Na Sĺňave sa lyžuje aj v lete. Na vode

Do Piešťan chodia ľudia lámať nielen barly, ale aj rekordy. Či už sú to milovníci adrenalínu, ktorí sa pokúšajú o rekordný počet skokov na lyžiach na hladine Sĺňavy. Tiež sú to rybári, ktorí si chodia k vodnej nádrži po kapitálne úlovky. Alebo ide o bežných korčuliarov a cyklistov, ktorí zdokonaľujú svoje osobné rekordy na vynovenej trati okolo nádrže od Krajinského mosta až po Ratnovce.

22.08.2014 12:00
debata

Za vodným lyžovaním sa treba vybrať do Ratnoviec. V Ratnovskej zátoke asi tri kilometre od kúpeľného mesta je areál vodných športov, kde si môžu návštevníci vyskúšať vodné lyžovanie, wakeboardnig alebo jazdu na kneeboardovej doske. Tá je zmenšeninou surfovej dosky, človek na nej kľačí a zabáča tak, že prenáša váhu z jednej strany na druhú. Chce to len trochu cviku, pričom skúsení jazdci dokážu pri kneeboardingu urobiť obraty až o 720 stupňov.

Na vleku si vodné lyžovanie môžu vyskúšať aj úplní začiatočníci. V cene každého lístka vám požičajú lyže a plávaciu vestu, neoprén je za príplatok. Komu by lietanie nad vodou náhodou nestačilo, má k dispozícii plážové volejbalové ihrisko. Pre deti sú v areáli preliezačky, šmykľavky, hojdačky, trampolína a veľké pieskovisko.

Kúpanie v Sĺňave mimo vyznačených areálov je na vlastnú zodpovednosť. Dobre vybavené kúpalisko je Eva v Piešťanoch, no ak niekto hľadá netradičné, a pritom pokojné miesto na kúpanie a zaobíde sa bez stánkov, či bufetov, mal by určite vyskúšať prírodné pláže na ostrove Lido. Ide o lokalitu medzi Váhom a Biskupickým kanálom severne od Kolonádového mosta.

„Nie je tam technické zázemie, no ide o veľmi obľúbenú časť, ktorú vyhľadávajú najmä rodiny s deťmi. Je tu pozvoľný vstup do vody a kamenistá pláž,“ naznačil pracovník Piešťanského informačného centra Tomáš Bušo.

Pri organizovaní výletu v okolí Piešťan treba myslieť na to, že Krajinský most ponad Váh je uzatvorený. Robotníci ho opravujú a rozširujú, otvoriť by ho mali po letných prázdninách. Práve Krajinský most je ideálnym štartovacím bodom pre cyklovýlet vôkol Sĺňavy. Na trase s vynoveným asfaltom si na svoje prídu aj korčuliari. Cesta vedie po korune hrádze až k Ratnovciam, dá sa prejsť až k Banke, no tento úsek zatiaľ nie je dobudovaný.

Oplatí sa zobrať si so sebou aj dobrý ďalekohľad, pretože v strede vodnej nádrže je Vtáčí ostrov, ktorý sa stal útočiskom pre desiatky vzácnych druhov vtákov. Na jeseň a na jar tu oddychujú celé kŕdle pri svojej dlhej ceste do Afriky alebo do iných kútov sveta. Niektoré migrujúce vtáky sa tu zastavia len na niekoľko dní, iné tu strávia celé mesiace a podaktoré druhy tu dokonca prezimujú.

K najvzácnejším hosťom, ktorých možno zazrieť, patrí volavka purpurová, bučiak nočný, kazarka hdrzavá, pomorník malý a potáplica štíhlozobá, žeriav popolavý a tiež aj obrovský dravec – orliak morský. Človek nemusí byť znalcom, aby ho na oblohe rozoznal. Dosahuje rozpätie krídel takmer 2,5 metra, má biely klinovitý chvost a skutočne masívny zobák, vďaka ktorému je nezameniteľný s inými druhmi. No zazrieť ho naživo je naozaj veľká vzácnosť.

Netradičnú faunu možno spoznávať aj na výlete do zoofarmy v Modrovej. Za žltou tabuľou upozorňujúcou na klokany sa zrazu rozprestiera zvláštny svet. Za ohradami oddychujú tasmánske klokany, emu, pasie sa tu škótsky horský dobytok, ovce z Nového Zélandu, tiež ovca Quessant z Francúzska, ktorá je najmenšia na svete. Domáce druhy zvierat možno zas obdivovať vo viacerých výbehoch na ceste z Piešťan do Topoľčian cez priesmyk Havran. Jedna malá obora je napríklad pri motoreste Čertova pec. Vedľa motorestu je jaskyňa s rovnakým menom, vedie k nej krátky pohodlný chodník. Spomína ju už Matej Bel v knihe z 18. storočia a pred tisíckami rokov slúžila ako sídlisko pre lovcov nosorožcov a medveďov zo staršej kamennej doby.

Na sklonku dňa stojí za to vyraziť ešte na krátku prechádzku po Kostolci nad obcou Ducové. Je to veľkomoravské hradisko a významná archeologická lokalita v Považskom Inovci. Dvorec je ohradený palisádami, dnu možno obdivovať pôdorys predrománskej rotundy a pri západe slnka je odtiaľ nádherný výhľad na veľkú časť západného Slovenska.

V pondelok si prečítajte: Budatínsky hrad sa pýši vynovenou vežou

Kam na výlet: 6 tipov nadnes

Vodné lyžovanie si možno vyskúšať na vlekoch... Foto: Andrej Barát, Pravda
Ratnovce, vodné lyžovanie Vodné lyžovanie si možno vyskúšať na vlekoch pri Ratnovciach.
Čertova pec je na ceste medzi Piešťanmi a... Foto: Andrej Barát, Pravda
Čertova pec, Piešťany Čertova pec je na ceste medzi Piešťanmi a Topoľčanmi.
Na Kostolci nad obcou Ducové sú zvyšky... Foto: Andrej Barát, Pravda
Kostolec, veľkomoravský dvorec Na Kostolci nad obcou Ducové sú zvyšky veľkomoravského dvorca a predrománskej rotundy.
Zoofarma v Modrovej ponúka malú výstavku... Foto: Andrej Barát, Pravda
Zoofarma Modrová Zoofarma v Modrovej ponúka malú výstavku maorskej kultúry. Na farme chovajú tasmánske klokany, emu, pasie sa tam škótsky horský dobytok či ovce z Nového Zélandu.
Popri ceste na Havran sú obory, v ktorých možno... Foto: Andrej Barát, Pravda
srnka Popri ceste na Havran sú obory, v ktorých možno zblízka obdivovať divú zver. Jeden z výbehov je aj pri motoreste Čertova pec
Prekrásny výhľad na Malé Karpaty z Kostolca. Foto: Andrej Barát, Pravda
Kostolec, Malé Karpaty Prekrásny výhľad na Malé Karpaty z Kostolca.

NAJ vrchy a kopce

Oznámkujte 12 vybraných NAJ vrchov a kopcov Slovenska bodmi od 1 do 10.

Hlasovalo 1921 ľudí.

Kriváň
Kriváň Autor: SHUTTERSTOCK

Kriváň

Priemerný výsledok: 8,77 b.
Veľký a Malý Rozsutec
Veľký a Malý Rozsutec

Veľký a Malý Rozsutec

Priemerný výsledok: 7,88 b.
Gerlachovský štít
Gerlachovský štít Autor: SHUTTERSTOCK

Gerlachovský štít

Priemerný výsledok: 7,70 b.
Lomnický štít
Lomnický štít Autor: Ľuboš Pilc, Pravda

Lomnický štít

Priemerný výsledok: 7,70 b.
Ďumbier
Ďumbier

Ďumbier

Priemerný výsledok: 7,04 b.
Veľký Choč
Veľký Choč Autor: SHUTTERSTOCK

Veľký Choč

Priemerný výsledok: 6,99 b.
Kráľova hoľa
Kráľova hoľa

Kráľova hoľa

Priemerný výsledok: 6,86 b.
Poľana
Poľana

Poľana

Priemerný výsledok: 6,32 b.
Sitno
Sitno

Sitno

Priemerný výsledok: 5,88 b.
Zobor
Zobor

Zobor

Priemerný výsledok: 5,09 b.
Veľká Javorina
Veľká Javorina

Veľká Javorina

Priemerný výsledok: 5,03 b.
Kojšovská hoľa
Kojšovská hoľa

Kojšovská hoľa

Priemerný výsledok: 4,89 b.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Piešťany #Divy Slovenska #Sĺňava #Čertova pec #zoofarma Modrová #Ratnovská zátoka #Kostolec