Po Stiborovi zostal hrad, po Beckovi názov

Zvláštnosťou Beckovského hradu je, že z každej svetovej strany vyzerá úplne inak. Väčšina ľudí ho pozná z pohľadu, aký ponúka výhľad z auta po diaľnici, s vysokou skalou a múrmi severného a západného paláca. Ale keby sa pozreli na jeho fotografiu z južnej strany, asi by ho vôbec nespoznali. Z tejto strany hrad schádza do dolinky, namiesto strmého brala je tu mierny pahorok.

19.08.2014 12:00
debata

Vysoká hradná skala so zvislou bielou stenou je dejiskom asi najznámejšej legendy, ktorá sa spája s Beckovských hradom. Vojvoda Stibor zo Stiboríc, po Matúšovi Čákovi najznámejší majiteľ Beckova, jedného dňa usporiadal veľkú poľovačku, po ktorej nasledovala na hrade bujará oslava.

Počas nej jeden zo sluhov nechtiac stúpil na nohu Stiborovmu psovi a zlomil mu ju. Rozzúrený vojvoda podgurážený alkoholom zvrhol poddaného z hradnej skaly. Ako nešťastný sluha padal dole, vykríkol, že do roka a do dňa sa so Stiborom stretnú. O rok neskôr ležal hradný pán na nádvorí hradu a vyhrieval sa na slniečku. Vtedy sa k nemu priplazila zmija a usadila sa mu na hrudi. Keď sa Stibor prebudil a zbadal hada, vyskočil a zmija ho uhryzla do oka. Oslepený spadol z brala do priepasti, kde pred rokom skončil život jeho sluha.

Ak by mal byť tento príbeh jeho smrti pravdivý, tak sa musel stať v roku 1414, pretože vtedy podľa historických záznamov Stibor zomrel. Podľa inej povesti dal Stibor postaviť hrad na žiadosť svojho šaša Becka, po ktorom dostal meno.

Tieto povesti sa rozprávajú už stáročia, aj keď historická skutočnosť je iná. Hrad tu stál dávno pred narodením Stibora zo Stiboríc. Mal slúžiť na obranu severozápadných hraníc Uhorska a zrejme slúžil dobre, pretože Tatári ho pri svojom vpáde do krajiny nedobyli. Neskôr bol majetkom Matúša Čáka Trenčianskeho, ktorý ho prebudoval. Najvýznamnejšie zmeny však hrad zaznamenal po roku 1388, keď ho kráľ Žigmund Luxemburský daroval za verné služby Stiborovi. Dlhé roky bol honosným sídlom a spoľahlivou obrannou baštou. V 17. storočí prišiel čas úpadku, ktorý dovŕšil ničivý požiar v roku 1729. Z hradu sa stali ruiny.

Veľkej opravy sa dočkal až v roku 2010, keď obec ako vlastník hradu získala peniaze z eurofondov na jeho rekonštrukciu. Trvala dva roky a hrad je po nej nielen krajší, ale aj bezpečnejší. Najväčšie zmeny vidieť na nádvorí dolného hradu, na ktoré vedie vynovená prístupová cesta.

Zreštaurovaná je obranná hranolová veža a celé spodné nádvorie. Na tomto nádvorí bývala za dávnych čias hospodárska časť hradu, stajne, kováčske dielne, sklady. Teraz tu stoja repliky hospodárskych stavieb a sú v nich sociálne zariadenia, predajňa suvenírov, výstavné expozície. V týchto dňoch je tu inštalovaná výstava Papierové kráľovstvo, kde si ľudia môžu pozrieť, čo všetko sa dá vytvoriť z papiera. Spolu je tu vystavených 150 modelov hradov, zámkov, katedrál, ale napríklad aj modely formuly 1, lodí, bagrov, lokomotív, obrnených transportérov, tankov a ďalšej vojenskej techniky.

Toto tzv. muzeálne nádvorie tvorí súbor budov a amfiteáter, kde je miesto pre kultúrny program. Záujmové združenie Hrad Beckov tu organizuje rôzne podujatia už od marca, väčšinou sú zamerané na históriu a obdobie Stibora, ako pripomienka 600. výročia jeho smrti. Návštevníci môžu obdivovať vystúpenia šermiarov, dobových skupín či sokoliarov.

Beckov bol kedysi mestečkom, ktoré malo vlastné opevnenie. V neistých časoch tureckých nájazdov sa sem sťahovali viaceré rodiny z južného Uhorska a stavali si tu kúrie. Časom Beckov patril medzi sídla s najväčšou hustotou šľachtických a zemianskych rodín v celom Uhorsku. Viaceré z kúrií zostali zachované doteraz. V jednej z nich, ktorá patrila rodine Ambrovcov, sídli miestne múzeum ako expozícia Trenčianskeho múzea. Návštevníka očarí luxus historického nábytku, ktorý pochádza z okolitých kúrií, na dvore sú vystavené staré koče a starodávne hospodárske stroje.

„Ľuďom zvyčajne stačí, keď si pozrú hrad, do múzea už nejdú, a je to obrovská škoda, pretože expozícia bola zmodernizovaná a je veľmi pekná. Sú tam viaceré artefakty, ktoré pochádzajú priamo z hradu,“ vraví Juraj Hlatký, správca fiktívneho Matúšovho kráľovstva, ktoré sa snaží rozvíjať turizmus v tomto regióne.

Návštevníkov, ktorí zavítajú do Beckova, očarí vynovené námestie, ktoré pripomína, že táto obec bola kedysi mestom, dokonca jedným z prvých stredovekých miest na Považí. Milovníci vodných športov to odtiaľto nemajú ďaleko do rekreačného areálu Zelená voda. Tí, čo obľubujú exotiku, môžu si pozrieť Zoofarmu New Zealand v Modrovej, asi 20 kilometrov od Beckova, ktorá prináša atmosféru novozélandskej a austrálskej prírody. Už na prístupovej ceste človeka upúta zvláštna dopravná značka Pozor, klokany. Tieto zvieratá o chvíľu uvidí aj na vlastné oči.

A ľudia, čo majú radšej domáce tradície, určite neobídu salaš neďaleko Beckova. Vedľa neho je nová reštaurácia s terasou, kde si hostia môžu posedieť, kochať sa okolitou prírodou a kúpiť si špeciality z ovčieho mlieka, syr, bryndzu či žinčicu.

V stredu si prečítajte: Brankovský vodopád – najvyšší vodopád v Nízkych Tatrách

Kam na výlet: 5 tipov nadnes

Strmé bralo nenechá človeka na pochybách, že má... Foto: Milan Kráľ, Pravda
Beckov, hrad Strmé bralo nenechá človeka na pochybách, že má pred sebou Beckovský hrad. Pri pohľade z opačnej strany by však už pochybnosti vznikli.
Po nedávnej rekonštrukcii hrad Beckov ožil,... Foto: Milan Kráľ, Pravda
hrad Beckov, historický šerm Po nedávnej rekonštrukcii hrad Beckov ožil, ľudia tu môžu obdivovať nielen národnú kultúrnu pamiatku, ale aj vystúpenia skupín historického šermu, stredoveké oblečenie, výstroj a zbrane.
V obci sa zachovalo viacero kúrií zo... Foto: Milan Kráľ, Pravda
múzeum Beckova, kúria Ambrovec V obci sa zachovalo viacero kúrií zo stredoveku. Jednou z nich je Ambrovec, kde je umiestnené múzeum Beckova.
Kúsok od Beckova je salaš, pri ktorom vyrástla... Foto: Milan Kráľ, Pravda
Beckov, salaš Kúsok od Beckova je salaš, pri ktorom vyrástla štýlová reštaurácia s terasou, odkiaľ je pekný výhľad na okolité stráne.
Pri Modrovej asi 20 kilometrov od Beckova... Foto: Milan Kráľ, Pravda
Modrová, zoofarma New Zealand Pri Modrovej asi 20 kilometrov od Beckova uvidíte v miestnej zoofarme klokany aj naživo.

NAJ vrchy a kopce

Oznámkujte 12 vybraných NAJ vrchov a kopcov Slovenska bodmi od 1 do 10.

Hlasovalo 1921 ľudí.

Kriváň
Kriváň Autor: SHUTTERSTOCK

Kriváň

Priemerný výsledok: 8,77 b.
Veľký a Malý Rozsutec
Veľký a Malý Rozsutec

Veľký a Malý Rozsutec

Priemerný výsledok: 7,88 b.
Gerlachovský štít
Gerlachovský štít Autor: SHUTTERSTOCK

Gerlachovský štít

Priemerný výsledok: 7,70 b.
Lomnický štít
Lomnický štít Autor: Ľuboš Pilc, Pravda

Lomnický štít

Priemerný výsledok: 7,70 b.
Ďumbier
Ďumbier

Ďumbier

Priemerný výsledok: 7,04 b.
Veľký Choč
Veľký Choč Autor: SHUTTERSTOCK

Veľký Choč

Priemerný výsledok: 6,99 b.
Kráľova hoľa
Kráľova hoľa

Kráľova hoľa

Priemerný výsledok: 6,86 b.
Poľana
Poľana

Poľana

Priemerný výsledok: 6,32 b.
Sitno
Sitno

Sitno

Priemerný výsledok: 5,88 b.
Zobor
Zobor

Zobor

Priemerný výsledok: 5,09 b.
Veľká Javorina
Veľká Javorina

Veľká Javorina

Priemerný výsledok: 5,03 b.
Kojšovská hoľa
Kojšovská hoľa

Kojšovská hoľa

Priemerný výsledok: 4,89 b.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Divy Slovenska #hrd Beckov #Zoofarma New Zealand