Spomienky na Povstanie oživujú pamätníky

Slovenské národné povstanie, ktorého sedemdesiate výročie si pripomenieme o niekoľko dní, pripomínajú mnohé pamätníky. Len v Banskobystrickom okrese, srdci Povstania, je ich niekoľko. Návšteva mnohých z nich sa dá zvládnuť v rámci pešej či cyklistickej túry. Pri väčšom okruhu sa však radšej k pamätníkom bojov za slobodu vyberte autom.

21.08.2014 12:00
debata

Ústredným pamätníkom, pri ktorom sa budú konať aj tohtoročné jubilejné oslavy Povstania, je Pamätník SNP v Banskej Bystrici. Je dielom architekta Dušana Kuzmu, dokončený bol v roku 1969. V pamätníku sa nachádza Múzeum SNP so zameraním na protifašistic­ký odboj.

Múzeum má k dispozícii okolo 70-tisíc exponátov a asi 140-tisíc archívnych zbierok. Je v ňom aj knižnica s 20-tisíc knižnými titulmi. Vstupné do múzea je dve eurá pre dospelých. Študenti zaplatia za vstup euro, dôchodcovia nad 70 rokov 70 centov. Deti do šesť rokov a držitelia preukazov ŤZP majú vstup zadarmo. Pri pamätníku sa každoročne konajú centrálne oslavy SNP.

Len kúsok od Banskej Bystrice, v časti Kremnička, je ďalší významný pamätník pripomínajúci udalosti SNP. Pamätník navrhol architekt Dušan Jurkovič a postavili ho v roku 1949 nad masovým hrobom, pripomínajúcim jednu z najtragickejších udalostí vojnových čias. Bolo ňou beštiálne zavraždenie 747 ľudí, z toho 211 žien a 58 detí. Obeťami boli príslušníci pätnástich národov, a to zajatí povstaleckí vojaci, partizáni, ilegálni pracovníci, časť príslušníkov britskej a americkej národnej misie a rasovo prenasledovaní občania. Zavraždení boli v období od 5. novembra 1944 do 5. marca 1945. Fašisti a ich prisluhovači ich pripravili o život strelou do tyla pri agátovom lese nad protitankovou priekopou. Skončili v najväčšom masovom hrobe z obdobia druhej svetovej vojny na Slovensku.

O niekoľko kilometrov ďalej od Banskej Bystrice je pri obci Badín ďalší z pamätníkov SNP pripomínajúci udalosti vojny. Bol postavený na pamiatku druhej československej paradesantnej brigády v ZSSR, ktorej jednotky sa postavili okupantom na odpor v Badíne, no aj okolitých obciach. Pamätník bol postavený v roku 1975 na pamiatku tých, ktorí boje neprežili. Šesť metrov vysoké dielo s maketou zadnej časti pikujúceho lietadla je asi štyristo metrov od Badína. Je v schátranom stave, ničia ho vandali aj zub času.

Po presunutí sa do severnej časti okresu Banská Bystrica je v okolí kúpeľov Brusno niekoľko ďalších zaujímavých pamätných miest. Smutným pamätníkom tej doby je už neexistujúca osada Kalište patriaca pod obec Baláže, ktorá neprežila represálie fašistov 18. marca 1945. Okolo tristo príslušníkov nemeckej armády v ten deň osadu napadlo a vypálilo. Nemci pritom zavraždili trinásť obyvateľov. Zo 42 domov zostalo šesť. Tí, ktorí prežili, sa presťahovali do Banskej Bystrice. Dnes je miesto s tým, čo sa z osady zachovalo, národnou kultúrnou pamiatkou. Každý rok sa tam organizuje stretnutie generácií, kde na udalosti z roku 1945 spomínajú tí, ktorí tragédiu prežili, resp. ich potomkovia.

Vápenka Nemecká je ďalším pamätníkom hrôz druhej svetovej vojny. V januári 1945 tam fašisti popravili asi deväťsto ľudí. Ich telá potom skončili v plameňoch vápenej pece. Pracovníčka múzea Beata Sojáková hovorí, že expozície, ktoré sú vnútri, pripomínajú tieto tragické udalosti. Sú tam aj mená a mnohé fotky ľudí, ktorí v Nemeckej skončili svoju životnú púť. „Dospelí platia pri vstupe do múzea 70 centov, deti, dôchodcovia, držitelia preukazov ŤZP majú vstup zadarmo,“ povedala Sojáková.

Púť po stopách SNP možno zakončiť v blízkej obci Pohronský Bukovec. Starosta obce so stovkou obyvateľov Igor Šagát hovorí, že v lesoch za obcou v časti Matúšová obnovili spolu s Lesmi SR partizánske zemľanky.

„Obec sa do dejín zapísala protifašistickým odbojom a pomocou partizánom, za čo ju Nemci vo februári 1945 vypálili,“ zdôraznil Šagát. V obci zajali Nemci v novembri 1944 aj povstaleckých generálov Jána Goliana a Rudolfa Viesta, ktorých neskôr zavraždili v Nemecku. K zemľankám vedie turistický chodník označený žltou farbou. Asi dvojkilometrová prechádzka vedie lesom a končí sa pri drevených bunkroch verne zobrazujúcich tie, ktoré pred sedemdesiatimi rokmi slúžili partizánom.

V piatok si prečítajte: Piešťany nie sú len kúpele. Za návštevu stojí aj Sĺňava

Kam na výlet: 6 tipov nadnes

Pamätník SNP v Banskej Bystrici bude aj v... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Banská Bystrica, Pamätník SNP Pamätník SNP v Banskej Bystrici bude aj v jubilejnom roku miestom centrálnych osláv.
Mohyla v Kremničke stojí nad masovým hrobom.... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Kremnička, mohyla, pamätník Povstania Mohyla v Kremničke stojí nad masovým hrobom. Smrť tam našlo 747 ľudí.
Pamätník za obcou Badín so symbolom pikujúceho... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Badín, pamätník SNP Pamätník za obcou Badín so symbolom pikujúceho lietadla.
Bývalá osada Kalište je dnes národnou kultúrnou... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Kalište Bývalá osada Kalište je dnes národnou kultúrnou pamiatkou.
Obnovené partizánske zemľanky za obcou... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Pohronský Bukovec, partizánske zemľanky Obnovené partizánske zemľanky za obcou Pohronský Bukovec.
Vápenka v Nemeckej. Zabitých a spálených tam... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
vápenka Nemecká Vápenka v Nemeckej. Zabitých a spálených tam bolo deväťsto ľudí.

NAJ vrchy a kopce

Oznámkujte 12 vybraných NAJ vrchov a kopcov Slovenska bodmi od 1 do 10.

Hlasovalo 1921 ľudí.

Kriváň
Kriváň Autor: SHUTTERSTOCK

Kriváň

Priemerný výsledok: 8,77 b.
Veľký a Malý Rozsutec
Veľký a Malý Rozsutec

Veľký a Malý Rozsutec

Priemerný výsledok: 7,88 b.
Gerlachovský štít
Gerlachovský štít Autor: SHUTTERSTOCK

Gerlachovský štít

Priemerný výsledok: 7,70 b.
Lomnický štít
Lomnický štít Autor: Ľuboš Pilc, Pravda

Lomnický štít

Priemerný výsledok: 7,70 b.
Ďumbier
Ďumbier

Ďumbier

Priemerný výsledok: 7,04 b.
Veľký Choč
Veľký Choč Autor: SHUTTERSTOCK

Veľký Choč

Priemerný výsledok: 6,99 b.
Kráľova hoľa
Kráľova hoľa

Kráľova hoľa

Priemerný výsledok: 6,86 b.
Poľana
Poľana

Poľana

Priemerný výsledok: 6,32 b.
Sitno
Sitno

Sitno

Priemerný výsledok: 5,88 b.
Zobor
Zobor

Zobor

Priemerný výsledok: 5,09 b.
Veľká Javorina
Veľká Javorina

Veľká Javorina

Priemerný výsledok: 5,03 b.
Kojšovská hoľa
Kojšovská hoľa

Kojšovská hoľa

Priemerný výsledok: 4,89 b.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SNP #povstanie #Kremnička #Nemecká #Divy Slovenska #Kalište #pamätníky #Badín #Pohronský Bukovec