Zo železnice je cyklotrasa. Vyberte sa po nej na nezvyčajnú jazdu

Kedysi Bystrickou dolinou na Kysuciach prechádzala lesná železnička, ktorá slúžila výlučne na zvážanie dreva z Oravy a Kysúc. Jazdili po nej parné lokomotívy, neskôr motorové rušne. Maximálna rýchlosť v bystrickom úseku úzkokoľajnej železničky bola 12 kilometrov za hodinu. Dnes koľaje nahradil asfalt, lokomotívy a rušne vystriedali cyklisti a korčuliari.

04.08.2014 12:00
debata

Keďže sa železničke po nástupe modernejších zariadení jej niekdajšia sláva už skončila, bola vyše 40 rokov nefunkčná a na viacerých miestach nenávratne zlikvidovaná, našli jej kysuckí starostovia nové využitie. A urobili dobre, nenáročná takmer 30-kilometrová trasa vedie cyklistov mimo rušnej premávky hlavných ciest a pritom neobchádza hlavné atrakcie a zaujímavosti Bystrickej doliny.

Cyklotrasa kopíruje niekdajšiu železničnú trať z Krásna nad Kysucou a dolinou Chmúra v chotári Novej Bystrice. Okrem toho ešte prechádza obcami Zborov nad Bystricou, Klubina a Stará Bystrica. „Dĺžka je zhruba 30 kilometrov,“ hovorí primátor Krásna nad Kysucou Jozef Grapa.

Vo Vychylovke, v kysuckom skanzene je zachránená a obnovená pôvodná železnička, dokonca jej najatraktívnejší úsek s úvraťami. Úvraťový systém je výnimočný tým, že umožňuje prekonávať prevýšenia na pomerne krátke vzdialenosti. Vozidlo najprv ide dopredu, potom cúva a tak stúpa do kopca. Je to jediná takáto atrakcia na Slovensku a ani tu neslúži pôvodnému účelu, teda zvážaniu dreva, ale vozí turistov a návštevníkov skanzenu, ktorí si môžu z vláčika pozrieť jednotlivé stavby skanzenu.

Predtým však cyklisti na cyklotrase natrafia na niekoľko iných zaujímavostí. Hneď v Krásne nad Kysucou (kde je možné v centre obce zaparkovať auto) je prírodovedná expozícia Kysuckého múzea s replikou mamuta v životnej veľkosti. „Je tam flóra a fauna zastúpená na severozápadnom Slovensku. O niečo ďalej prechádza trasa popod najstarší zachovaný železobetónový most v strednej Európe, ktorého piliere boli postavené v roku 1835 a mostná konštrukcia v roku 1891. Je to prvý železobetónový most v Uhorsku a dokonca je stále funkčný,“ hovorí primátor o moste ponad rieku Bystrica.

Pri budovaní cyklistického chodníka objavili celkom náhodou bunkre z druhej svetovej vojny. Pri Krásne nad Kysucou ich dali postaviť Nemci, aby zabránili postupu oslobodzovacích vojsk na Česko. Betónové stavby s hrubými múrmi, dvoma malými miestnosťami a guľometnou strieľňou navrchu boli úplne zasypané hlinou a zarastené. „Odkryli sme ich ako fortifikačné stavby za účelom spestrenia cyklochodníka ako líniovej stavby, zároveň ostanú ako pamätníky na hrôzy druhej svetovej vojny,“ komentoval študent Fakulty architektúry Slovenskej technickej univerzity v Bratislave Martin Mikovčák, keď bunkre čistili pred dvoma rokmi aj s ostatnými dobrovoľníkmi.

Zamilované dvojice cyklistov si môžu zamknúť zámok na Moste lásky a priateľstva, ktorý je kúsok od cyklotrasy. Aj s ním je spojený zaujímavý príbeh viažuci sa k povodniam z roku 2007. Vtedy bola podmytá lávka, ktorá bola jedinou cestou do jednej z osád. Mesto sa rozhodlo postaviť do osady nový most, ktorý spája nielen dva brehy, ale aj ľudí. Po vzore Paríža si na ňom zaľúbenci symbolicky zamknú svoju lásku.

V obci Zborov nad Bystricou, ktorej katastrom tiež prechádza cyklotrasa, stojí za návštevu jeden z mála kostolov postavených za socializmu. Kostolné vitráže vytvoril maliar Vincent Hložník. V Klubine je starý kameňolom, kde sa ťažil pieskovec, použitý aj pri výstavbe vodnej nádrže, ktorá je dôležitým zdrojom pitnej vody pre celý kysucký región. V závere trasy sa oplatí navštíviť unikátny orloj v Starej Bystrici, ktorý ako jeden z mála na svete ukazuje aj pravý slnečný čas.

Cyklotrasa sa končí v Novej Bystrici, no kto chce, môže z Novej Bystrice pokračovať po ceste tretej triedy až do Vychylovky a pozrieť si skanzen s unikátnou historickou úvraťovou železničkou. V skanzene sa podarilo zachovať pôvodné domy, zrubové, kopaničiarske stavby či vodný mlyn z dnes neexistujúcich dediniek, ktoré zaplavila spomínaná vodná nádrž. Je to expozícia ľudovej architektúry so zrubovými obydliami, kopaničiarskymi domami či vodným mlynom.

Kam na výlet: 6 tipov nadnes

1. Mimo hlavných a rušných ciest vedie... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
cyklista, chlapec, bicykel, Kysuce, Bystrická cyklotrasa 1. Mimo hlavných a rušných ciest vedie Bystrická cyklotrasa, ktorá je príjemným tipom na šport, oddych i zážitky.
2. Vojenské bunkre z druhej svetovej vojny... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
vojenské bunkre, Kysuce 2. Vojenské bunkre z druhej svetovej vojny odkrývali a čistili študenti v spolupráci so samosprávou pred dvoma rokmi.
3. Samička mamuta v životnej veľkosti je... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
mamut, Krásno nad Kysucou, Kysucké múzeum 3. Samička mamuta v životnej veľkosti je súčasťou prírodovednej expozície Kysuckého múzea. Pripomína, že v katastri Krásna nad Kysucou, v riečisku Kysuce sa podarilo nájsť zub z čeľuste mamuta.
4. Stará Bystrica s orlojom. Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
orloj, Stará Bystrica 4. Stará Bystrica s orlojom.
Zachovaný a obnovený úsek niekdajšej lesnej... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Vychylovka, lesná železnička, vláčik, Kysuce Zachovaný a obnovený úsek niekdajšej lesnej železničky bol v skanzene vo Vychylovke, kde vozí turistov po úvraťovej trati vláčik.
Zamknutá láska na Moste lásky a priateľstva v... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
láska, Most lásky a priateľstva, Krásno nad Kysucou Zamknutá láska na Moste lásky a priateľstva v Krásne nad Kysucou.

V utorok si prečítajte: Roztočte to vo Veľkom Mederi na tobogánovej šou


NAJ zámky, kaštiele, paláce

Oznámkujte 12 vybraných slovenských zámkov, kaštieľov či palácov bodmi od 1 do 10.

Hlasovalo 2374 ľudí.

zámok, Bojnice
Zámok Bojnice Autor: Andrej Barát, Pravda

Bojnice

Priemerný výsledok: 8,43 b.
Betliar, kaštieľ
Kaštieľ v Betliari

Betliar

Priemerný výsledok: 8,12 b.
smolenice, zámok
Smolenický zámok

Smolenice

Priemerný výsledok: 7,35 b.
Kaštieľ Markušovce
Kaštieľ Markušovce

Kaštieľ Markušovce

Priemerný výsledok: 7,20 b.
Kaštieľ Svätý Anton, Antol
Kaštieľ Svätý Anton

Svätý Anton

Priemerný výsledok: 6,94 b.
Topoľčianky, kaštieľ , zámok
Topoľčiansky kaštieľ Autor: Pravda, Ivan Majerský

Topoľčianky

Priemerný výsledok: 6,55 b.
zámok Belá
Zámok v Belej. Autor: Pravda, Ľuboš Pilc

Belá

Priemerný výsledok: 6,31 b.
Zvolenský zámok
Zvolenský zámok

Zvolenský zámok

Priemerný výsledok: 6,18 b.
kaštieľ Oponice
Kaštieľ Oponice. Autor: Pravda, Ľuboš Pilc

Kaštieľ Oponice

Priemerný výsledok: 6,16 b.
kaštieľ, Humenné
Kaštieľ v Humennom.

Humenné

Priemerný výsledok: 5,72 b.
prezidentský palác, Grassalkovichov palác, Bratislava
Grassalkovichov palác v Bratislave Autor: Pravda, Robert Hüttner

Grassalkovichov palác

Priemerný výsledok: 5,44 b.
Holíč, zámok
Holíčsky zámok

Holíčsky zámok

Priemerný výsledok: 4,91 b.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #železnica #cyklotrasa #Kysuce #Divy Slovenska #Vychylovka