Tip na víkend: Oslávte Svetový deň turizmu

Celý svet bude 27. septembra oslavovať Deň cestovného ruchu, a výnimkou nebude ani Slovensko. Pri tejto príležitosti sa uskutočnia zaujímavé podujatia vo viacerých mestách našich regiónov.

26.09.2014 06:00
rozchod, odchod, kufor Foto:
27.9. je Svetový deň turizmu. (ilustračné foto)
debata

Turizmus v Bratislave netradične

Od 24. septembra sa môžu všetky deti zo základných a stredných škôl na Slovensku zapojiť do tvorivej súťaže a edukačného projektu „Zápisník cestovateľa – spoznaj svet, spoznáš seba“ . svojimi cestovateľskými zápiskami a fotografiami. Projekt chce podporiť turizmus vzdelávaním detí kreatívnou a interaktívnou formou. Odborná porota zložená zo známych cestovateľských osobností vyberie víťazné práce, ktoré budú odmenené atraktívnymi cenami.

V sobotu 27.9. na mestskej promenáde nábrežia môžete prísť osláviť cestovný ruch pätnásť minútovým plávaním cez Dunaj, ktoré odštartuje o 13. hodine v rámci cestovateľského festivalu Od pólu k pólu. Plávanie bude zavŕšené odmenou – gulášom a pivom. Festival do 5. októbra ponúka netradičné zážitky spojené s diskusiami so zaujímavými ľuďmi, ktorí precestovali celý svet. Program festivalu nájdete na jeho webovej stránke.

Bratislavská organizácia cestovného ruchu pripravila v rámci tohtoročného Svetového dňa cestovného ruchu pre návštevníkov hlavného mesta, ale aj jeho obyvateľov, tri bezplatné tematické prehliadky.

Po hraničných kameňoch označujúcich hranicu medzi starou Bratislavou a Lamačom budete môcť pátrať v sobotu 27. septembra o 14:00. Prechádzka začína na Ceste na Červený most pred železničnou stanicou Železná studienka. V sobotu a v nedeľu sa prehliadky začínajú pri studni na Primaciálnom paláci. Kultúrne a historické pamiatky môžete objaviť za 90 minút v nedeľu 28. septembra o 14:00. Treťou prehliadkou o 15:00 spoznáte multikultúrnu komunitu starého Prešporku, v ktorom kedysi žili nielen Slováci a Česi, ale aj Maďari, Nemci a Židia.

Prievidza v znamení hviezd a prírody

V Prievidzi sa môžete tešiť na multižánrový filmový festival Ešte dúšok leta, ktorý sa bude konať od 25. do 27. septembra. Trenčiansky región chce podporiť rozvoj cestovného ruchu. Na festivale sa budú premietať dokumenty o zvieratách, lese či o slamenom dome. Premietanie bude sprevádzať diskusia so zoológom a režisérmi diel. V piatok bude pre deti pripravené aj nafukovacie digitálne planetárium. Vstup na celé podujatie je voľný.

V Nitre bude bezplatná prehliadka mesta

V sobotu 27. septembra v Nitre na vás počas podujatia „Turizmus a rozvoj komunít“ čaká súťaž o naj suvenír z Mexika, bezplatná prehliadka mesta a cestovateľské prednášky.

Banská Bystrica pre všetkých bez rozdielu

V Banskej Bystrici bude bezplatná prehliadka mesta pre imobilných návštevníkov, pre deti z komunitných centier a pre všetkých, ktorí radi súťažia. V historickej budove Radnice si môžete pozrieť výstavu členov z rôznych komunitných centier. V Divadle z Pasáže bude premiéra rozprávky, vernisáž výstavy a koncert. Na Robotníckej ulici sa bude slávnostne otvárať komunitné centrum. Turisti určite ocenia výhľad na mesto z Hodinovej veže.

Stredoveká kuchyňa na hrade Strečno

Na hrade Strečno bude nielen zľavnené vstupné, ale aj ochutnávka stredovekej kuchyne, hudobné koncerty v kaplnke, delostrelci či drevený kolotoč. Príde aj bylinkárka, ktorá sa s vami podelí o svoje rady a skúsenosti.

Na východe sa bude súťažiť vo varení

V okolí Košíc, v jednom z najzdravších kútov Slovenska, v Kúpeľoch Štós, sa bude na podujatí Grand Prix Štós 2014 súťažiť o najlepší recept a jedlo uvarené v kotlíku. Svoje kulinárske umenie prídu predviesť aj rôzne prídu známe osobnosti Slovenska.

Gastronomický um môžete prísť dokázať aj v súťaži vo varení piva, ktoré bude súčasťou tradičného Ľubovnianskeho jarmoku. V piatok 26. septembra v Starej Ľubovni bude aj kultúrny program. Tešiť sa môžete na vystúpenia folklórnych súborov, Martina Babjaka a formácie Slovak Tango.

Ak máte radi dobré víno, nenechajte si ujsť slávnosti vinobrania v obci Čerhov a Ďeň otvorených tokajských pivníc.

Viac informácií môžete nájsť na Národnom portáli cestovného ruchu.

Kam za zábavou:

27. septembra, sobota

  • Bratislava: 26. – 27.9. pivný festival, Hviezdoslavovo námestie, potravinový trh v Starej tržnici, Najväčší festival živého jedla Raw food fest, Central park Garden, Vrakuňa – Beh cez lesopark,
  • Malacky: 25. – 27.9. – Zejdeme se na Hambálku, divadlo, koncert Geišbergovcov, jar­mok
  • Nitra: 26. 9.- 1. 10. 2014. Medzinárodný festival Divadelná Nitra, 10 inscenácií európskych krajín na motto Načo umenie?
  • Trenčín: 26.9. – Trenčiansky Bio jarmok, Mierové námesties
  • Hlohovec: 26. – 28.9. Michalský jarmok, folkór, gastro,
  • Beckov: 28. – 29.9. výstava maľovaných tekvíc, vyrezávanie tekvičiek, Hrad Beckov
  • Bojnice: 25. – 28.9. Všetci na zámok!!!, Bojnícky zámok, nočné prehliadky s duchmi 20.hod.
  • Banská Bystrica: 26. – 27. septembra 2014 – Bábkarská Bystrica, divadlo pre dospelých
  • Holíč: 27.9. – Holíčsky zámocký okruh – ME historických motocyklov, Zámocké pivné slávnosti
  • Liptov: 27.9.2014 – 28.9.2014: Kulinárske dni 2014, sobota v Múzeum liptovskej dediny v Pribyline, nedeľa v TULIP center Martin
  • Ružomberok – 26. – 28.9. – otvorenie sakrálnych pamiatok Liptova, Dni Andreja Hlinku
  • Žilina: 26. – 27.9. – Jazz fest Žilina, Veľká sála žilinského konzervatória
  • Košice: deň v stredoveku – dobový život, sokoliari, šermiari, lukostreľba, súťaže, hry, tvorivé dielne, areál Katovej bašty, 15. h – 18. h
  • Revúca: Jazdy sv. Huberta – prezentácia poľovníkov, včelárov a lesníkov, súťaže, výstavy
  • Prešov: ekofest v ekoparku, farmársky chodník, stála expozícia zvierat, detské ihriská
  • Hanušovce nad Topľou: 27.9. – otvorenie archeoparku, historické podujatie
  • Spišská Nová Ves: 26. – 28.9. – Duf art 2014, divadelno-tanečný festival
  • Čičmany: 26. – 28.9. – Celoslovenské stretnutie fujaristov, folklórne skupiny
  • Jablonov nad Turňou: 27.9. – Slivkový festival, regionálne výrobky, ochutnávka vín

28. septembra, nedeľa

  • Martin: Michalský jarmok, Múzeum slovenskej dediny
  • Poprad: šarkaniáda, nákupné centrum, 14. h – 17. h
  • Stará Ľubovňa: Hubertovské slávnosti v skanzene pod hradom, poľovníci, výcvik psov, sokoliari, streľba zo vzduchových zbraní, hudba, od 10.30
  • Vráble: 28.9. – Vrábeľské vinobranie, gastronomické podujatie, od 15.00, Staré ihrisko

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #gastronómia #turizmus #regióny #filmy #prednášky #tipy na víkend