Českí aj slovenskí seniori si obľúbili leto v Chorvátsku

Tretina českých seniorov v lete vyrazí na dovolenku do zahraničia, najčastejšie jazdia do Chorvátska a na Slovensko. Vyše polovica starších ako 60 rokov bude po väčšinu leta doma, 16 percent na chate alebo chalupe. Vyplýva to z prieskumu Českého národného panelu, výsledky zverejnila spoločnosť Mediaresearch.

19.08.2014 06:00
Chorvátsko, more, dovolenka Foto:
Chorvátsko je obľúbeným letným cieľom českých aj slovenských seniorov.
debata

V prieskume 39 percent seniorov uviedlo, že aspoň na časť leta odchádza na domácu dovolenku, tretina vyráža do zahraničia. Najčastejším letným cieľom seniorov, ktorí v lete cestujú do cudziny, je Chorvátsko. Na dovolenku na Jadran jazdí 28 percent z nich. Pätina volí Slovensko a 19 percent Taliansko. Na ďalších miestach obľuby nasleduje Grécko, Turecko a Španielsko. Výsledky tejto otázky sú porovnateľné s rovnakým výskumom, ktorý sa uskutočnil na Slovensku. Aj slovenskí seniori cestujú v lete najčastejšie do Chorvátska a na druhom mieste volia Českú republiku.

Dovolenku v zahraničí si turisti nad 60 rokov zaisťujú najčastejšie cez cestovnú agentúru, a to v 41 % prípadov. Veľká časť seniorov tiež trávi leto aktívně, 71 percent venuje aspoň časť leta výletom, polovica kultúre a necelá polovica stráženiu vnúčat.

Na prieskume sa zúčastnilo 500 respondentov z internetovej populácie ľudí nad 60 rokov.

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #prieskum #dovolenka #Česko #Slovensko #Chorvátsko #seniori #zvyky