Zelená voda vyťahuje skrytý tromf: termálnu vodu

Zelenú vodu využívali najskôr ľudia z Nového Mesta nad Váhom. Tie dva kilometre prešli aj pešo. Potom ju začali objavovať aj Trenčania a postupne prichádzali ľudia z čoraz širšieho okolia. Teraz tu nájdete karavany napríklad aj z Holandska či zo Švédska. O českých autách ani nehovoriac. O dva-tri roky by tu mali byť aj bazény s termálnou vodou.

31.07.2014 12:00
debata (4)

História tejto rozsiahlej vodnej plochy sa začala písať niekedy pred polstoročím, keď sa tu rozbehla ťažba štrku. Vznikalo jedno jazero za druhým, tzv. bagroviská. Dnes už ťažba odchádza do zabudnutia a z bývalých bagrovísk je rekreačné stredisko. Postupne tu vyrástlo okolo 300 súkromných chát, ale aj autokempingy a ubytovacie možnosti pre návštevníkov.

„Kedysi tu boli štyri jazerá. Teraz už je to tak poprepájané, že z toho vzniklo vlastne jedno veľké jazero, ktoré zasahuje až do beckovského katastra,“ vraví Tibor Zelenay, konateľ spoločnosti Bolt, ktorá má v dlhodobom prenájme veľkú časť areálu Zelená voda.

Už to nie je divoká rekreácia ako kedysi. Oddychujúcich tu čakajú upravené pláže, sociálne zariadenia, asfaltové cesty, parkoviská a viacero športovísk, napríklad na plážový volejbal, basketbal či futbal. Ľudia tu môžu plávať, člnkovať sa, povoziť sa na vodnom bicykli alebo rybárčiť. Je to ideálne miesto na lacnú dovolenku. Vstupné na pláže je jedno euro, parkovisko zadarmo.

Čo by to bolo za jazero, keby nemalo vo svojej histórii nejakú záhadnú vodnú potvoru. Na začiatku sezóny v roku 2002 vystrašila návštevníkov Zelenej vody správa, že jeden z rybárov vytiahol z vody piraňu. Rozšírila sa fáma, že pirane tu kedysi vypustil nejaký akvarista, ktorému sa chov týchto amazonských rybičiek zunoval, a tie sa v jazerách Zelenej vody rozšírili. Ľudia sa báli, že ich pri kúpaní napadne húf dravých piraní a prestali sem chodiť. Tržby rekreačného zariadenia klesli v porovnaní s predchádzajúcim rokom o 40 percent. Jeho vtedajší majiteľ to považoval za premyslený ťah konkurencie, ktorý mu mal uškodiť. Podľa iných názorov však túto aféru zinscenovali rybári, aby odradili rekreantov a mali tu väčšiu pohodu pri rybolove. Isté je, že odvtedy sa tu pirane neobjavili.

Zelená voda je známa aj festivalmi a diskotékami. Každý víkend sa tu koná nejaké hudobné podujatie. Diskotéky bývajú v stredu, piatok a sobotu, dvakrát za týždeň je letné kino. „Hlavným festivalom je džezový festival Open jazz fest, robievame víkendy legiend, na ktorých sa objavujú kapely pre strednú a staršiu generáciu, robíme hip-hopový festival Elements, vlani sme zorganizovali aj festival metalovej hudby nazvaný Ťažká voda, každý rok pripravujeme revivalový festival,“ vyratúva hudobné podujatia na Zelenej vode Tibor Zelenay.

V blízkosti pláže Bolt sa ľudia môžu ubytovať v autokempingu alebo v nových, pohodlne zariadených mobilných domčekoch skrytých v tieni stromov. Pri severnejšie situovanej pláži Perla je okrem kempingu aj hotel a penzión. Z týchto základní môžu turisti vyraziť na výlety do okolia.

Cieľom sú predovšetkým starobylé hrady, ktorých je tu hneď niekoľko. Napríklad Tematín alebo vynovený hrad Beckov. Po dvojročnej oprave je otvorený aj Čachtický hrad, ktorý preslávila svojimi výčinmi krvavá grófka Alžbeta Báthoryová. A ďaleko nie je ani na majestátny hrad Matúša Čáka Trenčianskeho. Športovo založeným turistom sa oplatí zabehnúť do neďalekej Kálnice, kde vyrástlo stredisko, ktoré je rajom pre cyklistov. Vybudovali tu 17 rôznych dráh pre 15 bicyklových disciplín. Cyklisti majú k dispozícii polkilometrový vlek a požičovňu bicyklov a cyklistických pomôcok. Okolité hrady môžu potom navštíviť aj na dvoch kolesách.

„Požičiavame aj prilby, chrániče, dokonca aj navigácie Garmin pre cyklotrasy. Navigácie požičiavame zadarmo, rovnako aj kamery, cyklisti si môžu trasu natočiť. Poplatok za bicykel nie je vysoký, napríklad 2-tisícový špičkový karbónový bicykel požičiavame za 10 eur,“ vraví Michal Feník, majiteľ strediska Bikepark v Kálnici.

Na svoj najväčší rozvoj Zelená voda ešte len čaká. Pred šiestimi rokmi tu spoločnosť Bolt uskutočnila geotermálny vrt a v hĺbke asi 1 200 metrov narazila na zdroj termálnej vody. Tú chcú využívať vo viacerých nových bazénoch a atrakciách. Mal by tu vzniknúť viacúčelový park, kde by boli vnútorné aj vonkajšie bazény. Popri tom by mali vyrásť aj dva nové hotely, jeden lacnejší, druhý s vyšším štandardom. Tieto zámery by sa mali stať skutočnosťou od dva a pol roka, potom by tu bola sezóna po celý rok.

1. Na Zelenej vode je dosť miesta na kúpanie,... Foto: Milan Kráľ, Pravda
Zelená voda, kúpanie, člny 1. Na Zelenej vode je dosť miesta na kúpanie, ale aj pre člny či vodné bicykle.
2. Návštevníci sa môžu v blízkosti pláže... Foto: Milan Kráľ, Pravda
Zelená voda, pláž 2. Návštevníci sa môžu v blízkosti pláže ubytovať v stanoch alebo v mobilných domčekoch. Tie sú vybavené klimatizáciou a poplašným zariadením.
3. Asi šesť kilometrov od Zelenej vody je... Foto: Milan Kráľ, Pravda
Bikepark Kálnica 3. Asi šesť kilometrov od Zelenej vody je Bikepark v Kálnici. Cyklisti tu nájdu upravené trasy, ale môžu si aj požičať bicykel a vyraziť na túru.
4. Pri návšteve Trenčína a tunajšieho... Foto: Milan Kráľ, Pravda
Trenčín, hrad 4. Pri návšteve Trenčína a tunajšieho majestátneho hradu sa oplatí vyjsť až na najvyššiu (Matúšovu) vežu, odkiaľ je neopakovateľký pohľad na celé stredné Považie.
5. Zelená voda zrástla s viacerými hudobnými... Foto: Open jazz fest
Zelená voda, Open jazz fest 5. Zelená voda zrástla s viacerými hudobnými festivalmi. Asi najznámejší z nich je Open jazz fest.

V piatok si prečítajte: Cez Belianske Tatry prejdete jediným chodníkom


Naj zázraky prírody

Oznámkujte 12 vybraných slovenských zázrakov prírody od 1 do 10.

Hlasovalo 1512 ľudí.

Vysoké Tatry
Vysoké Tatry

Vysoké Tatry

Priemerný výsledok: 8,55 b.
Slovenský raj
Slovenský raj

Slovenský raj

Priemerný výsledok: 8,54 b.
Nízke Tatry
Nízke Tatry Autor: SHUTTERSTOCK

Nízke Tatry

Priemerný výsledok: 8,20 b.
malá fatra
Malá Fatra

Malá Fatra

Priemerný výsledok: 7,66 b.
Pieniny
Pieniny

Pieniny

Priemerný výsledok: 7,54 b.
Veľká Fatra
Veľká Fatra

Veľká Fatra

Priemerný výsledok: 7,29 b.
Muránska planina
Muránska planina

Muránska planina

Priemerný výsledok: 7,03 b.
Poloniny
Poloniny

Poloniny

Priemerný výsledok: 6,81 b.
vihorlat
Vihorlat Autor: SHUTTERSTOCK

Vihorlat

Priemerný výsledok: 6,74 b.
Slovenský kras
Slovenský kras

Slovenský kras

Priemerný výsledok: 6,59 b.
Malé Karpaty
Malé Karpaty

Malé Karpaty

Priemerný výsledok: 6,20 b.
Dunajské luhy
Dunajské luhy

Dunajské luhy

Priemerný výsledok: 5,67 b.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Divy Slovenska #Zelená voda #kúpanie #termálna voda