Témou tohtoročného, v poradí už štrnásteho ročníka podujatia Nezabudnuté remeslá sa stalo pivo – obľúbený nápoj s bohatou tradíciou. Podľa historických prameňov sa pivo pilo už pred 6-tisíc rokmi.
„Na našom území existovali pivovary od 13. storočia. Rozmach pivovarníctva nastal v stredoveku a novoveku, keď výsadu variť pivo získavajú slobodné kráľovské mestá a šľachta,“ hovorí vedúci oddelenia kultúry, športu a mediálnej komunikácie banskoštiavnického mestského úradu Rastislav Marko.
Takúto výsadu získalo aj mesto Banská Štiavnica, kde existovalo niekoľko pivovarov. „V jej blízkosti, v neďalekej obci Vyhne, sa už v roku 1473 zrodil v kláštore pivovar, ktorý slúžil nielen pre mníchov, ale aj pre pocestných na ceste do Banskej Štiavnice. Akoby zázrakom tradícia vyhnianskeho pivovaru pretrváva dodnes a je tak najstarším na Slovensku,“ vysvetľuje Marko.
Práve produkty vyhnianskeho pivovaru budú môcť návštevníci tohtoročných Nezabudnutých remesiel ochutnať. Budú sa môcť dozvedieť nielen o rôznosti chutí zlatého moku, ale aj o procese jeho výroby a rôznych zaujímavých detailoch a takpovediac netušených tajomstvách, ktoré jeho výrobu sprevádzajú.
K ochutnávke organizátori pripravili aj bohatý kultúrny program, ktorý je zameraný na ľudovú nôtu. V ňom sa počas celodenného podujatia predstavia folklórne súbory a interpreti zo Stožku, z Očovej, Detvy, Hronseku, zo Zvolenskej Slatiny, z Lipovian či Poník.
Už tradičnou súčasťou podujatia Nezabudnuté remeslá je najväčší banskoštiavnický jarmok ľudových remesiel. Milovníci a obdivovatelia výrobkov, v ktorých sa spája šikovnosť a zručnosť pokračovateľov tradícií historických remesiel, si určite prídu na svoje. Tento rok sa na jarmoku zúčastní zhruba stovka ľudových majstrov z najrôznejších kútov Slovenska.
Všetko toto návštevníci nájdu v sobotu 2.8. na historickom Námestí Svätej Trojice v Banskej Štiavnici. Podujatie Nezabudnuté remeslá, venované tento rok výrobe piva, sa začína o desiatej hodine dopoludnia a potrvá do šiestej hodiny večer.