Tip na výlet: Slávnosť hliny

Šiesta Slávnosť hliny sa začína vo štvrtok 4. septembra a potrvá do soboty 6. septembra.

31.08.2014 00:00
modra Foto:
Aj deti si prídu v Modre na svoje.
debata

Malokarpatské mesto Modra preslávilo dobré vínko, krásna keramika aj Ľudovít Štúr. A keďže tu žijú ľudia, ktorí sa o tradície starajú, na Slávnosti hliny môžete od 4. do 6. septembra zažiť pravý hrnčiarsky jarmok aj hrnčiarsky bál a nazrieť priamo do dielní majstrov keramikárov.

Keramická Modra nikdy nie je iba predajným trhom, program láka verejnosť aj odborníkov. Tento rok sa zameriava na kachliarstvo a tehliarstvo. Odborný seminár a výstavy sprevádza hrnčiarsky jarmok a hrnčiarsky bál, návštevníci uvidia alegorický sprievod a pri hudbe a hrách sa zabavia deti aj dospelí. Môže sa vám stať, že si ruky umažete od hliny pri hrnčiarskom kruhu, zamastíte sa od ucha k uchu od chleba s cibuľou a zahráte si i deťmi guľôčky – s pravými hlinenými. A domov si potom odnesiete niečo pekné na pamiatku. To všetko v príjemnej komornej atmosfére malokarpatského mestečka v jeho historických uličkách. Šiesta Slávnosť hliny sa začína vo štvrtok 4. septembra a potrvá do soboty 6. septembra.

V Modre ožije hrnčiarske remeslo. Foto: Martin Bibza
modra V Modre ožije hrnčiarske remeslo.

„Slávnosť hliny s medzinárodnou účasťou pripomína tradície našich predkov,“ hovorí Miriam Fuňová z Modranskej besedy, dobrovoľníckeho združenia, ktoré podujatie spoluorganizuje. Hneď v prvý deň sa postupne otvoria tri výstavy – s tvorbou slovenských keramikárov sa môžete oboznámiť na Hornej bráne, Múzeum Ľudovíta Štúra sprístupní výstavu Minulosť a súčasnosť kachliarstva a Múzeum slovenskej keramickej plastiky na Kukučínovej ul. otvorí výstavu Tehly z Modry a okolia. Večer v múzeu uvedú knihu Agáty Petrakovičovej Šikulovej: Keramikársky majster Rudolf Barčík.

V piatok sa od rána rozbehne Medzinárodný odborný seminár na tému Tehliarstvo a kachliarstvo a od 17. hodiny sa na Súkeníckej ulici otvorí Hrnčiarsky jarmok, ktorý potrvá aj v sobotu. Popri majstroch, ktorí v Modre predstavia tradičné aj moderné poňatie keramiky, bude znieť džez, miestami s príchuťou folklóru. Od 17. do 22. hodiny možno navštíviť tradičnú keramikársku dielňu Ďureje na Súkeníckej ulici.

Keramická Modra nikdy nie je iba predajným trhom. Foto: Martin Bibza
Modra, trh Keramická Modra nikdy nie je iba predajným trhom.

V sobotu sa jarmok otvára od deviatej a hudobne bude ladený skôr na ľudovú nôtu. V tento deň záujemcovia môžu nazrieť do výrobných dielní vychýrenej Slovenskej ľudovej majoliky a tiež navštíviť tradičnú dielňu Ďureje. O 15.30 deti zabaví bábková Hrnčiarska rozprávka a o 19. hodine prejde mestom tradičný alegorický hrnčiarsky sprievod. Večer sa môžete vytancovať na hrnčiarskom bále.

Aj deti si prídu v Modre na svoje. Foto: Martin Bibza
vikend1 Aj deti si prídu v Modre na svoje.

Výťažok z charitatívneho stánku s koláčmi použijú Modrania na obnovu unikátnej historickej budovy Modranského sirotinca, ktorú pred sto rokmi projektoval Dušan Jurkovič. Aj o toto kultúrne dedičstvo sa starajú dobrovoľníci – členovia občianskeho združenia Modranská beseda, spolu s evanjelickou cirkvou sa usilujú o zápis budovy do zoznamu kultúrnych pamiatok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Modra #Slávnosť hliny