Taliansko: Príjmy z turizmu v lete kvôli počasiu a recesii klesli

Turisti tento rok v lete Taliansku utratili o jednu miliardu eur menej ako minulé leto. Dôvodom je dlhodobý ekonomický pokles v krajine a zlé počasie. Uviedol to taliansky zväz majiteľov barov a reštaurácií Fipe. Taliansko, ktoré vždy patrilo medzi obľúbené dovolenkové destinácie, sa nachádza už v tretej recesii za posledných šesť rokov. To ohrozuje domáci cestovateľský ruch.

08.09.2014 15:00
cestovný pas Foto:
Príjmy z turizmu v Taliansku toto leto klesli o jednu miliardu eur
debata

Počet zahraničných turistov sa síce v lete mierne zvýšil o 0,3 percenta, avšak počet domácich turistov klesol o 2,1 percenta. Priemerná útrata Talianov vo svojej krajine klesla z minuloročných 92 eur denne na 90 eur. Iba 38,2 percenta z nich trávilo dovolenku mimo domov. V roku 2008 to bolo až 48,2 percenta.

Najviac postihnuté boli prímorské destinácie, a to najmä kvôli nezvyčajne daždivému počasiu v prvej polovici leta. Na druhej strane, v historických mestách, ako sú Rím a Florencia, počet turistov medziročne vzrástol.

Nižšie príjmy v Taliansku majú negatívny dopad aj na nezamestnanosť v cestovnom ruchu. Počet pracovných miest v sektore sa znížil o 1,3 percenta. Taliansko je podľa počtu zahraničných turistov a príjmov z cestovného ruchu, piatou najväčšou turistickou destináciou na svete. Ročné príjmy sa v tomto najziskovejšom ekonomickom sektore pohybujú okolo sumy 136 miliárd eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #počasie #turisti #recesia #svetová ekonomika