Kyjatický archeopark nie je jediným lákadlom turistov

Slovenské rudohorie je plné prírodných krás, ale ukrýva aj poklady dejín. Typickým príkladom kombinácie oboch týchto lákadiel je obec Kyjatice v okrese Rimavská Sobota. V dedinke neďaleko Hnúšte žije len sedemdesiat ľudí, no tí sa majú čím chváliť. Najmä archeologickým skanzenom, ktorý je pripomienkou, že tu bolo v minulom storočí objavených a odkrytých takmer dvesto hrobov žiarového pohrebiska z rokov 1100 až 700 pred naším letopočtom.

15.08.2014 12:00
debata (1)

Do Kyjatíc zavedú návštevníkov turistické tabule predstavujúce Gotickú cestu so všetkými jej pamätihodnosťami a zaujímavosťami. Tie každého nasmerujú aj k miestu vykopávok nad obcou. Výskum na mieste, kde sa náhodou pri prácach v teréne objavili zvyšky hrobov, sa začal ešte v roku 1941 a pokračoval v ňom Václav Furmánek z archeologického ústavu SAV v Nitre v rokoch 1983 až 1985.

„Našli sa tu hroby ľudí lužickej kultúry, ktorí v týchto miestach žili. Okrem samotných hrobov boli nájdené dobové nádoby, do ktorých ukladali popol mŕtvych, a rôzne iné predmety. Väčšina z nich je v depozite archeologického ústavu v Nitre,“ hovorí starosta Kyjatíc Marián Šulek.

Ako uvádza pamätná tabuľa na mieste pohrebiska, nositelia spomínanej kultúry osídlili v tom čase súčasný juh stredného Slovenska a sever stredného Maďarska. Zaoberali sa poľnohospodárskou výrobou, mali rozvinutú metalurgiu bronzu, zvládli výrobu železa a budovali mohutné hradiská. Osídľovali jaskyne a mŕtvych pochovávali na rozsiahlych žiarových pohrebiskách.

V Kyjaticiach objavené pohrebisko nepripomína len informačná tabuľa. Obec tam v prvej polovici deväťdesiatych rokov minulého storočia vybudovala archeopark, ktorého súčasťou sú tri mohylové násypy, dva skrinkové hroby a aj pohrebná hranica.

„Chodí sem veľa turistov. Boli tu už aj Američania, Japonci a návštevníci z ďalších kútov sveta. Tí si u nás môžu pozrieť nielen pohrebisko, ale aj spoznávať okolitú prírodu z turistického chodníka. Začína sa pri altánku s kozubom v blízkosti archeoparku, je dlhý asi dva kilometre a končí sa pri ďalšom altánku pri osade Kadlub. Z tohto miesta je nádherný výhľad do širokého okolia,“ zdôrazňuje starosta Kyjatíc.

Meno Kyjatíc sa spájalo aj v minulosti so známymi výrobkami z dreva, najmä hračkami. Vyrábali ich miestni majstri a známymi sa stali najmä ich drevené koníky a vozíky, s ktorými sa hrávali deti v širokom okolí. Vyrábali aj krásne zdobené stoličky či stolíky, no aj táto výroba je už minulosťou. V Kyjaticiach ešte možno nájsť domácnosti, kde majú uloženého dreveného koníka s vozom alebo aj kusy nábytku. Obec však nemá múzeum, kde by tieto tradície predkov prezentovala. Výroba typických kyjatických hračiek upadla do zabudnutia. Ich posledným výrobcom bol Rudolf Stehlík z Veľkých Teriakoviec, no aj ten už pred niekoľkými rokmi umrel.

Obec neďaleko Hnúšte má však ešte jeden unikát. Jej dominantou je románsko-gotický evanjelický kostol z 13. storočia, ktorý bol prestavaný v 15. storočí a renesančne upravený v roku 1637. Historické poklady, ktoré ukrýva, prezentuje kurátor miestnej cirkvi Milan Cikrai. Po otvorení chrámu veľkým kľúčom, ktorý má viac ako päťsto rokov, sa návštevník ocitne v dávnej minulosti.

"Kostolu dominujú maľovaný kazetový drevený renesančný strop z roku 1637, renesančný oltár z roku 1678, organ vyrobený v roku 1867 v Banskej Bystrici, no aj ďalšie románske prvky z konca 10. storočia. Tiež stará kazateľnica s vyobrazením Ježiša Krista a štyroch evanjelistov Marka, Matúša, Jána a Lukáša. Veľmi vzácne sú maľby na stenách od neznámeho autora, pochádzajúce zo stredoveku. Vyobrazenia znázorňujú biblické javy ako Podobenstvo o piatich múdrych a piatich pochybných pannách, Judášov bozk. Zajatie Krista či Piety.

Výlet do Kyjatíc si môžu naplánovať aj cyklisti. Obec je súčasťou cyklotrasy medzi Hrušovom a Drienčanmi. Práve do Drienčan sa tiež oplatí naplánovať si výlet. Je tam fara, v ktorej žil a písal rozprávky Pavol Dobšinský. Zaujímavosťou sú drevené sochy s bytosťami z Dobšinského rozprávok rozmiestnené po obci, rozprávková autobusová zastávka a tiež slnečné hodiny nad obcou, ktorým tiež dominujú postavičky z diel rozprávkara.

Kam na výlet: 5 tipov nadnes

Kyjatické pohrebisko ukazuje, ako vyzerali... Foto: Pravda, Štefan Rimaj
kyjatice, pohrebisko Kyjatické pohrebisko ukazuje, ako vyzerali odkryté hroby.
V Kyjaticiach nevyrábali v minulosti len... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
kyjatice, stoličky V Kyjaticiach nevyrábali v minulosti len hračky, ale aj podobné stoličky a stolíky.
Ozubnicová železnica v Tisovci je unikátna... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Tisovec, ozubnicová železnica, lokomotíva Ozubnicová železnica v Tisovci je unikátna svojím prevýšením so stúpaním až 51 promile. Je na zozname národných kultúrnych pamiatok. Jazdiť po nej bude aj vynovená turistická lokomotíva TIVv 429.
Najbližšie mesto Hnúšťa ponúka možnosť... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Hnúšťa, kúpalisko Najbližšie mesto Hnúšťa ponúka možnosť zrelaxovania tela v prírodnom fitnescentre i kúpanie na miestnom kúpalisku.
V Národnom parku Muránska planina je 293... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Muránsky hrad V Národnom parku Muránska planina je 293 kilometrov značených turistických chodníkov pre náročných i menej náročných turistov. Prechádza aj popri zrúcaninách Muránskeho hradu.

V pondelok si prečítajte: Tajomstvá Košíc sa ukrývajú aj v podzemí


NAJ technická pamiatka

Oznámkujte 12 vybraných technických pamiatok Slovenska bodmi od 1 do 10.

Hlasovalo 2180 ľudí.

Chmarossky viadukt
Telgárska slučka (tunel) a Chmarošský viadukt.

Telgárska slučka (tunel) a Chmarošský viadukt

Priemerný výsledok: 8,04 b.
tajch
Banské pamiatky v Štiavnických vrchoch. Autor: SHUTTERSTOCK

Banské pamiatky v Štiavnických vrchoch

Priemerný výsledok: 7,30 b.
ciernohronska zeleznicka2
Čiernohronská železnička.

Čiernohronská železnička

Priemerný výsledok: 7,27 b.
lomnicak
Lanovka na Lomnický štít. Autor: SHUTTERSTOCK

Lanovka na Lomnický štít

Priemerný výsledok: 7,06 b.
Vychylovka, lesná železnička, vláčik, Kysuce
Vychylovka, úvraťová železnica. Autor: Renáta Jaloviarová, Pravda

Vychylovka, úvraťová železnica

Vychylovka, úvraťová železnica

Priemerný výsledok: 6,93 b.
Tokaj
Tokaj, tufové pivnice.

Tokaj, tufové pivnice

Priemerný výsledok: 6,91 b.
kolarovo
Vodný mlyn v Kolárove. Autor: Andrej Barát, Pravda

Vodný mlyn v Kolárove

Priemerný výsledok: 6,50 b.
Solivar Prešov
Kultúrno historická pamiatka Solivar Prešov.

Solivar a soľné bane pri Prešove

Priemerný výsledok: 6,35 b.
pevnost komarno
Pevnosť v Komárne. Autor: SHUTTERSTOCK

Pevnosť v Komárne

Priemerný výsledok: 6,23 b.
hvezdaren -vypadni.sk
Hvezdáreň v Hurbanove

Hvezdáreň v Hurbanove

Priemerný výsledok: 5,73 b.
snp
Most SNP v Bratislave. Autor: SHUTTERSTOCK

Most SNP v Bratislave

Priemerný výsledok: 5,70 b.
Kamzík, televízna veža
Vysielač Kamzík

Vysielač Kamzík

Priemerný výsledok: 4,91 b.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské rudohorie #Divy Slovenska #Kyjatice