obydlia, Brhlovce
Skalné obydlia v Brhlovciach. Autor: Andrej Barát, Pravda

Brhlovce

Skalné obydlia v Brhlovciach

Priemerný výsledok: 6,74 b.
skanzen Martin, ľudová architektúra
Skanzen Martin.

Skanzen v Martine

Skanzen v Martine

Priemerný výsledok: 6,34 b.
Sebechleby, Stará Hora, pivnice, ľudová architektúra
Sebechleby, pivnice v Starej Hore.

Sebechleby

Sebechleby, časť Stará Hora

Priemerný výsledok: 5,55 b.
Habánsky dvor, Veľké Leváre, ľudová architektúra
Habánsky dvor vo Veľkých Levároch. Autor: Pravda, Ivan Majerský

Habánsky dvor

Habánsky dvor vo Veľkých Levároch

Priemerný výsledok: 5,44 b.
Schaubmarov mlyn, galéria insitného umenia, Pezinok, ľudová architektúra
Schaubmarov mlyn v Pezinku. Autor: Pravda, Ivan Majerský

Schaubmarov mlyn v Pezinku

Schaubmarov mlyn v Pezinku

Priemerný výsledok: 5,03 b.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zámok #zoo #Bojnice #Divy Slovenska #Múzeum praveku #Prepoštská jaskyňa