Na Malte majú chrámy staršie ako pyramídy či Stonehenge

Malta síce patrí k najmenším štátom sveta, no môže sa pochváliť megapamiatkami. A to doslova, na stredomorskom ostrove vzdialenom len 80 km od Sicílie je až 17 megalitických chrámov. Dodnes sa nevie, aký tajomný národ také čosi dokázal postaviť 4000 až 2500 rokov pred Kristom.

18.09.2014 15:50
Malta, chrám,Hagar Qim       Foto: ,
Chrám Hagar Qim vznikol v bronzovej dobe, asi 2 700 rokov pred Kristom.
debata

Tieto najstaršie voľne stojace stavby na svete sú zapísané do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Prehistorické chrámy na Malte sú staršie ako anglický Stonehenge. Aj ako egyptské pyramídy. Malta síce patrí k najmenším štátom sveta, no môže sa pochváliť megapamiatkami. A to doslova, na stredomorskom ostrove vzdialenom len 80 km od Sicílie je až 17 megalitických chrámov.

Dodnes sa nevie, aký tajomný národ také čosi dokázal postaviť 4000 až 2500 rokov pred Kristom. Tieto najstaršie voľne stojace stavby na svete sú zapísané do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Prehistorické chrámy na Malte sú staršie ako anglický Stonehenge. Aj ako egyptské pyramídy. Na svete sú tieto stavby, ktoré vznikli ešte pred vynájdením kolesa, celkom jedinečné.

Na modeli chrámu Mnajdra vidieť, že aj pôdorys... Foto: Katarína Sedláková, Pravda
Malta, chrám, Mnajdra, maketa Na modeli chrámu Mnajdra vidieť, že aj pôdorys mal tvar bohyne - Tučnej ženy.

Malťania radi zdôrazňujú, že ich architektúra je krásna a inšpirujúca, ich mierka zasa pôsobivá, no ešte stále ľudská. Zachovali sa v prekvapujúco dobrom stave, zrejme preto, že ich chránili nánosy prastarej pôdy a potom ich história dlho ignorovala. Európski a maltskí archeológovia ich znovuobjavili až v 19. storočí.

Tajomstvá tučnej ženy

Akí ľudia postavili chrámy Hagar Qim, Mnajdru, Tarxien či unikátny komplex Hal-Saflieni? Malťania mali vlastné rozprávkové vysvetlenie, ktoré je zakódované aj v názve jednej zo stavieb na ostrove Gozo – chrám Ggantija musela postaviť obryňa. Pôvodní obyvatelia maltských ostrovov sa pravdepodobne priplavili po mori z neďalekej Sicílie asi 5000 rokov pred Kristom.

Chrám Ggantija na ostrove Gozo - pravdepodobne... Foto: Katarína Sedláková, Pravda
chrám Ggantija, Malta, Gozo Chrám Ggantija na ostrove Gozo - pravdepodobne sa tu konali uzmierovacie súdy.

Jedna z teórií predpokladá, že chrámy postavili farmári, ktorí pestovali obilie a chovali dobytok. Uctievali bohyňu matku, ktorej dodnes hovoria Tučná žena. Jej sošky naozaj kyprých tvarov sa našli v celom Stredomorí. A tiež sú dôkazy o zvieracích obetiach. Inak sú však rituály vtedajšieho obyvateľstva zahalené rúškom tajomstva.

Sošky Tučnej ženy, bohyne plodnosti z chrámu... Foto: Katarína Sedláková, Pravda
sošky tučnej ženy, bohyne, Malta Sošky Tučnej ženy, bohyne plodnosti z chrámu Hagar Qim. Často sú bez hlavy, ktoré sa na sošky nasadzovali dodatočne.

Dnes sa niektorí pýtajú: je možné, aby jednoduchí farmári dokázali postaviť také prepracované stavby z niekoľkotonových blokov kameňa, kde slnko každý mesiac dopadalo inak a v súlade s náboženskými rituálmi?

Boli obyčajní pestovatelia zároveň sofistikovanými astronómami? Hoci celkový rozmer chrámov je monumentálny, do jednotlivých miestností sa zmestí len niekoľko ľudí. To podporuje teóriu o tom, že rituály vykonávali vo svätyni kňazi (či azda kňažky? Veď aj bohyňa bola žena, hoci sa našli aj mužské sošky) a verejnosť nebola vítaná.

Kamene v chrámoch sú často zdobené zvláštnym... Foto: Katarína Sedláková, Pravda
Malta, chrámy, bodkované kamene Kamene v chrámoch sú často zdobené zvláštnym bodkovaním.

Nič sa nevie o tom, či obyvatelia konzultovali s kňazmi aj otázky, kedy siať či sadiť plodiny, čo so zásobami potravín či kde postaviť nové obydlia. Či azda boli kňazi aj na čele osady? Vzrušujúce otázky, na ktoré nie je odpoveď. Tajomní stavitelia chrámov totiž predtým ako z Malty okolo roku 2500 pred Kristom záhadne zasa zmizli, nezanechali žiadne písomnosti.

Na ochranu postavili UFO

Kamenných chrámov je na Malte niekoľko, základný tvar je akýsi dóm, ktorý sa k vrcholu zaobľuje. Na mnohých miestach stáli dva chrámy, alebo aj viac pri sebe, a celý komplex bol obkolesený vonkajšou hradbou. Veľkosť chrámov sa líši, apsida meria v priemere 4,5 metra a vonkajšie steny dosahujú dvojnásobok výšky človeka.

Keď v Ggantiji človek vstúpi dnu, vysoké a úzke chodby sa zmenšujú a namiesto bázne človek cíti intimitu.Také úžasné stavby si zaslúžia, aby sa zachovali aj ďalším generáciám. Treba ich chrániť pred slnečným žiarením, vetrom a dažďom. A tak v roku 2000 maltská vláda schválila postavenie otvorených prístreškov pre chrámy Hagar Qim a Mnajdra.

Žiadne UFO, ale ochrana pred vplyvmi slnka,... Foto: Katarína Sedláková, Pravda
Malta, chrám, Hagar Qim, prístrešok Žiadne UFO, ale ochrana pred vplyvmi slnka, dažďa a vetra. Prístrešky chránia Hagar Qim aj Mnajdru.

Na dva železné oblúky sa natiahla obria plachta – všetko bolo financované Európskou úniou. Výsledok: stavba vyzerá ako tajomné UFO a Malťania sa rozhorčujú, že zospodu pod plachtu aj tak fučí a keď prší, prastaré kamene bičuje dážď. Ale vyzerá to zaujímavo.

Pred nepriaznivým počasím chráni chrám Hagar... Foto: Katarína Sedláková, Pravda
Malta, chrám, Hagar Qim, prístrešok Pred nepriaznivým počasím chráni chrám Hagar Qim prístrešok na oceľových oblúkoch.

Malta sa teší z Angeliny aj princeznej Kate

Hviezdna Angelina Jolie a princezná Kate, vojvodkyňa z Cambridgea, si obľúbili Maltu – aj keď sa každá celebrita vybrala na iný koniec maltského súostrovia. Kým Angelina s Bradom Pittom si prenajala juhovýchodné pobrežie maltského ostrova Gozo, kde od začiatku septembra do konca októbra nakrúca film By the Sea (Pri mori) podľa vlastného scenára, manželka britského následníka trónu Williama bude mať program na najväčšom ostrove Malta.

Pre princeznú Kate to bude prvá oficiálna zahraničná cesta, ktorú absolvuje sama bez princa Williama. Dvojdenná oficiálna návšteva je naplánovaná na 20. a 21. septembra pri príležitosti 50. výročia nezávislosti ostrova od Veľkej Británie. Princezná Kate sa stretne s premiérom Josephom Muscatom a prezidentkou Malty Marie Louise Coleiro Pracovou.

S premiérom sa stretne v paláci de Castille, najväčšom a najkrajšom zo siedmich sídel maltézskych rytierov. Maltézski rytieri totiž boli podľa pôvodu rozdelení do sekcií podľa krajín, z ktorých pochádzali, a jazykov, ktorými hovorili.

Hlavou kastílskych rytierov bol sám veľmajster johanitského rádu, a tak je ich sídlo primerane pompézne. V národnej knižnici si potom Kate prezrie historické dokumenty vrátane pôvodného listu kráľaJuraja II., v ktorom udelil Malte rad za statočnosť.

Druhý deň Kate čaká návšteva Katedrály sv. Jána vo Vallette, kde sú cenné obrazy slávneho maliara Caravaggia – napríklad Poprava Jána Krstiteľa.

Výhľad z citadely vo Vitorii na Goze.
Malta je najmenším štátom Európskej únie....
+7Ostrov Malta a prístav Valletta mali...
Výhľad z citadely vo Vitorii na Goze.
Malta je najmenším štátom Európskej únie....
+7Ostrov Malta a prístav Valletta mali...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #UNESCO #Malta #Gozo #megalitické chrámy #pyramídy