Tip na víkend: Po Váhu budú premávať atypické koráby

O Splanekore v Trenčíne hovoria, že je to asi jediná masová akcia okrem osláv Prvého mája, ktorá tu zostala z čias socializmu. Jej názov tvoria začiatočné písmená troch slov: splav netradičných korábov. Tohtoročný splav, ktorý sa uskutoční v sobotu 16. augusta, organizátori prvýkrát pripravili ako medzinárodný, na Váhu budú súťažiť plavidlá zo Slovenska, z Moravy a Čiech.

15.08.2014 06:00
plavidlo, drak, splav netradičných korábov Foto:
Koráb môže vyzerať napríklad ako drak.
debata

„V Českej republike sa takéto akcie organizujú už dlhý čas, majú svoju históriu v rôznych mestách a rôznych obmenách. Akciu robíme ako vyvrcholenie letnej turistickej sezóny, českí účastníci už majú plavidlá vyrobené, radi sa s nimi zúčastnia aj na Slovensku. Splanekor sme umiestnili do druhej polovice prázdnin aj preto, aby ľudia mali čas si koráby pripraviť,“ vraví Jozef Čermák z občianskeho združenia Atyp, ktoré je hlavným organizátorom Splanekoru.

Je to vlastne veľká recesistická akcia, ktorú Trenčania pripravujú pre obyvateľov a návštevníkov mesta. Uskutoční sa v rekreačnej oblasti Ostrov medzi prírodným a umelým ramenom Váhu. Nevyberá sa tu žiadne vstupné, pri peknom počasí sa na Splanekore vystrieda aj 10 000 divákov. Váh budú brázdiť plavidlá od výmyslu sveta. Žiadne však nesmie byť vyrobené vo fabrike, žiadne nesmie mať spaľovací motor, poháňať ho môže len ľudská sila.

Pravidlá súťaže neurčujú ani veľkosť, môže to byť miniplavidlo pre jedného „váhoplavca“, môže to byť koráb aj pre desať ľudí. Diváci, čo na Splanekor chodia pravidelne, tu už videli všeličo. Poseidona s rozprávkovými bytosťami mora aj Flinstonovcov, Pirátsku plachetnicu aj Žltú ponorku, vesmírnu loď aj plávajúcu vzducholoď, ježibaby aj morské panny, na vode plávala lokomotíva, sanitka, hasiči, lietadlo či primátorský trón.

Aj takéto plavidlá možno počas Splavu... Foto: ARCHÍV ORGANIZÁTOROV SPLANEKOR-U
plavidlo morske Aj takéto plavidlá možno počas Splavu netradičných korábov vidieť na Váhu.

„Posádky budú plniť len dve súťažné úlohy. Prvou je úspešné nalodenie a plávanie. Plavidlo musí vydržať na hladine celú hodinu, ak sa potopí, je vyradené zo súťaže. Druhou úlohou bude vyťahovanie plastových fliaš z vodnej hladiny. Plavidlá sa zoradia do kruhu, bližšie k brehu s divákmi a do stredu hodíme sto plastových fliaš, v každej bude jednoeurová minca. Kto vytiahne najviac fliaš, bude mať najviac eur,“ dodal Jozef Čermák.

Koľko korábov sa na splave zúčastní, to do poslednej chvíle nikto nevie. Súťažiaci majú možnosť sa prihlásiť aj v deň súťaže do 10. hodiny, žiadne štartovné sa neplatí. Súťaž sa začne po odomknutí vodnej hladiny Váhovladom a po výstrele z dela o 13. hodine. Dovtedy nesmie žiadne plavidlo do vody, všetky musia čakať na brehu.

Novinkou budú súťaže počas hlavného splavu v čase od 13. do 14. hodiny. Vtedy diváci stoja hodinu na brehu a dívajú sa, ako súťažiace koráby plávajú. Túto hodinu im spestrí súťaž, kto najrýchlejšie prejde 8 centimetrov širokú a 11 metrov dlhú kladinu nad hladinou Váhu tam a naspäť. Samozrejme, bez pádu. Cena pre víťaza bude motorová kosačka. Ďalšou atrakciou bude hľadanie pirátskeho pokladu. Na úseku približne 15 krát 15 metrov budú môcť diváci hľadať vo vode poklad, ktorým bude sto kusov eurových mincí. Kto poklad nájde, môže si peniaze nechať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #Váh #splav netradičných korábov #plavidlá