Amazonských Indiánov ohrozujú neodbytní turisti

Výpravy fotiacich turistov za amazonskými Indiánmi z kmeňa Mashco Piro sa stali nebezpečnou atrakciou pre Indiánov. Kmeň žijúci mimo civilizácie neprichádza do styku s bežnými nákazami ako je chrípka. Ochorenie by ich mohlo zabiť. Aktivisti upozorňujú peruánsku vládu, aby začala konať, a tento hon za fotografiami zastavila.

09.09.2014 06:00
debata
Amazónski Indiáni sú ohrození neodbytnými... Foto: SHUTTERSTOCK
Indiánka, Amazonka, Amazónski Indiáni sú ohrození neodbytnými turistami

Denník The Washington Post upozornil, že sa stále častejšie objavujú amatérske snímky kmeňa, ktorého existencia bola pre verejnosť doteraz neznáma. Turisti sa delia o svoje zážitky a pridávajú k nim zábery kmeňa v takej miere, že ochrancovia zo skupiny Survival International spustili kampaň za zachovanie izolácie kmeňov ako je Mascho Piro.

Organizátori zájazdov sľubujú pohľad na Indiánov, ktorí žijú v peruánskom pralese blízko brazílskej hranice. Kmeň má asi 80 členov. „Nie je to žiadna turistická atrakcia a takzvaní turistickí sprievodcovia by to mali vedieť,“ povedala Rebecca Spoonerová zo Survival International. Organizácia a ďalší aktivisti vyzvali peruánsku vládu, aby zabránila cestovným kanceláriam vysielať lode s turistami za Indiánmi a fotografovať si ich.

Aktivisti žiadajú vládu, aby zabránila kontaktu, ktorí si Indiáni neželajú. Znepokojenie prejavila už aj federácia obyvateľov Amazónie a vyzvala na intervenciu na vládnej úrovni. Jej šéf Klaus Quicque oslovil vládu, aby začala situáciu riešiť, namiesto toho, aby usporadúvala schôdze a vydávala ďalšie smernice.

Publikácia Live Science upozornila, že kmene žijúce mimo civilizácie sú mimoriadne citlivé na choroby, s ktorými si ostatní bez problémov poradia. Chrípka a malária napríklad usmrtila príslušníkov kmeňa Zo'é v severnej Brazílii, keď si v 80. rokoch kresťanskí misionári blízko ich teritória zriadili hlavný stan.

Spoonerová upozornila, že ľudia z kmeňa sú veľmi zraniteľní, pretože voči bežným chorobám nemajú žiadnu odolnosť. Okrem turistov spôsob života Indiánov ohrozuje aj nelegálna ťažba dreva, obchod s drogami a prieskum ropných ložísk.

V júli ošetrovali brazílski zdravotníci sedem Indiánov, ktorí sa nakazili chrípkou. Carlos Travassos z vládneho oddelenia pre pôvodné obyvateľstvo sa vyjadril, že to „bola náročná situácia, a je potrebné chápať ich nedôveru.“

Antropológ Glenn Shepard opísal v roku 2012 smrť svojho priateľa Shaka, ktorý kmeň Mascho Piro dobre poznal. Žil v Amazónií, a týmto Indiánom nechával darčeky na vzdialených miestach. Založil pre nich záhradu, aby tam mohli zožať úrodu. V roku 2011 ho však Indián z tohto kmeňa na záhradke zabil šípom. „Shakova smrť je tragédia, pretože to bol odvážny a múdry muž. Veril, že kmeňu Mashco Piro pomáha. Avšak týmto činom tí Indiáni dali najavo, že chcú, aby ich okolitý svet nechal na pokoji,“ opísal Shepard.

Riaditeľ Survival International Stephen Corry sa domnieva, že momentálne ohrozenie kmeňa Mascho Piro je pokračovaním genocídy, ktorá sa začala s príchodom prvých Európanov do Ameriky. Vtedy cudzinci pripravili pôvodných indiánskych obyvateľov o pôdu i zdroje, boli zničené celé kmene. Rozšírili sa medzi nimi choroby, proti ktorým nemali imunitu. „Peru musí okamžite reagovať, aby ďalšie kmene nezanikli,“ povedal.

debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #Brazília #Peru #Indiáni #amazónia