Tohtoročné Šarišské hradné hry lákajú aj labužníkov

Na hrade sa budú variť pirohy, nakladať kapusta do sudov, návštevníci si budú môcť pochutiť na kysnutých koláčoch a pečenom prasiatku.

04.09.2014 00:00
Šarišský hrad Foto:
Šarišský hrad.
debata (1)

Ako informovala riaditeľka Kultúrneho a informačného centra vo Veľkom Šariši a organizátorka podujatia Katarína Pirohová, okrem tradičných vystúpení šermiarov, sokoliarov a divadelníkov v dobových kostýmoch uskutočnia sa aj súboje obcí o Cenu župana a defilé vlajkonosičov z obcí bývalej Šarišskej župy. Jej sídlo sa opäť, aspoň na jeden deň, obnoví na Šarišskom hrade. Bohatšia bude aj ponuka dobového občerstvenia. „Téma stoličných hodov je aj o spoločnom stretnutí a oslave pri dobrom jedle. Keďže v minulých rokoch diváci vyhľadávali hlavne netradičné občerstvenie ako chlieb s masťou alebo kapustníky, snažíme sa, aby ponuka gastrošpecialít bola čo najširšia. Na hrade sa budú variť pirohy, nakladať kapusta do sudov za sprievodu zabávačov. Návštevníci si budú môcť pochutiť aj na kysnutých koláčoch a pečenom prasiatku,“ uviedla Pirohová.

Diváci sa môžu tešiť na šermiarov Cohors, Sarus, Rytierov Strateného kráľovstva, skupinu FORTIS, Montaigne regiment a Šarišskú pechotu, taktiež na obľúbených Sokoliarov sv. Bavona a dobovú hudbu Vrbovské vŕby či Gailard. Rozprávkový program zabezpečí Divadlo Portál, Badros, Theatron, DS Etudy, ale aj herci z Čukolády a množstvo dobrovoľníkov. Z profesionálnych umelcov sa na hrade predstaví známy stand-up komik Juraj ŠOKO Tabáček, ktorý bude moderovať program na hlavnom pódiu. Z osvedčených atrakcií nebude chýbať stredoveký salón krásy, verejnosť sa bude môcť odfotografovať v dobových kostýmoch, deti poteší drevený kolotoč. Návštevníci si budú môcť pozrieť strašidelnú vežu, rytierske mestečko s dobovou kuchyňou, hrnčiarsky kruh, výrobu mincí a odznakov, či využiť záprah s koňmi.

Program podujatia sa bude znovu odohrávať na viacerých miestach. Začne sa na lúke pod hradom o 13:00 sv. omšou a bude pokračovať divadlom, šermiarskymi vystúpeniami a scénkami na lúke, lesnej ceste a na hradnom vrchu. Podujatie je rozvrhnuté do 18:00. „V tomto roku chceme po prvýkrát venovať časť vstupného na záchranné práce na hrade, preto sme zvýšili vstupné. Dospelí zaplatia štyri eurá, deti a študenti po dve eurá. Za túto sumu im však chceme ponúknuť naozaj bohatý program a kvalitnejšie služby,“ dodala Pirohová. Parkovanie bude bezplatné na lúke pod hradom. Posilnená bude aj mestská hromadná doprava z Prešova a späť. Autobusy budú premávať ako v špičke. Viac informácií o programe je na www.shh.sk.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #slávnosť #Veľký Šariš #pirohy #Šarišské hradné hry