Desať miest s najkrajšími farbami jesene na svete

Portál National Geographic zverejnil zoznam TOP 10 miest, ktoré by ste mali vidieť na jeseň podľa knihy Four Seasons of Travel (Štyri ročné obdobia cestovania).

17.09.2014 06:00
sonoma, Kalifornia Foto:
V Sonome v Kalifornii na jeseň hýria farbami javory a duby.
debata

Sonoma v Kalifornii

Sonome majú na jeseň listy révy dvojnásobne intenzívny odtieň ako inokedy. Prejdite cez údolie Sonomy do Arnold Drive, a uvidíte pestrofarebné baldachýny dubov a javorov. Pokračujte po Russian River Valley, kde vinice maľujú zem slnečným svetlom a hrozno dokazuje plodnú októbrovú úrodu.

Severné Nové Mexiko

Do Nového Mexika ľudia často cestujú v lete. Severná časť štátu však ukrýva nevídané krásy na jeseň. Reč je o hrebeňoch Rocky Mountains, ktoré sa počas sezón menia. Prejdite 134 km od Kruhu Enchanted, cez Taos po Červenú rieku. Predostrie sa pred vami zelené údolie topoľov a osík, ktoré lemujú horské jazerá. Od polovice septembra do októbra sa listy stromov sfarbujú do zlata.

Holmes v Ohio

V srdci centra štátu Ohio sa nachádza oblasť Amish, kde stromy javora, buku a pagaštanu visia nad úzkymi cestami obkolesenými poliami kukuríc. Listy žiaria jasnými farbami červenej a žltej. Po ceste môžete stretnúť tradičné vozy s konskými pohonmi a zastaviť sa na miestnej farme.

Polostrov Gaspé pri Quebecu v Kanade

Pozdĺž pobrežia Quebecu, sa javorové listy na jeseň menia na červené, a pripomínajú tak symbol kanadskej vlajky. Na polostrove sú stromy v pozadí modrého Zálivu svätého Vávrinca (St. Lawrence Gulf). Urobte si výlet na hory Národného parku Parc National de la Gaspesie alebo obdivujte krásu listov pri pozorovaní veľrýb v národnom parku Forillon. Vo Forrilone žije sedem druhov veľrýb. Park môžete navštíviť do konca októbra.

V Sonome v Kalifornii na jeseň hýria farbami...
Rocky Mountains v severnej časti Nového Mexika...
+4Záliv sv. Vavrinca na polostrove Gaspe v Kanade

Údolie Douro v Portugalsku

Údolie popri rieke Douro sa ťahá cez severné Portugalsko, a na jeseň hýri farbami červenej, oranžovej a žltej, tak ako sa terasovité vinice nad brehmi rieky pripravujú na zimu. Vyberte sa 200 km dlhú plavbu vodným kanálom, a v prípade chladného jesenného počasia si doprajte obľúbené portské víno z lokálnej oblasti.

Bavorsko v Nemecku

V južnej časti Nemecka sa rozpínajú alpské lesy, ktoré svojou farebnosťou kontrastujú s bielym zasneženým pohorím. Oplatí sa vydať na tzv. Romantickú cestu, ktorá je dlhá 360 km. Začína sa vo vinárskej oblasti Frankonia, kde sa na jeseň konajú miestne festivaly vína, a pokračuje na juh cez starobylé mestečká akými sú stredoveké miesta Rothenburg ob der Tauber a Dinkelsbühl. Romantická cesta býva v lete preplnená turistami, no na jeseň si môžete naplno vychutnať pohľad na pestrosť jesenného lístia.

Transylvánia v Rumunsku

Transylvánia je miesto, ktoré je opradené legendami životu grófa Drakulu. Na jeseň sú stredoveké zámky cez deň zaliate v sépiovom tóne, a v noci ponorené do hmlistého mesačného svetla. Trúfnite si na druhú najvyššie položenú cestu Transfagarasan v Rumunsku. Priesmyk uprostred rumunských hôr ponúka jedinečný zážitok vďaka úzkym serpentínam. Britská relácia TopGear ju uznačila za najlepšiu cestu sveta. Na jeseň sa vám naskytne nádherný výhľad na farebné listy stromov.

Transylvánia v Rumunsku je lemovaná úzkymi... Foto: SHUTTERSTOCK
Transylvania, Rumunsko Transylvánia v Rumunsku je lemovaná úzkymi serpentínami.

Moskva v Rusku

Moskvu mnohí poznajú ako šedú metropolu sovietskej éry. Verejné parky však na jeseň vymaľujú mesto všakovakými odtieňmi. Skúste sa pozrieť do Kolomenskoje, na starobylé kráľovské panstvo, ktoré sa nachádza len pár kilometrov juhovýchodne od Moskvy. Ide o unikátne miesto, kde sa našli archeologické nálezy a dôkazy života človeka z doby kamennej. Palác v meste a cibuľovité kopule kostolov pekne dopĺňajú lesy a rady jabloňových sadov.

Údolie Ťiučaikou, provincia Sečuan v Číne

Údolie Ťiučaikou je domovom pre jedny z najrozmanitejších rastlín a živočíchov v Číne. Počas jesenného obdobia medzi sebou súperia listy v dramatickom červeno-oranžovom odtieni, s dúhovo farebnými modlitebnými vlajkami tibetských dedín, a smaragdovo sfarbenými jazerami.

Kjóto v Japonsku

V Japonsku je tradícia pozorovania listov, zvaná „koyo“, ktorá odzrkadľuje jarnú podobu rozkvitnutých čerešní. Jedno z najlepších miest na „koyo“ je Kjóto na ostrove Honšú, kde živé listy lemujú šikmé strechy chrámu, ktoré pripomínajú existenciu imperiálnej histórie mesta. Od polovice novembra do decembra sa nočné osvetlenie odráža na ťažkých konároch vo svojej plnej farebnej škále.

Kjóto je ideálne miesto na pozorovanie... Foto: SHUTTERSTOCK
Kyoto v Japonsku Kjóto je ideálne miesto na pozorovanie jesenného lístia, japonskej tradície "koyo".

zdroj: National Geographic

V Sonome v Kalifornii na jeseň hýria farbami...
Rocky Mountains v severnej časti Nového Mexika...
+4Záliv sv. Vavrinca na polostrove Gaspe v Kanade

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jeseň #svet #výlety #najkrajšie #jesenné lístie