Fínsko čaká pokles výdavkov ruských turistov

Ukrajinská kríza a slabý rubeľ budú mať negatívne dopady na príjmy Fínska z turistiky. Fínsky zväz cestovného ruchu očakáva tento rok pokles výdavkov ruských turistov o najmenej 100 miliónov eur.

23.08.2014 12:00
finsko savonlinna flog luulunka Foto:
Vo Fínsku klesá počet ruských ruských turistov - na vine je slabá ruská ekonomika, pokles kurzu rubľa aj ukrajinská kríza. Na ilustračnej fotografii hrad Savonlinna pri fínskych Helsinkách.
debata (1)

Záujem ruských turistov o susedné Fínsko sa v posledných rokoch zvyšoval. V prvej polovici tohto roku však počet prenocovaní ruských turistov podľa zväzu o desať percent klesol.

„Pokles počtu ruských turistov je spôsobený slabou ruskou ekonomikou, poklesom kurzu rubľa a tiež ukrajinskou krízou,“ povedal Jouni Vihmo z Fínského zväzu pohostinstva. „Odhad poklesu o 100 miliónov eur je skôr nízky, je tu vyhliadka oveľa vyššieho poklesu,“ citovala ho agentúra Reuters. Niektorí Rusi odkladajú väčšie nákupy, vrátane výdavkov za zahraniční dovolenky, pretože ukrajinská kríza na začiatku roku spôsobila na trhu masívny hromadný predaj ruskej meny. Tá je od toho času nestabilná.

Rusko je tiež tretím najväčším vývozným trhom Fínska. Minulý týždeň jeden prieskum ukázal, že na temer polovicu fínskych podnikov budú mať negatívne dopady sankcie Európskej únie a Ruska, ktoré na seba navzájom uvalili kvôli ukrajinskej kríze. Fínska ekonomika sa už teraz potýka so slabým rastom.

Pokles počtu turistov „poškodzuje širokú škálu domácich firiem, ktoré sú už v ťažkej situácii kvôli poklesu domácej spotreby,“ dodal Vihmo.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Fínsko #turizmus #ukrajinská kríza #dopad